Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το ESP επιβάλλεται να συγκαταλέγεται πλέον στο βασικό εξοπλισμό όλων των νέων επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων από τη 1η Νοεμβρίου 2014.

Υποχρεωτικό το ESP από 1η Νοεμβρίου

2.274 Επισκέψεις στο άρθρο (3/11/2014)

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, το Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Ευστάθειας (ESP) είναι πλέον υποχρεωτικό να περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό όλων των οχημάτων με μεικτό βάρος έως και 3,5t.

Το ESP (Electronic Stability Program) παρουσιάστηκε από την εταιρεία Bosch το 1995 και έκτοτε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έχει συμβάλλει στην αποτροπή περίπου 190.000 τροχαίων ατυχημάτων και αντίστοιχα, 6.000 θανάτων από δυστυχήματα στην ευρύτερη επικράτεια της ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ, από την 1η Νοεμβρίου 2014, το ESP επιβάλλεται να περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό όλων των επιβατικών οχημάτων και των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων με μεικτό βάρος έως και 3,5t. ενώ, μέσα στο 2015 αναμένεται να είναι υποχρεωτικό και στους υπόλοιπους τύπους οχημάτων.

Ουσιαστικά, η λειτουργία του ESP βασίζεται στην λήψη δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες επί του οχήματος προκειμένου, η κεντρική μονάδα ελέγχου του συστήματος να αναλύει (σε ρυθμό 25 φορών ανά δευτερόλεπτο), αν και εφόσον το όχημα διατηρεί την ευστάθεια του και κινείται προς την κατεύθυνση που το ωθεί το σύστημα διεύθυνσης. Στην περίπτωση που ανιχνεύσει απώλεια πρόσφυσης των τροχών, αναλαμβάνει να μειώσει την παρεχόμενη ροπή του κινητήρα τους κινητήριους τροχούς ενώ, στην περίπτωση που το όχημα εξακολουθεί να εμφανίζει τάσεις αστάθειας, το ESP ενεργοποιεί το σύστημα πέδησης σε κάθε ένα εκ των τροχών ξεχωριστά, προκειμένου να μειώσει τις όποιες δυναμικές αντιδράσεις του οχήματος (υποστροφή, υπερστροφή κ.ά.).