Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Προς το τέλος του 2017 αναμένεται να προκηρυχθεί –εκτός απροόπτου- ο διαγωνισμός για το σύστημα αναλογικών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Αναλογικά διόδια από το 2018

4.113 Επισκέψεις στο άρθρο (29/5/2017)

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του υπουργείου Μεταφορών, προς το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εφαρμογή του συστήματος αναλογικών διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Θάνος Βούρδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Βούρδας ανέφερε πως ο διαγωνισμός για την εφαρμογή του συστήματος αναλογικής πληρωμής διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, αναμένεται να προκηρυχθεί προς το τέλος του 2017, με ορίζοντα υλοποίησης τα τέλη του 2018.
Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο σκοπό ιδρύθηκε και λειτουργεί πλέον η νέα «Υπηρεσία Οδικών Τελών».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βούρδα, το νέο σύστημα θα επιφέρει μεταξύ άλλων την αδιάκοπη ροή των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, μειώνοντας τη συμφόρηση που παρατηρείται στους σταθμούς διοδίων.
Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από την προσέλκυση περισσότερων χρηστών, μέσω μιας πιο ευνοϊκής τιμολογιακής πολιτικής, δεδομένης της αναλογικής χρέωσης κάθε διαδρομής, ανάλογα με την απόσταση που διανύει το εκάστοτε όχημα ενώ αντίστοιχα, οι παραχωρησιούχοι θα ωφεληθούν από το μικρότερο κόστος λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
Φυσικά, το υπουργείο Υποδομών επιβάλλεται να προμηθευτεί με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές μελέτες που αφορούν στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου ενώ, με την εφαρμογή του μέτρου, ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην εικόνα των αυτοκινητοδρόμων δεδομένου ότι, είναι πολύ πιθανόν να μην απαιτείται πλέον η ύπαρξη μετωπικών σταθμών διοδίων.