Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Δείτε τα οφέλη που προσφέρει στους οδικούς μεταφορείς το διεθνές εναρμονισμένο σύστημα τελωνειακού ελέγχου «ΤΙR».

Δείτε τα οφέλη που προσφέρει στους οδικούς μεταφορείς το διεθνές εναρμονισμένο σύστημα τελωνειακού ελέγχου «ΤΙR».

Τι είναι το σύστημα TIR (+vid)

219.424 Επισκέψεις στο άρθρο (19/4/2024)

- Διεθνές εναρμονισμένο σύστημα τελωνειακού ελέγχου
- Σε ισχύ από το 1959 με 68 συμβαλλόμενα μέρη
- Περίπου 3 εκ. δελτία TIR ετησίως
- Απλοποιημένα και τυποποιημένα έντυπα

TIR: ασφάλεια και ταχύτητα στις οδικές μεταφορές!

«TIR» σημαίνει Διεθνείς Οδικές Μεταφορές (Transports Internationaux Routiers) και πρόκειται για ένα διεθνές εναρμονισμένο σύστημα τελωνειακού ελέγχου που διευκολύνει το εμπόριο και τις μεταφορές, ενώ παράλληλα προστατεύει αποτελεσματικά τα έσοδα των χωρών διαμέσου των οποίων μεταφέρονται τα εμπορεύματα.
 
Από το 1959, το σύστημα ΤΙR -που βρίσκεται υπό την διαχείριση της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (ΙRU) στη Γενεύη- έχει γίνει γνωστό για τη φερεγγυότητα και ασφάλεια που παρέχει, διασφαλίζοντας μια γρήγορη και αποτελεσματική μεταχείριση σε όλες τις φάσεις των μεταφορών. Παράλληλα, επιτρέπει τη διεθνή διακίνηση αγαθών δια μέσου ενός ή περισσότερων συνόρων, υπό την προϋπόθεση ότι ένα τμήμα της διαδρομής μεταξύ αρχής και τέλους της επιχείρησης ΤIR γίνεται οδικώς.

Το σύστημα TIR σήμερα

Μέχρι στιγμής το σύστημα TIR έχει 68 συμβαλλόμενα μέρη –συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης– σε τέσσερις ηπείρους, ενώ πολλές χώρες στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για την προσχώρησή τους στο σύστημα στο εγγύς μέλλον.
 
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια ο αριθμός των δελτίων TIR που εκδίδονται ετησίως είναι περίπου 3 εκατομμύρια.
 
Το σύστημα TIR έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχές και είναι το μόνο παγκόσμιο τελωνειακό σύστημα διαμετακόμισης σε ισχύ. Αυτή η δημοτικότητα μπορεί να εξηγηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συστήματος TIR, το οποίο προσφέρει στους μεταφορείς και τις τελωνειακές Αρχές ένα απλό, ευέλικτο, αποδοτικό και ασφαλές σύστημα για τη διεθνή μεταφορά των αγαθών διαμέσου των συνόρων.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Πλεονεκτήματα του συστήματος TIR

  • Ένα έντυπο για όλες τις μεταφορές προς όλες τις χώρες. Τα έντυπα είναι απλοποιημένα και τυποποιημένα.
  • Ένα μοναδικό σύστημα εγγύησης για όλα
  • Η χρήση του συστήματος TIR εγγυάται την ασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά γιατί το σύστημα ΤΙR είναι το μόνο που χρησιμοποιεί δεόντως εξουσιοδοτημένους Έλληνες μεταφορείς
 
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο της IRU: