Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η Scania συμμετέχει σε πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα (σε Ασία και Ευρώπη) για την εξέλιξη του platooning μεταξύ αυτόνομα κινούμενων φορτηγών.

Η Scania πρωτοστατεί στο Platooning

2.666 Επισκέψεις στο άρθρο (11/1/2017)

Η εξέλιξη πρωτοποριακών λύσεων αναφορικά με τα –αυτόνομα κινούμενα- φορτηγά και τα κονβόι αυτών (platooning), είναι ένας από τους τομείς στους οποίους εστιάζει και δαπανεί μεγάλα κονδύλια η Scania Trucks.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε επίσημα η Σουηδική εταιρεία κατασκευής βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, η Scania είναι σε διαδικασία εξέλιξης ενός νέου προγράμματος αυτόνομης κίνησης βαρέων οχημάτων σε συρμό (platooning), σε συνεργασία με τη Toyota και το λιμάνι της Σιγκαπούρης.
Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την χρήση τεσσάρων φορτηγών οχημάτων που κινούνται σε συρμό, με τα τρία τελευταία να κινούνται αυτόνομα, τα οποία θα μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια από και προς το λιμάνι της Σιγκαπούρης ενώ, πλήρως αυτοματοποιημένες αναμένεται να είναι και οι διαδικασίες προσέγγισης και αποχώρησης από τις διάφορες ράμπες στα εμπορευματικά κέντρα που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Έρευνας και Εξέλιξης της Scania Trucks, κ. Claes Erixon, τόνισε πως: «… Τα αυτόνομα οχήματα και το platooning θα αποτελέσουν τις θεμέλιες λίθους των μελλοντικών μεταφορών. Επομένως, το εν λόγω πρόγραμμα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξουμε τις πολλαπλές λύσεις που έχουμε εξελίξει και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε, όχι μόνο για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας αλλά και για τη σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος».
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πληροφοριακά πως η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πρωτοπόρους στην μελέτη της χρήσης αυτόνομων οχημάτων και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πιλοτικές δοκιμές τόσο επιβατικών οχημάτων όσο και Taxi, φορτηγών ή λεωφορείων εντός της πόλης.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που συμμετέχουν τόσο η Scania όσο και η Toyota, σε πρώτη φάση προβλέπεται η σχεδίαση και η δοκιμή των οχημάτων που θα κινούνται σε συρμό ενώ μετέπειτα θα δρομολογηθούν διάφορα επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τις υποδομές.
Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα, η Scania συμμετέχει και σε ένα σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία «Companion», με συνολικό προϋπολογισμό 5,4 εκ. ευρώ, το οποίο επίσης αφορά στην εξέλιξη συστημάτων «platooning» για χρήση στο οδικό δίκτυο της ΕΕ.
Η Scania στην παρούσα φάση εξελίξει την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων που συμμετέχουν σε κάθε συρμό, με στόχο να καταφέρει να μειώσει την απόσταση ασφαλείας που διατηρούν μεταξύ τους κατά την κίνηση στο δρόμο, με σαφή οφέλη στη μείωση της αντίστασης που δέχονται από τον αέρα κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτό συνεργάζεται σε αυτήν της την προσπάθεια με την εταιρεία Ericsson.
Περισσότερα για τη διαδικασία platooning που εξελίσσει η Scania μπορείτε να δείτε στο βίντεο που σας παρουσιάζουμε…