Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το Mercedes-Benz Vision Van. Διακρίνονται τα ειδικά drones για εναέριες μεταφορές που εδράζονται στην οροφή του.

Μεταξύ των λύσεων που υιοθετεί το Vision Van είναι και ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα φόρτωσης του χώρου φόρτωσης.

Πρόγραμμα «adVANce» από τη Mercedes

2.494 Επισκέψεις στο άρθρο (5/1/2017)

Στην έκθεση τεχνολογίας «CES 2017» του Λας Βέγκας που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες, η Mercedes-Benz παρουσιάζει μεταξύ άλλων όλες τις νέες τεχνολογίες σε ότι αφορά στα ελαφρά επαγγελματικά της οχήματα.

Η Διεθνής Έκθεση Τεχνολογίας «CES» (Consumer Electronics Show) που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, αποτελεί και φέτος πόλο έλξης για το κοινό καθώς –και στον κλάδο της αυτοκίνησης- οι σπουδαιότερες εταιρείες παρουσιάζουν τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες, σε όλους τους τομείς.
Μεταξύ αυτών αξίζει να συμπεριλάβουμε την Mercedes-Benz η οποία, αποφάσισε να παρουσιάσει εκ νέου στο ευρύ κοινό (μετά την πρόσφατη ΙΑΑ του Ανοβέρου), τη στρατηγική «adVANce» που ουσιαστικά αποτελεί μια καθολική –ολιστική- επανεξέταση των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων που θα είναι σε θέση να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους, τα ελαφρά επαγγελματικά του μέλλοντος.
Χαρακτηριστικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις του επικεφαλής του κλάδου των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της Mercedes-Benz, κ. Volker Mornhinweg, που ανέφερε σχετικά: «Οι εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές ήταν ανέκαθεν, ιδιαίτερα σημαντικές στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Με την νέα εποχή της ψηφιοποίησης και του Διαδικτύου των Συσκευών, είναι πλέον μπροστά σε μια νέα βιομηχανική και οικονομική επανάσταση. Σε μια εποχή που το διαδικτυακό εμπόριο αυξάνει τα μερίδια του με εντυπωσιακούς ρυθμούς, η ανάγκη για υιοθέτηση νέων λύσεων σε ότι αφορά στις μεταφορές είναι απολύτως αναγκαία. Οι… έξυπνες διαδικασίες επικοινωνίας, διασύνδεσης και διαδραστικότητας, είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέους τομείς υπηρεσιών, ευνοούν την ευελιξία των παραδόσεων προς τον τελικό καταναλωτή ενώ την ίδια στιγμή, βελτιώνουν την αποδοτικότητα των μεταφορών γενικότερα».
 
Το πρωτότυπο «Vision Van» στο επίκεντρο των εξελίξεων
Το πρωτότυπο ελαφρύ επαγγελματικό «Vision Van» που η Mercedes-Benz παρουσίασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στο φθινόπωρο του 2016, στην 66η ΙΑΑ του Ανοβέρου, αποκαλύπτει ορισμένες από τις προτάσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναφορικά με την διαδικασία… ψηφιοποίησης των μελλοντικών μεταφορών σε αστικό περιβάλλον. Ουσιαστικά είναι το πρώτο όχημα που μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε μια νέα –ψηφιακή- εποχή που καλύπτει όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την αποθήκη έως τον τελικό καταναλωτή.
Μεταξύ άλλων, το πρωτότυπο Vision Van έχει να επιδείξει έναν –πλήρως αυτοματοποιημένο- χώρο φόρτωσης καθώς και ενσωματωμένα drones που αναλαμβάνουν μεταφορά των προϊόντων (από αέρος) στους πελάτες, όταν αυτό απαιτείται. Παράλληλα, ο χειρισμός του οχήματος γίνεται πλέον μέσω ενός ειδικού χειριστηρίου (τύπου joystick) που αντικαθιστά το «παραδοσιακό» τιμόνι ενώ, την κίνηση του αναλαμβάνει ένας ηλεκτροκινητήρας με ισχύ 75 kW που επιδεικνύει μέγιστη αυτονομία έως και 270 χλμ.
Όπως είναι φυσικό, κατά την κίνηση του το Vision Van δεν εκπέμπει ρύπους ενώ είναι και απολύτως αθόρυβο (ηλεκτρικό γαρ).
Παράλληλα, το Vision Van είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της «έξυπνης» επικοινωνίας και διαδραστικότητας μεταξύ του οχήματος, του οδηγού και του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται.
Το όχημα είναι σε θέση να «επικοινωνεί» με τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου μέσω μιας ειδικής οθόνης στο πίσω μέρος του όπου προβάλλονται πληροφορίες αναφορικά με την κίνηση του, για τη διάρκεια της στάσης που πραγματοποιεί, για το αν πρόκειται ή έχει ήδη απελευθερώσει κάποιο drone(!) κ.ο.κ.
Παράλληλα, στο εσωτερικό του, ο οδηγός ενημερώνεται για διάφορες λειτουργίες και διαδικασίες μέσω του ταμπλό, που με την απουσία πλέον του τιμονιού, έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη οθόνη.
Ενώ λοιπόν το Vision Van είναι σε θέση να ενημερώνει και να παρέχει πληροφορίες τόσο στον τελικό καταναλωτή αλλά και το κέντρο διαχείρισης των διαδικασιών παράδοσης των προϊόντων σε πραγματικό χρόνο, την ίδια στιγμή ο οδηγός μπορεί να λαμβάνει όλες εκείνες τις πληροφορίες που τον αφορούν ακόμη και στο «έξυπνο» ρολόι χειρός του, όπως για παράδειγμα τη διεύθυνση του επόμενου προορισμού κ.ο.κ.
Τέλος, μέσω της διαδικασίας ευέλικτων και πλήρως ευμετάβλητων διανομών που επιτυγχάνεται, με τη σειρά τους, οι τελικοί καταναλωτές έχουν στη διάθεση τους επιπλέον πληροφορίες και δυνατότητες όπως π.χ. τον ακριβή καθορισμό της ώρας και του τόπου παράδοσης των προϊόντων που έχουν παραγγείλει ή ακόμη και την αλλαγή κάποιας από αυτές τις παραμέτρους σε περίπτωση που το ημερήσιο πρόγραμμα τους μεταβληθεί για τον οποιοδήποτε λόγο.
 
Πολλαπλές ακόμη προηγμένες λύσεις από τη Mercedes-Benz Vans
Πέραν όμως του πρωτότυπου Vision Van και των τεχνολογικών καινοτομιών που ενσωματώνει, η γερμανική εταιρεία παρουσιάζει στη CES 2017 και αρκετές ακόμη προτάσεις για τις μεταφορές του μέλλοντος όπως π.χ. η χρήση αυτόνομων ρομπότ που είναι σε θέση να συμβάλλουν στην βελτίωση των μεταφορών κατά τα τελευταία στάδια της αλυσίδας διανομής. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση για χρήση ειδικών ρομπότ που εδράζονται εντός του οχήματος και όταν απαιτηθεί, εξέρχονται αυτού, κινούμενα πάντα αυτόνομα, προκειμένου να μεταφέρουν τα προϊόντα έως την πόρτα του πελάτη και κατόπιν, επιστρέφουν και πάλι στη θέση τους, εντός του οχήματος.