Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Φορτηγά μεταμφιεσμένα σε Van

(23/4/2013)

Τα Van αποτελούν τη μεγαλύτερη σε διαστάσεις και μεταφορικές δυνατότητες κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών, με αρκετές από τις εκδόσεις τους να υπερβαίνουν σε μεικτό βάρος το όριο των 3,5t. Τα εν λόγω οχήματα είναι σε θέση να μεταφέρουν προϊόντα με όγκο έως και 17,2 κ.μ. ή βάρος έως και 2.710 kg. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα, ποιοι είναι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της κατηγορίας με βάση τις μεταφορικές τους δυνατότητες.

Οι απαιτήσεις στις σύγχρονες ενδοαστικές –και όχι μόνο- μεταφορές, επιβάλλουν την ανάγκη για μεταφορά όσο το δυνατόν υψηλότερων φορτίων (τόσο σε μέγεθος, όσο και σε βάρος) από οχήματα με τις ελάχιστες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις. 
Η κίνηση εντός του οδικού δικτύου μιας μεγαλούπολης αλλά και στα πέριξ αυτής, απαιτεί τη χρήση προηγμένων τεχνολογικά οχημάτων με υψηλό επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας που είναι σε θέση να διατηρούν, τόσο τον οδηγό, όσο και το φορτίο τους, ασφαλή, ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες και απρόσμενες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν. 
Πέραν όμως της ασφάλειας, τα εν λόγω οχήματα επιβάλλεται να είναι σε θέση να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο φορτίο στο εσωτερικό τους. Η μείωση των δρομολογίων εξάλλου, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους μείωσης του λειτουργικού κόστους μιας μεταφορικής επιχείρησης. 

Οι διάφοροι τύποι φορτίου
Δεδομένου ότι, αναφερόμαστε σε οχήματα με κλειστό χώρο φόρτωσης (Van), τίθενται δύο συγκεκριμένοι διαχωρισμοί ως προς τον τύπο των φορτίων που είναι σε θέση να μεταφέρουν. 
Ο πρώτος αφορά –όπως είναι φυσικό- στο βάρος των προϊόντων που καλούνται να υποστηρίξουν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καταφέρει να προσφέρει σημαντικές λύσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να κατασκευάσουν και να διαθέσουν οχήματα με νέου τύπου αναρτήσεις και συστήματα μετάδοσης της κίνησης (στους εμπρόσθιους, τους πίσω ή και τους τέσσερις τροχούς) που μπορούν να σηκώσουν φορτία με βάρος έως και 3,0t., παρά το γεγονός ότι το μεικτό βάρος τους είναι, μόλις και μετά βίας, διπλάσιο από αυτό το νούμερο. 
Ο δεύτερος διαχωρισμός αφορά στο μέγεθος των φορτίων που τα εν λόγω οχήματα είναι σε θέση να μεταφέρουν. Δεδομένου ότι, πρόκειται για οχήματα με συγκεκριμένες διαστάσεις αμαξώματος, στο εσωτερικό τους προσφέρουν συγκεκριμένες διαστάσεις για τη μεταφορά φορτίων όλων των τύπων. 
Οι πολλαπλές εκδοχές αμαξώματος (μήκη, ύψη, μεταξόνια, διαστάσεις πλευρικών ή πίσω θυρών) έχουν εξελιχθεί βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και πραγματικά «λύνουν τα χέρια» στο σύγχρονο επαγγελματία. 
Για τους λόγους που προαναφέραμε, στις σελίδες που ακολουθούν συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις των μοντέλων της κατηγορίας των Van που διατίθενται στην ελληνική αγορά, σε διάφορους τομείς όπως:
- Το ωφέλιμο μήκος του χώρου φόρτωσης
- Το ωφέλιμο πλάτος του χώρου φόρτωσης
- Το ωφέλιμο ύψος του χώρου φόρτωσης
- Η απόσταση του δαπέδου από το οδόστρωμα
- Ο ωφέλιμος όγκος του χώρου φόρτωσης
- Το ωφέλιμο φορτίο

Ο διαχωρισμός των μοντέλων της κατηγορίας
Η κατηγορία των Van περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα οχημάτων με πολλαπλά μήκη αμαξώματος το καθένα. 
Στο θέμα που προετοιμάσαμε, φιλοξενούμε και συγκρίνουμε συνολικά 17 οχήματα από 10 διαφορετικές αυτοκινητοβιομηχανίες που προσφέρουν λύσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων που επιθυμούν να μεταφέρουν προϊόντα με ένα όχημα που έχει κλειστό χώρο φόρτωσης. 
Ωστόσο, μεταξύ των οχημάτων αυτών υπάρχουν ορισμένες ξεκάθαρες διαφορές που ουσιαστικά τα διαχωρίζουν σε «ελαφρά» ή «μικρά» Van και «βαρέα» ή «μεγάλα» Van. 
Στην πράξη, ο διαχωρισμός αυτός αφορά, τόσο στο μεικτό βάρος τους, όσο και στο ωφέλιμο φορτίο ή στον όγκο των αντικειμένων που είναι σε θέση να μεταφέρουν. 
Η μικρότερη υποκατηγορία των Van περιλαμβάνει οχήματα με μεικτό βάρος έως και 3,0t. (περίπου). Τα εν λόγω οχήματα είναι σε θέση να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο έως και 1,5t. (το πολύ), ενώ ο ωφέλιμος όγκος της καρότσας τους δεν υπερβαίνει, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα 9,0 κ.μ. 
Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα οχήματα με διαστάσεις και μεταφορικές δυνατότητες μεγαλύτερες από αυτές που αναφέραμε.