Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

«Hi-Tech» κονβόι φορτηγών στο μέλλον;

3.012 Επισκέψεις στο άρθρο (29/1/2009)

Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και φιλόδοξο πρόγραμμα που έχουν αναλάβει να εξελίξουν από κοινού ερευνητικά κέντρα της ΕΕ, εταιρείες κατασκευής φορτηγών και ηλεκτρονικών συστημάτων κ.ά. ευελπιστεί να προσφέρει νέες λύσεις αναφορικά με την κίνηση των φορτηγών στο άμεσο μέλλον.

Η συνεχής αύξηση του όγκου των προϊόντων που διακινούνται μέσω των χερσαίων οδικών μεταφορών, απαιτεί την εξεύρεση νέων λύσεων αναφορικά με την βελτιστοποίηση της υπάρχουσας ροής οχημάτων στο ευρύτερο οδικό δίκτυο της ΕΕ καθώς επίσης και των αντίστοιχων υποδομών.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό επιβάλλεται να αναδιαρθρωθεί ο κλάδος των διεθνών μεταφορών προκειμένου να καταστεί ασφαλέστερος, πιο αποδοτικός και να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των μεταφορικών εταιρειών και κατ’ επέκταση της μεταφοράς των προϊόντων.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος στον οποίο εστιάζει το πρόγραμμα «KONVOI» που εξελίσσεται από συνεργαζόμενες εταιρείες κατασκευής βαρέων φορτηγών, εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων και διάφορα ερευνητικά κέντρα της ΕΕ. Το KONVOI έχει αναλάβει να εξελίξει πιθανά «σενάρια» που αφορούν στην ασφαλή και σύννομη με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς, κίνηση των βαρέων οχημάτων, τα οποία θα μπορούν να επιφέρουν μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου, των πιθανοτήτων πρόκλησης κάποιου τροχαίου ατυχήματος με την παράλληλα βελτίωση των συνθηκών εργασίας των οδηγών.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα… σενάρια που προωθεί το πρόγραμμα KONVOI αφορά στην συνδυασμένη κίνηση των βαρέων φορτηγών δηλαδή την χρήση πληθώρας ηλεκτρονικών συστημάτων θα οποία θα επιτρέψουν την αυτόματη δημιουργία «συρμών» που θα αποτελούνται από πολλά φορτηγά οχήματα. Το κάθε ένα από αυτά τα οχήματα στην ουσία θα βασίζεται σε ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου της οδικής του συμπεριφοράς προκειμένου να ακολουθεί «τυφλά» το προπορευόμενο φορτηγό (ή όποιο άλλο όχημα εισέλθει στον συρμό εμπρός από αυτό, χωρίς να απαιτείται η διαρκής επαγρύπνηση του οδηγού για την διατήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων ασφαλείας κ.ά. Συστήματα όπως το Active Cruise Control η το Lane Guard System που έχει εξελίξει μεταξύ άλλων και η MAN Nutzfahrzeuge (η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα KONVOI) αναμένεται να αποτελέσουν ορισμένα από τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που προαναφέραμε.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η αυτόματη δημιουργία συρμών από πολλαπλά φορτηγά οχήματα έχει υποβληθεί σε εκτενείς δοκιμές σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες και πρόσφατα ξεκίνησαν οι δοκιμές του σε πραγματικές συνθήκες κίνησης.