Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Πολύ πιθανόν να υπάρξουν κινητοποιήσεις από τον κλάδο των Taxi μέχρι το τέλος του έτους λόγω των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών.

Κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν τα Taxi

3.450 Επισκέψεις στο άρθρο (17/12/2019)

Την έντονη αντίδραση τους σε διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του κλάδου των Taxi ενώ προετοιμάζουν σχετικές κινητοποιήσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α. αναφέρεται χαρακτηριστικά πως:
«Με την ανάρτηση του σχεδίου νόμου με τίτλο: Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών και άλλες διατάξεις, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διατάξεις που αφορούν στον κλάδο μας και για οποίες δεν είχαμε όχι μόνο συνεργασία αλλά ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση.
Θεωρούμε απαράδεκτο να μην ακούγεται –τουλάχιστον- η άποψη των εκπροσώπων ενός κλάδου που έχει υποφέρει πολλές φορές στο παρελθόν από νομοθετήματα χωρίς διάλογο.
Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών αφορούσε τη μείωση της τιμής της ελάχιστης μίσθωσης στις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ., που πάρθηκε επίσης ερήμην της Ομοσπονδίας μας.
Είναι ηλίου φαεινότερον πως σε ότι αφορά στο Taxi, εφαρμόζεται η μέθοδος της σταγόνας. Χτυπάνε έναν ολόκληρο κλάδο σταδιακά και από λίγο, μέχρι να τον εξοντώσουν τελείως.
Στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, οι σημαντικότερες… εκπλήξεις που μας επεφύλασσε το υπουργείο Μεταφορών συνίστανται στα εξής:
1. Καταργείται η παρ. 3 του άρθρου 1 του ν.4530/2018 με την οποία τα Taxi μπορούσαν να μεταφέρουν ασυνόδευτα δέματα και λοιπά αντικείμενα έως 20 κιλά.
2. Τροποποιείται το άρθρο 22 του ίδιου νόμου (κατά απαίτηση των ΚΤΕΛ) και προβλέπονται επιπλέον κυρώσεις (φυλάκιση έως 6 μήνες) για τους οδηγούς Ε.Δ.Χ. Taxi που διενεργούν μεταφορικό έργο που έχει ανατεθεί σε άλλον φορέα.
3. Τροποποιείται το άρθρο 17 του ίδιου νόμου με το οποίο προβλέπονταν –και τώρα καταργείται- η υποχρέωση των Δήμων για τη δημιουργία πιατσών ανά 2,5 χλμ., καθώς και τα πρόστιμα σε περίπτωση μη υλοποίησης των προβλεπομένων διατάξεων. Τα κριτήρια χωροθέτησης των θέσεων στάθμευσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα επανεξεταστούν και θα καθοριστούν με νέα υπουργική απόφαση.
 
Δεν έχουν καμία διάθεση πολεμικής με κανέναν. Διαπιστώνουμε όμως ότι:
α) Το Taxi αντιμετωπίζεται ως «αποπαίδι» των επιβατικών μεταφορών (καμία επίσημη τοποθέτηση από τα συναρμόδια υπουργεία στις επισυμάνσεις του κ. Βασιλάκη που ούτε λίγο, ούτε πολύ εισηγήθηκε την… κατάργηση των Taxi).
β) Ξηλώνεται με σχέδιο και μέθοδο το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
γ) παρέχονται «δωράκια» πότε στον έναν κλάδο, πότε στον άλλο, πότε σε ιδιώτες και πάντα σε βάρος των Taxi.
 
Επειδή η τακτική του υπουργείου είναι πλέον ξεκάθαρη και έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους αυτοκινητιστές Taxi όλης της χώρας, συγκαλέστηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α. για την 27η Δεκεμβρίου 2019, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου
».