Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέες εξελίξεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτήν τη φορά, ενδέχεται να υπάρξουν αναφορικά με το θέμα της εισόδου της Uber στην αγορά των Ταξί.

Η ΕΕ εξετάζει το θέμα της Uber στα Ταξί

2.318 Επισκέψεις στο άρθρο (9/4/2015)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ φέρεται να υιοθετεί την άποψη για ρυθμίσεις νέων κανόνων μεταφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απόφαση αυτή κατά πολλούς στρέφεται υπέρ της εταιρείας Uber που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μεταφέρουν επιβάτες με το προσωπικό τους όχημα έναντι κομίστρου, η οποία και προσέφυγε στην Κομισιόν όταν η λειτουργία της απαγορεύθηκε επίσημα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η Επίτροπος Μεταφορών, κ. Violeta Bulc, αναφέρει μεταξύ άλλων πως πρέπει να υπάρξει μια εκτενής έρευνα στην ευρωπαϊκή αγορά των Ταξί προκειμένου «… η απαιτούμενη πληροφόρηση να επιτρέψει στην Κομισιόν να αποφασίσει για την ανάγκη και ενδεχομένως τον χαρακτήρα, οποιαδήποτε περαιτέρω δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως, η λειτουργία της Uber σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως π.χ. η Βρετανία, είναι νόμιμη ενώ σε άλλες λειτουργεί σε μια «γκρίζα» ζώνη ασάφειας.

Στην επιστολή που προαναφέραμε, η Επίτροπος κ. Bulc αναφέρει πως οι ρυθμιστικοί κανόνες για τον κλάδο των Ταξί αντιμετωπίζονται προς το παρόν σε εθνικό επίπεδο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες διαφορές στο κόστος και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αντιφατικοί κανόνες αναφορικά με τη λειτουργία της Uber εντός της ενιαίας αγοράς. Χαρακτηριστικά, η κ. Bulc αναφέρει πως «… η ρύθμιση και η κατάσταση της αγοράς διαφέρει από το ένα κράτος – μέλος στο άλλο, ακόμη από τη μία πόλη στην άλλη».