Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Νέα σενάρια για τον σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

6.420 Επισκέψεις στο άρθρο (9/3/2020)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επεξεργάζεται νέο σχέδιο υλοποίησης για τον Κ.Σ.Υ.Λ. στην περιοχή του Ελαιώνα, με τον διαγωνισμό να μην αποκλείεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τις βλέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το νέο σχέδιο για την υλοποίηση του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων του Ελαιώνα, ο οποίος θα καταργήσει τους υφιστάμενους σταθμούς των ΚΤΕΛ σε Κηφισό και Λιοσίων, βασίζεται στη σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό των ΚΤΕΛ από το ΕΜΠ.
Ωστόσο, θα χρειαστεί να… εκλογικευθεί το κόστος του αρχικού προϋπολογισμού, και από τα 200 εκ. που αναφέρονται στην μελέτη του ΕΜΠ, θεωρείται πως ένα ποσό της τάξης των 100 εκ. ευρώ περίπου, είναι επαρκές για την υλοποίηση του έργου.
Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναθέτουσα αρχή θα είναι η Αττικό Μετρό, που είναι και ιδιοκτήτρια του ακινήτου όπου θα κατασκευαστεί ο νέος σταθμός. Παράλληλα, η παραχώρηση του έργου θα είναι διάρκειας 25 ετών ενώ, ζωτικής σημασίας είναι το γεγονός ότι δεν απαιτείται χρηματοδότηση με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ.
Στην παρούσα φάση, οι σταθμοί Κηφισού και Λιοσίων, φιλοξενούν 49 γραμμές λεωφορείων και εξυπηρετούν περίπου 24.000 – 44.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση.
Ο νέος Κ.Σ.Υ.Λ. αναμένεται να κατασκευαστεί σε ακίνητο με συνολική επιφάνεια 26.000 τ.μ. και θα διαθέτει ανοικτούς χώρους πρασίνου, εμπορικές χρήσεις και χώρους στάθμευσης ενώ, ως συγκοινωνιακός κόμβος, πέραν των από τα ΚΤΕΛ θα φιλοξενεί και διεθνείς λεωφορειακές γραμμές, εξυπηρετώντας περίπου 16 εκ. επιβάτες ετησίως.
Εκτός από τον σταθμό «Ελαιώνας» του Μετρό, θα συνδέεται και με γραμμές αστικών λεωφορείων ενώ φυσικά, θα υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για Taxi.