Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Αγοράζεις ελαστικά για το επαγγελματικό σου αυτοκίνητο; Συμβουλές για να διαβάζεις μόνος σου ετικέτα & δείκτες.

Ελαστικά: Διαβάζεις, αγοράζεις!

10.672 Επισκέψεις στο άρθρο (20/3/2019)

Αγοράζεις ελαστικά για το επαγγελματικό σου αυτοκίνητο; Συμβουλές για να διαβάζεις μόνος σου την ετικέτα και τους σχετικούς δείκτες.

Η απόκριση στο φρενάρισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα των επιδόσεων του ελαστικού σε βρεγμένο οδόστρωμα. Βασική για την ασφάλεια.

Η διαφορά στην απόσταση φρεναρίσματος μεταξύ των ελαστικών κατηγορίας Α και κατηγορίας G θα μπορούσε να αγγίξει το 30%.

Για παράδειγμα, για ένα επιβατικό όχημα που ταξιδεύει με 80 χλμ/ώρα, αυτό σημαίνει διαφορά σε απόσταση έως 18 μ., σε περίπτωση απόλυτου φρεναρίσματος και συνθήκες βρεγμένου οδοστρώματος.
 
Oικονομία καυσίμου (fuel) & τι σημαίνει αντίσταση κύλισης
Η αντίσταση κύλισης είναι η σημαντικότερη παράμετρος των ελαστικών, που επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμουΌσο χαμηλότερη είναι η αντίσταση κύλισης, τόσο λιγότερα καύσιμα απαιτούνται για να κινηθεί το όχημα σας και τόσο λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται. Η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου μεταξύ των ελαστικών κατηγορίας Α και σύμφωνα με την ετικέτα ελαστικών, για ένα μέσο επιβατικό όχημα θα μπορούσε να αγγίξει το 7,5%, δηλαδή περίπου 0,65λτ. ανά 100 χλμ, ή τα 97,5 λίτρα στα 15.000 χιλιόμετρα (που κάνει ετησίως, ο μέσος Έλληνας οδηγός). Όφελος εξοικονόμησης 135 ευρώ !
 
Δείκτης ταχύτητας στα ελαστικά
Ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιδόσεις ενός οχήματος, πρέπει να επιλεγεί ο κατάλληλος δείκτης ταχύτητας. Κάθε κατασκευαστής τον αναφέρει στα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος. Δείτε αναλυτικά τις αντιστοιχίες:
 
Ένδειξη          Μέγιστη 
ελαστικού       Ταχύτητα
J                       100 (χλμ./ώρα)
K                     110 (χλμ./ώρα)
L                      120 (χλμ./ώρα)
M                     130 (χλμ./ώρα)
N                     140 (χλμ./ώρα)
PP                    150 (χλμ./ώρα)
Q                     160 (χλμ./ώρα)
R                     170 (χλμ./ώρα)
S                      180 (χλμ./ώρα)
T                      190 (χλμ./ώρα)
H                     210 (χλμ./ώρα)
V                     240 (χλμ./ώρα)
W                    270 (χλμ./ώρα)
Y                     300 (χλμ./ώρα)
VR                  >210 (χλμ./ώρα)
ZR                   >240 (χλμ./ώρα)
 
 
Τι είναι ο εξωτερικός θόρυβος κύλισης;
Tο «πικτόγραμμα» με τα 3 κύματα αποτυπώνει τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης ο οποίος μετριέται σε db. Ο θόρυβος των ελαστικών που ακούγεται έξω από το αυτοκίνητο δεν αντιστοιχεί αναγκαστικά σε ό,τι ακούτε μέσα στο αυτοκίνητο.
3 μαύρα κύματα = υψηλά επίπεδα θορύβου, σύμφωνα όμως με τους ισχύοντες  Ευρωπαϊκούς κανόνες
2 μαύρα κύματα = μέτρια επίπεδα θορύβου, ανάμεσα στο μελλοντικό όριο και 3dB κάτω
1 μαύρο κύμα  =  χαμηλά επίπεδα θορύβου, από 3 dB και κάτω από το όριο
 
Διαβάζοντας τα νούμερα στο πλάι των ελαστικών 
Στο προφίλ ενός ελαστικού υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και πολλά νούμερα που κάποιοι δε γνωρίζουν τι σημαίνουν. Αυτά μαρτυρούν αρκετά «μυστικά» για την ποιότητα, την ηλικία και την αντοχή του ελαστικού. Σας μεταφράζουμε λοιπόν τις άγνωστες αυτές λέξεις:
MANUFACTURE: Κατασκευαστής TIRE NAME: Μοντέλο  MAX PRESS: Ένδειξη μέγιστης πίεσης MAX LOAD: Ένδειξη μέγιστου φορτίου σύμφωνα με το DOT (Υπ. Μεταφορών Η.Π.Α.)  TREADWEAR: Δείκτης φθοράς  TRACTION: Δείκτης πρόσφυσης TEMPERATURE: Δείκτης αποβολής θερμότητας   215*: Πλάτος πέλματος σε χλστ.  65*: Ύψος προφίλ ελαστικού (ποσοστό αναλογίας του μεγέθους του πλαϊνού τμήματος, δια του πλάτους του πέλματος επί τοις εκατό)  R (Radial): Τύπος ελαστικού (κατασκευή με ακτινωτά λινά) 15*: Διάμετρος ζάντας σε ίντσες  96: Δείκτης φορτίου  V: Δείκτης Ταχύτητας