Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σε μεγάλη άνοδο οι ελληνικές πωλήσεις LCV. Τι λέει η αγορά για αυτό;

Πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ η Ford.

Ο κ. Πέτρος Γλαντζής, Product Manager Fiat Professional.

Ο κ. Ιωάννης Αμάραντος, Υπεύθυνος Επαγγελματικών Οχημάτων, Ford Motor Hellas AEBE.

Ο κ. Μάριος Μπαρκής, Εμπορικός Διευθυντής, Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Έκρηξη πωλήσεων LCV στην Ελλάδα

9.574 Επισκέψεις στο άρθρο (17/6/2021)

Επιφανή στελέχη της ελληνικής αγοράς, δίνουν τη δική τους εκτίμηση και ανάλυση για τους λόγους που οδήγησαν στη φετινή «έκρηξη» των πωλήσεων ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων.

Προκειμένου να κατανοήσουμε τα βασικά αίτια της ραγδαίας αύξησης των νέων ταξινομήσεων στα ελαφρά επαγγελματικά μέσα στο 1ο 3μηνο του 2021 (+54,98%) αλλά και το… απροσδόκητο +206,69% μέσα στον Μάρτιο, ζητήσαμε την άποψη των στελεχών της αγοράς. Οι απαντήσεις τους είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες…


Πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ η Ford.

Πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα και στην ΕΕ η Ford.

Kοινοποίησε το »


«… Αυξημένο μεταφορικό έργο στις αστικές διανομές».  «Η ελληνική αγορά ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων παρουσίασε αύξηση 46% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, χάρη σε 796 ταξινομήσεις επιπλέον. Από αυτές, οι μισές σχεδόν προέρχονται από την κατηγορία των μικρών Van. Γεγονός που καταδεικνύει αυξημένο μεταφορικό έργο στις αστικές διανομές και στις ταχυμεταφορές, ως λογικό επακόλουθο των περιορισμών των μετακινήσεων που ήταν σε ισχύ τη συγκεκριμένο περίοδο. Ακολουθεί σε ποσοστό αύξησης η κατηγορία των Pick-Up, ενισχυμένη και από διαγωνισμούς. Αύξηση σημείωσαν επίσης τα Μεσαία και Μεγάλα van, ξανά, στα πλαίσια της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο κ. Πέτρος Γλαντζής, Product Manager Fiat Professional.

Ο κ. Πέτρος Γλαντζής, Product Manager Fiat Professional.

Με την επαναλειτουργία όλων των κλάδων της αγοράς, η καλή πορεία των πωλήσεων επαγγελματικών αναμένεται να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο έτος.
Σε αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η Fiat Professional παραμένει σταθερά ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του επαγγελματία.

Ο κ. Ιωάννης Αμάραντος, Υπεύθυνος Επαγγελματικών Οχημάτων, Ford Motor Hellas AEBE.

Ο κ. Ιωάννης Αμάραντος, Υπεύθυνος Επαγγελματικών Οχημάτων, Ford Motor Hellas AEBE.

Παράλληλα, τον Ιούνιο παρουσιάζουμε τα ανανεωμένα Ducato, Doblo και Fiorino, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική αγορά».
Πέτρος Γλαντζής
Product Manager Fiat Professional

Ο κ. Μάριος Μπαρκής, Εμπορικός Διευθυντής, Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

Ο κ. Μάριος Μπαρκής, Εμπορικός Διευθυντής, Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.

 
«Συνεχίζουμε δυναμικά και μέσα στο 2021»
«Δεδομένων των αυξημένων μεταφορικών αναγκών που δημιούργησε εν μέρει και η πανδημία με τα συνεχόμενα lock-downs, χωρίς να παραβλέπουμε και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, το 1ο τρίμηνο του 2021 η αγορά έκλεισε με άνοδο 54,8% σε σχέση με το περασμένο έτος.
Η δυναμική της Ford, όπως αυτή καταγράφηκε μέσα στην προηγούμενη χρονιά, συνεχίζεται και μέσα στο 2021, με αποτέλεσμα να διατηρούμαστε στην 1η θέση, επιτυγχάνοντας μάλιστα αύξηση ταξινομήσεων κατά 76% καθώς και μερίδιο 21,4%, μια βελτίωση κατά 2,6 μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Αιχμή του δόρατος για την ελληνική αγορά αποτελεί μεταξύ άλλων το Ford Ranger διατηρείται στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας των Pick-Up και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εκμεταλλευόμενο τον πλούσιο εξοπλισμό και τις κορυφαίες επιδόσεις που επιδεικνύει σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.
Παράλληλα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το Ford Transit Custom που βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας του (Vans 1 τόνου) στην Ελλάδα.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στην αύξηση του μεριδίου μας διαδραματίζει και η υπόλοιπη οικογένεια Transit , δηλαδή τα Transit Courier, Transit Connect & Transit, που αποτελούν την κορυφαία επιλογή των επαγγελματιών στη χώρα μας»
Ιωάννης Αμάραντος
Υπεύθυνος Επαγγελματικών Οχημάτων, Ford Motor Hellas AEBE
 
«Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες»
«Οι ιδιαίτερες συνθήκες στην αγορά όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις πολύμηνες επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδοχικών lockdowns συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν το φαινόμενο που είδαμε το προηγούμενο έτος για άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων σε νέα επαγγελματικά οχήματα. Η ενίσχυση του κλάδου των τροφίμων και ο περιορισμός πρόσβασης στους φυσικούς χώρους των καταστημάτων, που οδήγησε τους καταναλωτές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αναπροσάρμοσε τις ανάγκες της αγοράς και οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης οχημάτων κυρίως για αστικές διανομές. Όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία, η αυξητική πορεία των ταξινομήσεων των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων, συγκριτικά πάντα με αυτές του 2020, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Η αύξηση αναμένεται να είναι σημαντική, αφενός λόγω του πολύ χαμηλού σημείου αναφοράς και αφετέρου λόγω των συνθηκών που προαναφέραμε – ιδιαίτερα στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων ελαφρών επαγγελματικών.
Τους μήνες που ακολουθούν, η αγορά ενδέχεται να δείξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη όχι μόνο λόγω του ηλεκτρονικό εμπορίου, που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει, αλλά και λόγω της πρόσφατης επανέναρξης σημαντικών για τη χώρα κλάδων όπως ο τουρισμός και η εστίαση που κατ` επέκταση θα επηρεάσουν μια σειρά περιφερειακών σε αυτούς επιχειρήσεων.
Η νέα αυτή πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα και τα ελαφρά επαγγελματικά της Mercedes-Benz. Έχοντας στη φαρέτρα μας πλήρη προϊοντική γκάμα μοντέλων, τόσο με κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο και με αμιγώς ηλεκτρικούς, και προσφέροντας ιδιαίτερα ελκυστικές προωθητικές ενέργειες για τα μοντέλα μας, με άμεση διαθεσιμότητα, η επιλογή ενός Van της Mercedes-Benz αποτελεί τη βέλτιστη λύση για κάθε σύγχρονο επαγγελματία και επιχείρηση.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένονται σημαντικά προϊοντικά νέα από τα ελαφρά επαγγελματικά της Mercedes-Benz τα οποία είμαστε βέβαιοι πως θα κυριαρχήσουν στο ενδιαφέρον των επαγγελματιών».
Κώστας Καπλάνογλου
Sales Manager Mercedes-Benz Vans.
                                                                                                     
