Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Η Volvo Trucks διεξάγει ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα εξέλιξης αυτόνομων απορριμματοφόρων στην Σουηδία.

Χάρη σε ειδικούς αισθητήρες, το όχημα είναι σε θέση να «μαθαίνει» τη διαδρομή και μετέπειτα είναι σε θέση να κινηθεί αυτόνομα σε αυτή…

… ακολουθώντας τον οδηγό του από κάδο σε κάδο και μάλιστα με την όπισθεν.

Στόχος της Volvo Trucks είναι να εξελίξει τεχνολογίας που θα προάγουν την οδική ασφάλεια κατά την κίνηση βαρέων φορτηγών σε κατοικημένες περιοχές.

Το σκουπιδιάρικο βγήκε «παγανιά»

4.678 Επισκέψεις στο άρθρο (18/5/2017)

Η Volvo Trucks ανακοίνωσε την έναρξη ενός ακόμη προγράμματος εξέλιξης αυτόνομων φορτηγών που αυτήν τη φορά σχετίζεται με την αποκομιδή απορριμμάτων. Δείτε το σχετικό βίντεο που σας προσφέρουμε.

Η Volvo Trucks σε συνεργασία με την σουηδική εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων «Renova», διεξάγει στην παρούσα φάση ένα νέο πρόγραμμα εξέλιξης αυτόνομων οχημάτων και πιο συγκεκριμένα, απορριμματοφόρων που θα είναι σε θέση να κινηθούν με ασφάλεια εντός του αστικού οδικού δικτύου, βελτιώνοντας τόσο την οδική ασφάλεια όσο και τις συνθήκες εργασίες του οδηγού τους.
Μάλιστα, το εν λόγω πρόγραμμα σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες εξέλιξης των αυτόνομων φορτηγών που χρησιμοποιούνται στο ορυχείο Kristineberg, στην βόρεια Σουηδία, από το φθινόπωρο του 2016.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής σε θέματα οδικής ασφάλειας (Trafic & Product Safety Director) της Volvo Trucks, Carl Johan Almqvist, «… η οδήγηση ενός βαρέως επαγγελματικού οχήματος μέσα σε μια περιοχή κατοικιών με στενούς δρόμους και ευάλωτους χρήστες του δρόμου, επιφέρει σημαντικούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια, ακόμη και στην περίπτωση που το όχημα κινείται με ταχύτητα αντίστοιχη του βηματισμού ενός ανθρώπου».
Για τον λόγο αυτό, το αυτόνομο σύστημα κίνησης του πρωτότυπου απορριμματοφόρου που εξελίσσει η Volvo Trucks, είναι σε θέση να αναγνωρίζει άμεσα τυχόν εμπόδια που ενδέχεται να συναντήσει κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και είναι σε θέση να ακινητοποιήσει άμεσα το φορτηγό.
Κατά την πρώτη φορά που το εν λόγω όχημα διανύει ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο αποκομιδής απορριμμάτων, ο οδηγός έχει τον έλεγχο του ενώ το σύστημα αυτόνομης οδήγησης ελέγχει διαρκώς και καταγράφει τη διαδρομή, τα εμπόδια και τις ιδιαιτερότητες της, κάνοντας χρήση δεδομένων που λαμβάνει μέσω GPS αλλά και από πολλαπλούς αισθητήρες και κάμερες.
Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά «μαθαίνει» τη συγκεκριμένη διαδρομή και την επόμενη φορά είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς σε ποιους δρόμους μπορεί να κινηθεί, με ποιον τρόπο και ποιους κάδους απορριμμάτων επιβάλλεται να προσεγγίσει.
Όταν το όχημα πλησιάσει λοιπόν σε έναν κάδο, ο οδηγός εξέρχεται από αυτό και μεταβαίνει στο πίσω μέρος του οχήματος προκειμένου να επιβλέψει – διαχειριστεί τη διαδικασία αδειάσματος του κάδου.
Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί και ο οδηγός δώσει το σχετικό σήμα, το όχημα κινείται με την όπισθεν προκειμένου να μεταβεί στον επόμενο κάδο. Γιατί όμως με την όπισθεν;
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Volvo Trucks, η εν λόγω διαδικασία επιτρέπει στον οδηγό να παραμείνει στο πίσω μέρος του οχήματος και να επιβλέπει συνεχώς τη διαδικασία και όχι να μπαινοβγαίνει συνεχώς στην καμπίνα του οχήματος.
Φυσικά, στην περίπτωση που κάποιο εμπόδιο, π.χ. ένα παρκαρισμένο όχημα, δυσκολεύει την κίνηση του απορριμματοφόρου, αυτό μπορεί να το αποφύγει με τους κατάλληλους ελιγμούς –πλήρως αυτόνομα κινούμενο- με την προϋπόθεση πάντα πως υπάρχει επαρκής χώρος για την τέλεση τους.
Την ίδια στιγμή, το αυτόματο σύστημα οδήγησης έχει εξελιχθεί προκειμένου να πραγματοποιεί τις βέλτιστες λειτουργίες αναφορικά με την επιλογή των σχέσεων στο κιβώτιο ταχυτήτων, το τιμόνι ή τα φρένα, με αποτέλεσμα τη μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου, των εκπομπών ρύπων και φυσικά της φθορά των επιμέρους τμημάτων του οχήματος (φρένα, συμπλέκτης κ.ο.κ.).
Το νέο αυτό πρόγραμμα εξέλιξης αυτόνομων φορτηγών από τη Volvo Trucks αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο που σας παρουσιάζουμε.