Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ακυρος ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια

3.337 Επισκέψεις στο άρθρο (28/5/2020)

Ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό / δορυφορικό σύστημα διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους ακυρώθηκε πλέον και τυπικά, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων «e-pass».

Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ανακοίνωσε και τυπικά την ακύρωση του διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 400,6 εκ. ευρώ, για το σύστημα δορυφορικών / ηλεκτρονικών διοδίων που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη ηγεσία του, επικαλούμενο μεταξύ άλλων και τη γνωμοδότηση (38/2020) του Γ Τμήμος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την απόφαση (276/2019) της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.
Πλέον το ενδιαφέρον της Πολιτείας θα εστιαστεί στην επίτευξη της δυνατότητας χρήσης των διαφόρων συστημάτων ηλεκτρονικής πληρωμής των κομίστρων (e-pass) μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων.
Στην παρούσα φάση, οι χρήστες των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας χωρίζονται σε δύο «ομάδες». Η πρώτη περιλαμβάνει τους οδικούς άξονες Αττική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Μορέας και Γέφυρα Ρίου (με βασικό μέτοχο σε αυτούς την ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και η δεύτερη περιλαμβάνει τους οδικούς άξονες Νέα Οδός και Κεντρική Οδός (με βασικό μέτοχο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
Βασικός στόχος της Πολιτείας είναι μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, οι χρήστες του δρόμου να μπορούν να χρησιμοποιούν ένα σύστημα e-pass σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας.