Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος που καθορίζει τις παραμέτρους για την εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών ΦΔΧ ή ΕΔΧ – ΤΑΞΙ που έχουν τεθεί σε προσωρινή ακινησία.

Εγκύκλιος για την ακινησία οχημάτων

3.520 Επισκέψεις στο άρθρο (15/12/2016)

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείο Εργασίας ορίζει τις εξαιρέσεις από τον ΟΑΕΕ για τους ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης που έχουν θέση σε προσωρινή ακινησία τα οχήματα του.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας έρχεται να παράσχει τις απαιτούμενες οδηγίες – διευκρινήσεις για την ενιαία εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Φ.10035/2523/131/12-9-2016, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2896/τ. Β/12-9-2016, με θέμα «Όροι και προϋποθέσεις θέσης σε προσωρινή ακινησία Φορτηγού Δημοσίας Χρήσης (ΦΔΧ) και Επιβατικού Δημοσίας Χρήσης (ΕΔΧ) οχήματος, κατά το άρθρο 121 του Ν.4199/2013 (Α 216)».
Με την εν λόγω εγκύκλιο καθορίζονται οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), για τους ιδιοκτήτες ΦΔΧ και ΕΔΧ – ΤΑΞΙ που έχουν θέσει σε προσωρινή ακινησία τα οχήματα τους ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Όπως ορίζει το υπουργείο, η εξαίρεση χορηγείται και σε περίπτωση που το όχημα έχει καταστραφεί από φυσική ή άλλη αιτία και μπορεί βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να τεθεί σε ακινησία.
Η εξαίρεση είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση που όλα τα ΕΔΧ και ΦΔΧ οχήματα από τα οποία απορρέει η υποχρέωση του ενδιαφερόμενου για ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, τεθούν σε προσωρινή ακινησία και δεν ασκείται άλλη υπακτέα στον Οργανισμό δραστηριότητα.
Τέλος, σημειώνεται πως για την εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ των ανωτέρω προσώπων, προϋπόθεση είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τυχόν καθυστερούμενων προς τον Οργανισμό οφειλών.
Την σχετική εγκύκλιο μπορείτε να βρείτε εδώ…