Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σχέδιο νόμου που θα καθορίζει μεταξύ άλλων το νομικό πλαίσιο της δραστηριότητας διαδικτυακών εφαρμογών στις επιβατικές μεταφορές θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Ερχεται νέο νομοσχέδιο για τα Taxi

4.202 Επισκέψεις στο άρθρο (21/7/2017)

Μεταξύ των νέων σχεδίων νόμων που η υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να καταθέσει σύντομα, συγκαταλέγεται και αυτό που αφορά στον κλάδο των Taxi και τον ρόλο της UBER στις επιβατικές μεταφορές.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να καταθέσει σύντομα στην Βουλή, τρία νέα νομοσχέδια που μεταξύ άλλων αφορούν σε νέα συστήματα ελέγχων της διαχείρισης και εκτέλεσης των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, στην ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων καθώς και στη ρύθμιση διαμεσολαβητικών δραστηριοτήτων στις μεταφορές.
Ειδικά στο τελευταίο νομοσχέδιο με τίτλο «Διαμεσολάβηση στις μεταφορές», θα περιλαμβάνονται διατάξεις που ουσιαστικά θα εξορθολογίζουν το νομικό πλαίσιο και θα θεσπίζουν σχετικούς κανόνες που αφορούν στις διαδικτυακές εφαρμογές και τον κλάδο των ΕΔΧ οχημάτων, δηλαδή των Taxi.
Όπως είναι φυσικό, το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να έχει άμεση επίδραση στη δραστηριότητα εταιρειών όπως η UBER η οποία στην παρούσα φάση παρέχει μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα αλλά δεν φορολογείται στη χώρα.
Το εν λόγω ζήτημα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που απαιτεί λύση σύμφωνα και με τους εκπροσώπους του κλάδου των Taxi της χώρας καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε και τη σχετική ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας που εξέδωσε στις 27/6 το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (Π.Ο.Ε.Ι..Α.Τ.Α.), μέσω της οποίας ζητούνται πρωτοβουλίες και λύσεις από πλευράς της Πολιτείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «… χάος και ασυδοσία διέπει τις επιβατικές μεταφορές, οδηγώντας τον κλάδο στην οικονομική καταστροφή και την ανεργία».
 
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών επί του θέματος
Σε σχετικές δηλώσεις του αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί για τον κλάδο των Taxi, ο υπουργός Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζης, τόνισε μεταξύ άλλων πως το υπουργείο έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου καθώς: «η δράση της συγκεκριμένης εταιρείας καθώς και άλλων εταιρειών, δεν συνάδει με κανένα νόμο ή πλαίσιο που έχουμε στη χώρα ή στην Ευρώπη».
Παράλληλα, ο υπουργός δεν απέφυγε να αναφέρει πως οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν φορολογούνται, δεν έχουν υπεύθυνους και δεν τηρούν το νόμο καθώς επί της ουσίας ασκούν συγκοινωνιακό έργο, όπως τα Taxi, χωρίς ωστόσο η λειτουργία τους να διέπεται από τους ίδιους όρους με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές.
Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης θεωρεί πως οι εν λόγω διαδικτυακές εφαρμογές ενδεχομένως να σταματήσουν να υπάρχουν αν διέπονται από το ίδιο πλαίσιο λειτουργίας με τα Taxi, δεδομένου ότι δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικές.
Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε: «… Καταρχάς ας φορολογηθούνε πρώτα, ας μάθουμε ποιοι είναι. Εσείς ξέρετε ποιοι είναι; Όχι. Ξέρει κανείς; Έχουν γραφεία; Έχουν κάποιο εκπρόσωπο;».