Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σύντομα το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση

5.357 Επισκέψεις στο άρθρο (29/5/2020)

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών, παρουσίασαν τα βασικά στοιχεία του νέου σχεδίου νόμου που θα προβλέπει κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά.

Τόσο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλής, όσο και ο ομόλογος του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασαν στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη, τα βασικά στοιχεία του νέου νομοσχεδίου που αναμένεται να θέσει τις βάσει για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες μάλιστα, οι σχετικές –πρώτες- ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις αρχές Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής, επεσήμανε πως ο τομέας των Μεταφορών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της τελικής κατανάλωσης ενέργειας ενώ παράλληλα, ευθύνεται για το 30% των εκπομπών ρύπων που επηρεάζουν το φαινόμενο του «θερμοκηπίου».
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των εκπομπών ρύπων, είναι σαφές πως πρέπει να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο που αφορά στη μείωση των εκπομπών ρύπων στον τομέα των Μεταφορών κατά 60% έως το 2050 με παράλληλη αποκλειστική χρήση –μη συμβατικών- οχημάτων εντός των πόλεων.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σημείωσε πως στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφεται ο φιλόδοξος στόχος αναφορικά με τα νέα οχήματα που θα τίθενται στην κυκλοφορία από το 2030, με το ένα στα τρία εξ αυτών να είναι ηλεκτροκίνητο.
Οι τρεις άξονες εμπλοκής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι οι εξής:
  • Προμήθεια νέων –ηλεκτροκίνητων- λεωφορείων για τους στόλους των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσω του διαγωνισμού που θα χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε πως μέσα στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου, θα τεθούν σε δοκιμαστική κυκλοφορία δύο νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.
  • Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αναζητούνται τα βέλτιστα κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διαμορφωθούν οι δράσεις και τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την ενθάρρυνση της αντικατάστασης του υφιστάμενου στόλου των Taxi με ηλεκτροκίνητες επιλογές (επιδοτήσεις).  
  • Μέσω της Κατάρτισης και τήρησης του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα συμβάλλει στην συνεχή χαρτογράφηση της αγοράς της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, παρέχοντας στοιχεία και στα συναρμόδια υπουργεία για την εποπτεία και τον έλεγχο της.