Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Δημοσιεύθηκε η νέα Υπουργική Απόφαση που ορίζει εκ νέου τη διαδικασία έκδοσης, χορήγησης και ελέγχου του ΗΑΣ για τα Φορτηγά ΔΧ και τα Τουριστικά Λεωφορεία ΔΧ.

Πρόστιμα 500 ευρώ για το ΗΑΣ

3.838 Επισκέψεις στο άρθρο (21/2/2017)

Με τη νέα απόφαση του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προμήθεια του Ηλεκτρονικού Αναγνώσιμου Σήματος για τα Φορτηγά Δ.Χ. και τα Τουριστικά Λεωφορεία Δ.Χ.

Πιο συγκεκριμένα, η Γ456/ΟΙΚ.8061/487/2017 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος από 17/02/2017 και ορίζει εκ νέου τη διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του Ηλεκτρονικά Αναγνώσιμου Σήματος (ΗΑΣ ή τσιπάκι) τόσο των Φορτηγών Δ.Χ όσο και των Τουριστικών Λεωφορείων Δ.Χ.
Σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, οι βασικές αλλαγές που επιφέρει η νέα υπουργική απόφαση είναι οι εξής:
Σχετικά με τους Φορείς Διάθεσης
Δίνεται τέλος στο μονοπωλιακό καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα εις βάρος των ιδιοκτητών ΦΔΧ και ΤΛΔΧ καθώς, ως φορέας διάθεσης και χορήγησης του ΗΑΣ ορίζεται κάθε ενδιαφερόμενος δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας.
Σχετικά με την Προθεσμία Προμήθειας του ΗΑΣ
Κάθε ιδιοκτήτης ΤΛΔΧ, ο οποίος δεν είχε εφοδιάσει το όχημα του με ΗΑΣ έως τις 17/02/2017, έχει περιθώριο τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος της νέας Υ.Α. προκειμένου να το πράξει. Μετά την πάροδο της εν λόγω προθεσμίας (δηλαδή από 17/06/2017), κάθε όχημα που δεν διαθέτει έγκυρο ΗΑΣ, θα έχει κυρώσεις ύψους 500 ευρώ.
Σχετικά με την Περίοδο Ισχύος του ΗΑΣ
Ως περίοδος ισχύος κάθε ΗΑΣ ορίζονται τα 4 έτη από την ημερομηνία χορήγησης του. Μετά την πάροδο της τετραετίας, απαιτείται η αντικατάσταση του ΗΑΣ. Ειδικά για τα ΗΑΣ των ΦΔΧ (Φορτηγά Δημοσίας Χρήσης) και τα ΤΛΔΧ (Τουριστικά Λεωφορεία Δημοσίας Χρήσης), τα οποία έχουν χορηγηθεί έως τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης και εμφανίζονται ως ενεργά («έγκυρα»), η προθεσμία της υποχρέωσης αντικατάστασης τους, λήγει με το πέρας της τετραετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας υπουργικής απόφασης (17/02/2017).
Σχετικά με τους Φορείς Ελέγχου του ΗΑΣ
Όλες οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές θα είναι εφοδιασμένες με συμβατές συσκευές ανάγνωσης με τις οποίες θα επιβεβαιώνεται η γνησιότητα του ΗΑΣ μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής σάρωσης. Εφόσον διαπιστωθεί από την Αρχή Ελέγχο μη ύπαρξη ή η ένδειξη «άκυρο ΗΑΣ» σε ΦΔΧ, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις της περίπτωση 1.50 της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του νόμου 3446/06 (Α 49), δηλαδή πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.
Σχετικά με τη Τιμή Διάθεσης του ΗΑΣ
Η νέα Υπουργική Απόφαση ορίζει ως μέγιστη τιμή διάθεσης του ΗΑΣ τα 60 ευρώ (τελική τιμή με ΦΠΑ 24%).