Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέες συλλήψεις σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αττική για παραβάσεις που σχετίζονται με «πειραγμένα» ταξίμετρα και πολλαπλές μισθώσεις επιβατών.

Συλλήψεις για «πειραγμένα» ταξίμετρα

2.055 Επισκέψεις στο άρθρο (19/5/2015)

Στη σύλληψη εννέα οδηγών Taxi προχώρησαν οι αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων ελέγχων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής (σταθμοί Υπεραστικών λεωφορείων Κηφισού και Λιοσίων, Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, Πειραιάς, Περιστέρι).

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τους ελέγχους, οκτώ εκ των συλληφθέντων αυτοκινητιστών είναι επέμβει σκόπιμα στο ταξίμετρο του οχήματος τους με σκοπό την πλασματική αύξηση της αξίας της διαδρομής, όπως επίσης και στην ταμειακή μηχανή, προκειμένου να μην προβαίνουν στην έκδοση αποδείξεων και να διαφεύγουν με αυτόν τον τρόπο της καταβολής των αναλογούντων φόρων.

Επιπρόσθετα, ένας εκ των συλληφθέντων οδηγών διαπιστώθηκε πως διενεργούσε πολλαπλή μίσθωση από διαφορετικά σημεία του Νομού Αττικής προς το νομό Αργολίδας, όπου έχει την έδρα του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στους αρμόδιους εισαγγελείς πλημμελειοδικών, ενώ ενημερώθηκαν και οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες (υπουργείο Οικονομικών – Διεύθυνση Ελέγχων, Δ.Ο.Υ., Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Διεύθυνση Μετρολογίας) για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες – καταναλωτές Taxi

Σε πρόσφατη οδηγία για την προστασία των καταναλωτών – επιβατών Taxi, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, οι επιβάτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν μόνο αδειούχους κατόχους Taxi και νόμιμες υπηρεσίες κλήσης Taxi καθώς επίσης και να καταγγείλουν στις αρχές κάθε παράβαση που έρχεται σε γνώση τους.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε αυξομείωση στο τιμολόγιο των Taxi, εκτός από το επικόμιστρο που ορίζει ο νόμος. Συνεπώς, καμία προσφορά, για μειωμένο ή αυξημένο κόμιστρο δεν είναι νόμιμη αφού δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, από όπου και αν προέρχεται, είτε από φυσικό πρόσωπο, είτε από ράδιο-Τaxi, είτε από υπηρεσίες κλήσης Taxi μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου.

Αυτονόητο είναι φυσικά πως απαγορεύεται η πολλαπλή μίσθωση.

Τέλος, στην σχετική Οδηγία υπενθυμίζεται πως:

-Για τα Taxi δεν επιτρέπεται άλλος τρόπος υπολογισμού του κομίστρου εντός πόλεως, πλην της χρήσης νομίμως πιστοποιημένου ταξιμέτρου και του νομίμως καθορισμένου κομίστρου.

-Οι καταναλωτές πρέπει να απαιτούν τη χρήση του ταξιμέτρου σε όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

-Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν και να λαμβάνουν πάντα τη σχετική απόδειξη είσπραξης και το καταβληθέν από αυτούς ποσό.

-Υπηρεσίες Taxi – μεταφοράς επιβατών, παρέχουν μόνο οι οδηγοί που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, είναι κάτοχοι των ειδικών αδειών και διαθέτουν – οδηγούν κατάλληλα οχήματα Taxi, με πιστοποιημένα ταξίμετρα, παρέχοντας στους καταναλωτές εχέγγυα για την ασφάλεια τους και για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.