Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Προκειμένου να διαπιστώσουν την επίδραση που ο φωτισμός της καμπίνας των οχημάτων τους έχει στην αποδοτικότητα των οδηγών…

… οι υπεύθυνοι της Mercedes-Benz Trucks διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων μέσω του προγράμματος «Daylight+», που πραγματοποιήθηκε στον Αρκτικό Κύκλο…

… με τους οδηγούς που συμμετείχαν να ελέγχονται ακόμη και μέσω εγκεφαλογραφημάτων αναφορικά με τις μεταβολές της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας τους, κάτω από διάφορες συνθήκες φωτισμού.

H σημασία του φωτός στην οδήγηση

1.918 Επισκέψεις στο άρθρο (23/3/2017)

Μέσω του προγράμματος «Daylight+», οι ειδικοί της Mercedes-Benz Trucks διεξήγαγαν μια σειρά από πειράματα προκειμένου να διερευνήσουν τη σημασία του φωτισμού στην καθημερινότητα των επαγγελματιών οδηγών.

Το φως είναι ένα από στοιχεία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία, με την προϋπόθεση φυσικά πως δεν το στερούνται. Ωστόσο, το αγαθό αυτό έχει σαφή αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στον πλανήτη Γη καθώς, μεταξύ άλλων, έχει σαφή επίδραση στο «εσωτερικό ρολόι» των ανθρώπων μας, τους βιορυθμούς και γενικότερα τον «κιρκαδικό ρυθμό», δηλαδή τις βιολογικές διαδικασίες που διενεργούνται στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Στην περίπτωση που οι άνθρωποι δεν έχουν την απαιτούμενη έκθεση στο ηλιακό φως, δύνανται να εμφανίσουν πολλαπλά προβλήματα μεταξύ των οποίων συνήθεις είναι οι συναισθηματικές διαταραχές.
Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει εις βάθος τα οφέλη που το φως έχει στην αποδοτικότητα των επαγγελματιών οδηγών, η Mercedes-Benz Trucks διεξήγαγε πρόσφατα μια σειρά ερευνητικών πειραμάτων μέσω του προγράμματος «Daylight+», προκειμένου να εξελίξει με τον κατάλληλο τρόπο τις καμπίνες των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων της και τον τρόπο με τον οποίο αυτές φωτίζονται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και –κυρίως- κατά τη διάρκεια της νύκτας, είτε όταν το όχημα κινείται, είτε όταν ο οδηγός ξεκουράζεται.
 
Αποστολή στον αρκτικό κύκλο
Στο πλαίσιο λοιπόν του προγράμματος «Daylight+» της Mercedes-Benz, συνολικά 8 οδηγοί εξέλιξης της εταιρείας κλήθηκαν να μεταβούν για δύο εβδομάδες στον αρκτικό κύκλο και πιο συγκεκριμένα στο Ροβανιέμι, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες της εταιρείας.
Οι οδηγοί κλήθηκαν να εξομοιώσουν ένα τυπικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα οδήγησης ωστόσο, την μια εβδομάδα χρησιμοποιήθηκαν οχήματα με τον τυπικό φωτισμό της καμπίνας ενώ, τη δεύτερη χρησιμοποιήθηκε το ερευνητικό σύστημα που έχει εξελιχθεί μέσω το προγράμματος «Daylight+», αναφορικά με τον φωτισμό του εσωτερικού της καμπίνας.
Ουσιαστικά, οι επιστήμονες της Mercedes-Benz κρίθηκαν να αξιολογήσουν την συμπεριφορά και την απόδοση των οδηγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα, το πώς αυτή επηρεάζεται από την έκθεση τους στο φυσικό ή τεχνητό φως στο εσωτερικό της καμπίνας.
Ένα από τα προβλήματα που γρήγορα ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους είναι πως, τα ποσοστά του φυσικού –ηλιακού- φωτός που οι οδηγοί δέχονται εντός της καμπίνας σε διάφορες φάσεις του δρομολογίου είναι σημαντικά περιορισμένα.
Παράλληλα, η συμπεριφορά και η ψυχολογία όλων των οδηγών, ήταν σαφέστατα καλύτερη όταν δέχονταν περισσότερο φως κατά τη διάρκεια των δρομολογίων σε σχέση με τα αποτελέσματα και τις ενδείξεις κατά τη διάρκεια των ίδιων ακριβώς δοκιμών που διεξήχθησαν σε συνθήκες ελλιπούς φωτισμού.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, οι οδηγοί που δέχονταν περισσότερο φυσικό φως εντός της καμπίνας κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, οδηγούσαν αρκετά πιο οικονομικά!