Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Με βάση και τη σχετική Κοινοτική Οδηγία που ετέθη σε ισχύ από τη 1η Ιουλίου 2019, όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα πρέπει να εκπέμπουν υποχρεωτικά θόρυβο κατά την λειτουργία τους, προκειμένου να γίνονται αντιληπτά από τους υπολοίπους χρήστες του δρόμου.

Υποχρεωτικά «θορυβώδη» τα ηλεκτρικά οχήματα

3.630 Επισκέψεις στο άρθρο (16/7/2019)

Με βάση νέα Κοινοτική Οδηγία που ετέθη σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019, όλα τα ηλεκτρικά οχήματα επιβάλλεται να φέρουν ένα ειδικό σύστημα που εκπέμπει συγκεκριμένο θόρυβο προκειμένου να γίνεται αντιληπτή η κίνηση τους.

Από την 1η Ιουλίου 2019, μια νέα Κοινοτική Οδηγία επιβάλλει πως όλα τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα, τα υβριδικά ή τα οχήματα με σύστημα fuel-cells, συμπεριλαμβανομένων των ελαφρών επαγγελματικών, των φορτηγών και των λεωφορείων, επιβάλλεται να εφοδιάζονται με ένα νέο σύστημα, που εκπέμπει συγκεκριμένο θόρυβο.
Το «AVAS» (Acoustic Vehicle Alerting System), είναι πλέον υποχρεωτικό στα οχήματα που κινούνται στους δρόμους της ΕΕ, σε ταχύτητες έως και 20χλμ./ώρα, προκειμένου η παρουσία τους στον χώρο να γίνεται αντιληπτή και από τους υπολοίπους χρήστες του δρόμου, κυρίως τις ευπαθέστερες ομάδες όπως οι πεζοί.
Ωστόσο, η νέα Κοινοτική Οδηγία θέτει συγκεκριμένες παραμέτρους και πρότυπα αναφορικά με τα ελάχιστα και τα μέγιστα επίπεδα του θορύβου που θα πρέπει να εκπέμπει το AVAS, τα οποία μάλιστα διαφοροποιούνται ελαφρώς στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, την Ιαπωνία ή την Κίνα.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν το όχημα είναι ακίνητο, θα πρέπει να εκπέμπει ένα συγκεκριμένο θόρυβο όταν εμπλέκεται κάποια σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, με τον θόρυβο αυτό να αυξάνεται σε ένταση έως και στα 30χλμ./ώρα.
Τέλος, σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, απαγορεύεται από τον οδηγό / ιδιοκτήτη του οχήματος να απενεργοποιήσει το AVAS σε οποιαδήποτε περίπτωση.