Το σύστημα ισχύος 1mW παρέχει υψηλότερες ταχύτητες φόρτισης από το συμβατικό CCS.
Πρόκειται για μια λύση η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των οχημάτων που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
Αυτές είναι οι τοποθεσίες πανευρωπαϊκά που «φιλοξενούν» ήδη δημόσιους φορτιστές MCS.
Όχι, το ένα σύστημα (MCS) δεν καταργεί το άλλο (CCS) – αντιθέτως αλληλοσυμπληρώνονται.
Πρόκειται για μια λύση η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των οχημάτων που διανύουν μεγάλες αποστάσεις
Σε κάθε ενδεχόμενο, το μόνο σίγουρο με τους φορτιστές MCS είναι πως φιγουράρουν
σα μια πιο πρακτική & βιώσιμη επιλογή για τους φορείς εκμετάλλευσης που καλύπτουν μεγαλύτερες καθημερινές αποστάσεις οδήγησης. Κι εξηγούμαστε…
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πολλοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών φορτηγών αξιοποιούν την πρόβλεψη του υποχρεωτικού 45λεπτου διαλείμματος του οδηγού, προκειμένου να φορτίσουν τα οχήματά τους. Κατά αυτόν τον τρόπο συνεπώς, με έναν φορτιστή MCS εκτιμάται πως η φόρτιση της μπαταρίας ενός φορτηγού από το 20% στο 80% θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά – πράγμα που συνεπάγεται ότι ένα ηλεκτρικό φορτηγό θα μπορεί να ανακτήσει αρκετή από την ενέργειά του κατά τη διάρκεια του 45λεπτου διαλείμματος του οδηγού, ούτως ώστε να ολοκληρώσει άλλες 4,5 ώρες οδήγησης (σ.σ. πρόκειται για το μέγιστο χρονικό διάστημα οδήγησης σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ).
Με δεδομένο, κατ΄ επέκταση, ότι η φόρτιση μπορεί να συνδυαστεί με το χρόνο ανάπαυσης του οδηγού, αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το όχημα δε θα λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για να μπορεί μια επιχείρηση να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις.
Αυτές είναι οι τοποθεσίες πανευρωπαϊκά που «φιλοξενούν» ήδη δημόσιους φορτιστές MCS
Όσον αφορά, ακολούθως, στα δημοσίως διαθέσιμα σημεία φόρτισης MCS, προφανώς αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτά ακόμα είναι περιορισμένα, μιας και η εξάπλωσή του βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, φερειπείν, η Milence εγκαινίασε τους πρώτους δημόσιους φορτιστές MCS στο σταθμό φόρτισης στο λιμάνι της Αμβέρσας-Μπριζ, με χωρητικότητα φόρτισης έως 1440kW, την ίδια ώρα που η Iberdrola αντίστοιχα σχεδιάζει να τοποθετήσει τον πρώτο της φορτιστή MCS στη Μούρθια της Ισπανίας με ισχύ άνω των 1000kW.
Παράλληλα δε, μέσω του έργου MILES (Mobility Infrastructure for Logistics - Electric & Sustainable), η Milence εξασφάλισε επιπλέον 111 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων (AFIF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συμβάλει στη χρηματοδότηση άλλων 284 σημείων φόρτισης MCS σε 71 τοποθεσίες (σ.σ. αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η BP Pulse σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους πρώτους της MCS στο νέο της Ashford International Truckstop μέχρι το 2026
Συνοψίζοντας λοιπόν, σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη των φορτιστών MCS, αξίζει να τονιστεί εδώ πως ναι μεν η προσθήκη τους σε έναν υφιστάμενο σταθμό φόρτισης θα εγείρει κάποια ζητήματα σχετικά με την ικανότητα του δικτύου, εντούτοις πολλά από τα άλλα πρακτικά & υλικοτεχνικά ζητήματα - όπως τα ευρήματα των χώρων, η δημιουργία χώρων στάθμευσης και η κατασκευή εγκαταστάσεων – στην προκειμένη περίπτωση παρακάμπτονται.
Όχι, το ένα σύστημα (MCS) δεν καταργεί το άλλο (CCS) – αντιθέτως αλληλοσυμπληρώνονται
Και κάπως έτσι οδηγούμαστε στο πλέον καίριο ερώτημα: το MCS θα αντικαταστήσει το πρότυπο CCS; Βασικά, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να υποστηρίζει μια τέτοια εξέλιξη, αντιθέτως τα πάντα συνηγορούν στη διαπίστωση ότι στους πελάτες θα παρέχονται και οι δυο φορτιστές, με τις προτιμήσεις των οδηγών όσον αφορά στο χρόνο και στο κόστος να καθορίζουν την τελική επιλογή τους.
Που σημαίνει δηλαδή ότι για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, για παράδειγμα, που δε χρειάζονται την ταχύτητα και την ισχύ φόρτισης του MCS, οι φορτιστές CCS θα παραμείνουν μια πρακτική λύση.