«Επιστροφή –τουλάχιστον- στα επίπεδα του 2019 φέτος»
«Η αύξηση της αγοράς των ελαφρών Φορτηγών (LCV)  για το 1ο τρίμηνο του 2021 σε μεγάλο βαθμό έχει επηρεαστεί θετικά τόσο από τις αυξανόμενες ανάγκες μεταφορών κυρίως courier, όσο και από το ότι το 2021 έχουμε μία διόρθωση των απωλειών της αγοράς του 2020 λόγω μειωμένων παραγωγών ως αποτέλεσμα της πανδημίας , με μαζικές αφίξεις αυτοκινήτων.
Όσον αφορά την Mitsubishi, το L200 είναι ένας παραδοσιακός παίχτης της κατηγορίας του Pick Up με πολλές προσφερόμενες λύσεις σε διάφορες και διαφορετικές κατηγορίες πελατών όπως ο Ελληνικός Στρατός, οι Δήμοι, Εταιρίες Security, Αγροτικός κλάδος.
Το 2021 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς , με αυξημένο μερίδιο πωλήσεων που σε έναν βαθμό έχει να κάνει με την διαθεσιμότητα των αυτοκινήτων αλλά και με τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του Νέου L200.
Το 2021 πιστεύουμε πως θα είναι μία χρονιά όπου η γενική αισιοδοξία για το άνοιγμα των αγορών στην μετά-Covid εποχή θα φέρει αύξηση των πωλήσεων τουλάχιστον στο επίπεδα του 2019, δηλαδή μία αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το 2020.
Είναι άγνωστο το πόσο θα επηρεαστεί η παραγωγή των αυτοκινήτων από την έλλειψη ημιαγωγών που πλήττει συνολικά την αυτοκινητοβιομηχανία.
Σχετικά με την πορεία της Mitsubishi στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μερίδιό μας δεδομένης της διαθεσιμότητας που έχουμε».
 
Φώτης Αρβανιτάκης
Cars Sales & Network Development Manager, Automotive Consumer Solutions, ‘Ομιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
                                                                     
«Η αγορά επαγγελματικών είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την οικονομία»
«Η αγορά των LCVs κατέγραψε αύξηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά από μια δύσκολη χρονιά, κυρίως  λόγω της πανδημίας. Η προσφορά νέων μοντέλων και με ηλεκτροκίνητες εκδόσεις, η ανάγκη για αντικατάσταση παλαιών οχημάτων που πλέον η συντήρησή τους καθίσταται ασύμφορη, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρονται στην μίσθωση LCVs από τις εταιρείες leasing, είναι μερικοί από τους παράγοντες που έδωσαν ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ότι αφορά την Nissan, έχει το προβάδισμα στην κατηγορία με το πρωτοποριακό, αμιγώς  ηλεκτροκίνητο Van, e-NV200, καθώς και την επταθέσια επιβατική του έκδοση Evalia. Με την διάθεση του αναβαθμισμένου Van μηδενικών εκπομπών ρύπων και στην Ελληνική αγορά, οι επαγγελματίες  έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε κύκλο φόρτισης, χάρη στην νέα μπαταρία των 40kWh. Το Nissan e-NV200 προσφέρει τώρα μια αυξημένη αυτονομία κατά  60% με αμετάβλητη χωρητικότητα φορτίου και με κιβώτιο ταχυτήτων μιας σχέσης που  καθιστά την οδήγηση ευκολότερη και ασφαλέστερη.  Παράλληλα, τo συγκεκριμένο μοντέλο  μπορεί να ενισχύσει θετικά το περιβαλλοντικό  αποτύπωμα των εταιρειών αστικών μεταφορών,  με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Seagull, όπου με την ένταξη στον στόλο της μιας πλειάδας από e-NV200, δείχνει έμπρακτα πώς οι εταιρείες του κλάδου μπορούν να επιτύχουν μηδενικό αποτύπωμα ρύπων, μειώνοντας ταυτόχρονα και σε μεγάλη κλίμακα τα έξοδα κίνησής τους.
Η αγορά των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων χαρακτηρίζεται από μια σταθερότητα  τον τελευταίο καιρό, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της αγοράς του επαγγελματικού αυτοκινήτου είναι άμεσα συνυφασμένη με την πορεία της οικονομίας και τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας. Συνεπώς, με δεδομένο ότι η οικονομία μας αρχίζει και επιδεικνύει σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης, ευελπιστούμε σε μια ανάλογη τάση των πωλήσεων για την γκάμα των επαγγελματικών μας, για το 2021».
Μάριος Μπαρκής
Εμπορικός Διευθυντής, Nissan Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε.
 

Kοινοποίησε το »