Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Με πρωτοβουλία της ΟΦΑΕ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και στην Ελλάδα η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος της… ψηφιακής φορτωτικής «e-CMR».

Πιλοτική εφαρμογή «e-CMR» στην Ελλάδα

1.966 Επισκέψεις στο άρθρο (22/6/2017)

Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και στη χώρα μας η πιλοτική εφαρμογή της «ψηφιακής φορτωτικής» (e-CMR) στις οδικές μεταφορές.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επίσημη παρουσίαση της εν λόγω εφαρμογής αναμένεται να γίνει στο πλαίσιο της διημερίδας που η ΟΦΑΕ διοργανώνει στις 22 – 23 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace (Θεσσαλονίκη), παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών, Νικ. Μαυραγάνη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, εκπροσώπων από τη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) καθώς και αποσταλμένων από σχετικούς φορείς άλλων βαλκανικών χωρών.
Σχετικά με το πρόγραμμα «e-CMR» αξίζει να αναφέρουμε πως ουσιαστικά επιτρέπει στις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας να λειτουργούν χωρίς τη χρήση… χαρτιού, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη διαφάνεια, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στα συστήματα μεταφορών καθώς και στον έλεγχο τους από τις αρμόδιες αρχές.
Οι μεταφορείς θα είναι σε θέση να εισάγουν και να αποθηκεύουν ηλεκτρονικά τις πληροφορίες διακίνησης φορτίων και να ανταλλάσουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση κινητών τηλεφώνων ή tablet. Η έγκαιρη καταγραφή των δεδομένων συνεπάγεται την άμεση πρόσβαση των πρακτορείων στις πληροφορίες για τα μεταφερόμενα εμπορεύματα, ενώ όλες οι απαιτούμενες ενέργειες επισπεύδονται και πραγματοποιούνται με σημαντικά μειωμένο κόστος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ΟΦΑΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής στη χώρα μας ενώ, ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, κ. Απ. Κενανίδης, θα αναλύσει τα πλεονεκτήματα του e-CMR.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πληροφορία πως, τα ψηφιακά έγγραφα φορτωτικής (e-CMR) χρησιμοποιούνται στην παρούσα φάση σε 54 χώρες παγκοσμίως, κυρίως για διασυνοριακές μεταφορές εμπορευμάτων, αν εφαρμοστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χαρτιού που αντιστοιχεί σε 166.000 δέντρα ή 135t. ξύλου (σε ετήσια βάση).
Το κόστος χαρτιού σε κάθε φορτωτική υπολογίζεται πως ανέρχεται σε περίπου 6,32 ευρώ (υλικά και κόστος διαχείρισης) ενώ την ίδια στιγμή, το κόστος του ηλεκτρονικού ισοδύναμου (e-CMR) δεν ξεπερνά τα 1,69 ευρώ!
Καταλήγοντας αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη από το 2008 έχουν υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο για μετάβαση σε ψηφιακά συνοδευτικά έγγραφα φορτωτικής χώρες όπως οι Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία ενώ σε μετέπειτα βάση εισχώρησαν στην συμφωνία οι Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Σλοβακία, Ισπανία και Εσθονία.
Χώρες όπως η Ολλανδία έχουν ήδη προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των διαδικασιών e-CMR ενώ, από τον Δεκέμβριο του 2016 ξεκίνησε η πρώτη διασυνοριακή πιλοτική εφαρμογή του μέτρου μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας.