Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα μείωση έως και άνω του 10% στα κόμιστρα διοδίων των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης.

Φθηνότερα διόδια για τα ΦΔΧ

2.144 Επισκέψεις στο άρθρο (1/12/2016)

Μέσα στο άμεσο προσεχές διάστημα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο μείωσης του κόστους διέλευσης των φορτηγών Δ.Χ. από τους σταθμούς διοδίων των εθνικών οδών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των ομοσπονδιών φορτηγών Δ.Χ., των εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητόδρομων και του υπουργείου Μεταφορών.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν αποκλείεται, από τις αρχές του έτους να υπάρξει μείωση κατά –τουλάχιστον- 10% στα κόμιστρα των διοδίων των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας για τα φορτηγά ΔΧ, εφόσον φυσικά αυτή συνδυαστεί με ανάλογη αύξηση της κυκλοφορίας των εν λόγω οχημάτων σε αυτούς.
Από την πλευρά τους, οι σύμβουλοι των εταιρειών εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων που συμμετείχαν στη συνάντηση, αναγνώρισαν πως τα ΦΔΧ αποτελούν σημαντικούς χρήστες των οδικών αξόνων (π.χ. στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου τα φορτηγά αντιστοιχούν στο 25% της συνολικής κίνησης ενώ στην Ολυμπία Οδό το αντίστοιχο ποσοστό ορίζεται στο 12%).
Ωστόσο, όπως επισήμαναν, οποιαδήποτε αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα χρηματοοικονικά μοντέλα και τις παραμέτρους των συμβάσεων παραχώρησης.
Χαρακτηριστικά ανέφεραν πως θα ήταν πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευών των μεγάλων οδικών αξόνων (έως τον Μάρτιο του 2017) πριν την όποια μείωση στα κόμιστρα των διοδίων.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει σύντομα και νέα συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων, προκειμένου να βρεθεί τελικά η βέλτιστη λύση και να υπογραφεί τελικά η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών ομοσπονδιών ιδιοκτητών ΦΔΧ και των παραχωρησιούχων των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας.