Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το ΦΕΚ του υπουργείου Μεταφορών καθορίζει επακριβώς τα οχήματα που εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας στο παράπλευρο εθνικό οδικό δίκτυο.

Φορτηγά ΔΧ και παράπλευρο δίκτυο

2.894 Επισκέψεις στο άρθρο (5/12/2016)

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κοινοποίησε το σχετικό ΦΕΚ που καθορίζει τις εξαιρέσεις που ισχύουν για την απαγόρευση διέλευσης των ΦΔΧ από το παράπλευρο οδικό δίκτυο της χώρας.

Ουσιαστικά, στο ΦΕΚ που κοινοποίησε το υπουργείο Μεταφορών περιγράφονται αναλυτικά τα φορτηγά οχήματα που εξαιρούνται από την απαγόρευση χρήσης του παράπλευρου οδικού δικτύου ενώ, καθορίζονται και τα πρόστιμα που ισχύος τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και τον οδηγό του οχήματος σε περίπτωση παράβασης.
Το εν λόγω ΦΕΚ καθορίζει ως το παράπλευρο οδικό δίκτυο, ήτοι το παραλλαγμένο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για την αποφυγή καταβολής των τελών διοδίων, τα εξής σημεία:
-Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου
-Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών
-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θήβας (έως Υλίκη)
-Π.Ε.Ο. Καβάλας – Ελευθερούπολης
-Π.Ε.Ο. Καβάλος – Ξάνθης
-Π.Ε.Ο. Ξάνθης – Κομοτηνής
-Π.Ε.Ο. Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης
-Π.Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Κήπων
-Π.Ε.Ο. Αλεξάνδρειας – Κοζάνης
-Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ευζώνων
-Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης
-Παράπλευρο Α/Δ Π.Α.Θ.Ε.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, «… εξαιρούνται της απαγόρευσης της παραγράφου 8 του άρθρου 2 του ν.4388/2016 Α/93 και επιτρέπεται η διέλευση στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης, βαρέα οχήματα, για μηχανήματα έργων, φορτηγά και λοιπές κατηγορίες οχημάτων, όταν αυτά υπερβαίνουν μικρό βάρος άνω των 3,5t., ύστερα από χορήγηση σχετικής άδειας διέλευσης».

Η άδεια διέλευσης
Η άδειας διέλευσης που απαιτείται για την ελεύθερη κίνηση των οχημάτων που αναφέρουμε από το σχετικό –παράπλευρο- οδικό δίκτυο, εκδίδεται όταν ο ιδιοκτήτης τους, φυσικό ή νομικό πρόσωπο:
-είναι μόνιμος κάτοικος Δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του Δήμου με τον οδικό άξονα).
-είναι δημότης Δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του Δήμου με τον οδικό άξονα).
-εκτελεί δημόσιο έργο σε Δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του Δήμου με τον οδικό άξονα).
-εκτελεί ιδιωτικό έργο σε Δήμο που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του Δήμου με τον οδικό άξονα).
-έχει έδρα της επιχείρησης σε Δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του Δήμου με τον οδικό άξονα).
-εκτελεί αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες σε Δήμου που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται καταβολή τέλους διοδίων (εφάπτονται ή τέμνονται τα όρια του Δήμου με τον οδικό άξονα).

Οι εξαιρέσεις
Πέραν όλων των προαναφερθέντων περιπτώσεων που μπορούν να αποκτήσουν τη σχετική άδεια διέλευσης, εξαιρούνται επίσης τα ΚΤΕΛ καθώς και τα τουριστικά λεωφορεία και φορτηγά, όταν πρόκειται για μεταφορά προϊόντων, δομικών υλικών ή οικοσκευών, μηχανημάτων και κάθε είδους διανομή και τροφοδοσία, αλλά μόνο στο τμήμα του παράπλευρου οδικού δικτύου που ορίζεται από τους δύο πλησιέστερους στη διεύθυνση αποστολής, κόμβους εισόδου – εξόδου προς τον οδικό άξονα, για τη διέλευση του οποίου απαιτείται τέλος διοδίων.

Τι ισχύει για τα πρόστιμα
Οι όποιες παραβάσεις θα διαπιστώνονται από τα αρμόδια όργανα (Τροχαία ή και μικρά κλιμάκια ελέγχου) και θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα με βάση την παράγραφο 1α του άρθρου 4Α του νόμου 3446/2006 (ΦΕΚ 49/Α) και πιο συγκεκριμένα:
-1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη
-1.000 ευρώ στον οδηγό.
Τα πρόστιμα καταβάλλονται επιτόπου
καθώς σε αντίθετη περίπτωση και μέχρι απόδειξης καταβολής του προστίμου, το όχημα θα ακινητοποιείται.
Ολόκληρο το ΦΕΚ του υπουργείο Μεταφορών μπορείτε να βρείτε εδώ