Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Οι δοκιμασίες θα γίνονται αποκλειστικά με τα οχήματα των εκπαιδευτών.

Στη Βουλή το νέο σύστημα εξετάσεων των οδηγών

2.292 Επισκέψεις στο άρθρο (20/11/2018)

Σύντομα θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο που φέρνει ριζικές αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών. Διαβάστε τι προβλέπει.

Έτοιμο να κατατεθεί στην Βουλή είναι το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση ή ανανέωση διπλώματος οδήγησης με σκοπό να αναβαθμιστεί το παρόν σύστημα και να σταματήσει το φαινόμενο του «λαδώματος».

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν δύο στάδια δοκιμασίας. Το πρώτο αφορά τις γνώσεις και τις οδηγικές δεξιότητες του υποψήφιου οδηγού, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει τις περαιτέρω ειδικές δοκιμαστές. Για να φτάσει ο υποψήφιος στο δεύτερο στάδιο πρέπει να περάσει επιτυχημένα το πρώτο και παράλληλα προβλέπεται πως αν ο υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο, θα πρέπει να επαναλάβει την εξέταση και της πρώτης δοκιμασίας. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται από έναν εξεταστή και μόνο και απαγορεύεται να είναι παρών ο εκπαιδευτής του υποψηφίου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις εξετάσεις, οι δοκιμασίες θα γίνονται αποκλειστικά με τα οχήματα των εκπαιδευτών, τα οποία και θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν διαδικτυακή σύνδεση, ώστε να επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σύνδεση αυτών με το Κέντρο Ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε πραγματικό χρόνο. Τα οπτικοακουστικά μέσα θα καταγράφουν τόσο τον χώρο διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων όσο και το εσωτερικό του οχήματος.

Οι εξεταστές θα επιλέγονται υποχρεωτικά μέσω κλήρωσης και οι εκπαιδευτές θα μπορούν να βρίσκονται μαζί με τον υποψήφιο μόνο στο πρώτο στάδιο της δοκιμασίας αλλά δεν επιτρέπεται να ανήκουν στη σχολή οδήγησης που παρείχε στον υποψήφιο οδηγό μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης. Στο δεύτερο στάδιο της εξέτασης ο υποψήφιος οδηγός θα είναι μόνος του. Τέλος, τα δύο στάδια της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς πραγματοποιούνται την ίδια μέρα και από τους ίδιους εξεταστές και ο χώρος των δοκιμασιών θα είναι ειδικά διαμορφωμένος.