Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Λύστε όλες σας τις απορίες και μάθετε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα.

Λύστε όλες σας τις απορίες και μάθετε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα.

Τι κάνουμε σε περίπτωση τρακαρίσματος

121.753 Επισκέψεις στο άρθρο (23/3/2022)

Γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας σε περίπτωση τρακαρίσματος; Μήπως έχετε πέσει θύματα παραπληροφόρησης από μύθους και ανακρίβειες; Βρείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην πιαστείτε αδιάβαστοι την κρίσιμη στιγμή.

Τράκαρες; Βρες άκρη για να μη βρεις τον μπελά σου!

  • Τι ασφαλίζεις υποχρεωτικά και τι προαιρετικά. Ο ρόλος της Νομικής Προστασίας
  • Τι ισχύει αν τρακάρεις με ανασφάλιστο όχημα
  • Τι θα συμβεί αν ο άλλος οδηγός είναι μεθυσμένος ή δεν έχει δίπλωμα
  • Όλα τα βήματα που ακολουθείς όταν τρακάρεις
 
Βρείτε παρακάτω ορισμένες βασικές πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι καταναλωτές, αναφορικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από την κυκλοφορία οχημάτων, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ασφάλισης στην Ελλάδα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Υποχρεωτικές - Προαιρετικές καλύψεις

Η ελληνική νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες τροχοφόρων οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, γεωργικών ελκυστήρων κλπ) να ασφαλίζονται για την αστική τους ευθύνη έναντι τρίτων από ατυχήματα που θα προκληθούν από τα οχήματά τους. Δηλαδή ασφαλιζόμαστε υποχρεωτικά για την περίπτωση που θα προκληθεί από υπαιτιότητα μας κάποιο ατύχημα, οπότε η ασφαλιστική μας εταιρεία θα αποζημιώσει τον αναίτιο τρίτο εμπλεκόμενο. Σήμερα, το όριο ευθύνης των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχεται για τις Σωματικές Βλάβες σε 750.000 ευρώ ανά θύμα και για τις Υλικές Ζημιές σε 750.000 ευρώ ανά ατύχημα. Αν τυχόν προκαλέσουμε ατύχημα όπου οι ζημιές υπερβαίνουν τα ανωτέρω ποσά, τότε θα πρέπει να καλύψουμε από την τσέπη μας το επιπλέον ποσό.
 
Όλες οι υπόλοιπες καλύψεις που προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες -αν και πολύ χρήσιμες- είναι προαιρετικές. Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής ζητήσει να αφαιρεθεί κάποια κάλυψη από το συμβόλαιο και ο Πράκτορας ή η Ασφαλιστική Εταιρεία αρνηθούν με τη δικαιολογία ότι προσφέρονται ως «πακέτο», θα πρέπει να γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί και ίσως θα πρέπει να σκεφθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει εταιρεία.
 
Επιπλέον, οι καταναλωτές οφείλουν να ζητούν αντίγραφο των Γενικών και Ειδικών Όρων του Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου, έτσι ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι τους προσφέρει η κάθε κάλυψη. Έχοντας στα χέρια μας τους Όρους του Συμβολαίου γνωρίζουμε αν οι καλύψεις του Συμβολαίου μας παρέχουν πραγματικό όφελος, ή αν είναι γεμάτες εξαιρέσεις οπότε πληρώνουμε άδικα γι` αυτές.

Νομική προστασία

Η κάλυψη Νομικής Προστασίας λειτουργεί ως εξής: σε περίπτωση που προκληθεί κάποιο ατύχημα με το όχημά μας και θεωρούμε ότι δεν φταίμε εμείς, η Ασφαλιστική Εταιρεία θα καλύψει τα δικαστικά έξοδα, προκειμένου να κινηθούμε δικαστικώς και να διεκδικήσουμε την αποζημίωσή μας. Αν συνεργαζόμαστε με κάποιον συγκεκριμένο δικηγόρο, μπορούμε να ζητήσουμε από την Ασφαλιστική μας Εταιρεία να αναλάβει αυτός την υπόθεση. Το συμβόλαιο αναφέρει το όριο κάλυψης, δηλαδή μέχρι ποιο ποσό θα καλύψει η Ασφαλιστική Εταιρεία τα δικαστικά έξοδα.

Ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα

Στην περίπτωση που κάποιο από τα εμπλεκόμενα οχήματα, δεν είναι ασφαλισμένο, τότε το Επικουρικό Κεφάλαιο, αναλαμβάνει τον ρόλο να καλύψει τις ζημιές που τυχόν προκλήθηκαν από υπαιτιότητα του ανασφάλιστου οδηγού. Σημειώνεται, πως καλύπτονται μόνο οι ζημιές που σχετίζονται με τις υποχρεωτικές καλύψεις και όχι αυτές που αφορούν σε προαιρετικές καλύψεις.
 

Δεν έχει δίπλωμα ή είναι μεθυσμένος

Όταν εμπλακούμε σε ατύχημα με κάποιον οδηγό που είτε δεν έχει δίπλωμα είτε βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών (αλκοόλ ή ναρκωτικά), θα πρέπει να καλέσουμε την Τροχαία. Χρειάζεται να γίνει αλκοτέστ και να καταγραφούν τα αποτελέσματα ή να αναφέρεται στο Δελτίο που θα συντάξει η Τροχαία το γεγονός ότι ο άλλος οδηγός δεν έχει δίπλωμα. Στη συνέχεια θα επικοινωνήσουμε με την Ασφαλιστική Εταιρεία του άλλου οδηγού, η οποία οφείλει να μας αποζημιώσει κανονικά και στη συνέχεια αυτή θα στραφεί κατά του μεθυσμένου ή χωρίς δίπλωμα πελάτης της και θα διεκδικήσει από αυτόν το ποσό μας κατέβαλε.

Τι κάνουμε αν εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα

  • Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και αποφεύγουμε τις αντιπαραθέσεις, είτε φταίμε είτε όχι.
  • Καλούμε αμέσως την Τροχαία, το ΕΚΑΒ αν υπάρχουν τραυματίες και τη Φροντίδα Ατυχήματος της Ασφαλιστικής μας Εταιρείας.
  • Αποφεύγουμε να μετακινούμε τα οχήματα από την τελική τους θέση μετά τη σύγκρουση, εκτός αν δημιουργείται κίνδυνος για νέο ατύχημα.
  • Κρατάμε τα στοιχεία των αυτοπτών μαρτύρων και τους ζητάμε να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να έρθει η Τροχαία.
  • Επιμένουμε να καταγραφούν χρήσιμες λεπτομέρειες στο Δελτίο Συμβάντος που συντάσσει η Τροχαία σε ατύχημα που υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, όπως παράνομα σταθμευμένα οχήματα που δημιουργούν πρόβλημα.
  • Αν υπάρχουν τραυματισμοί, θα πρέπει να δηλωθούν άμεσα, ακόμη και αν είναι ελαφριοί. Συντάσσεται μια πληρέστερη δικογραφία με σχεδιάγραμμα του τόπου του ατυχήματος, ενώ λαμβάνονται καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους και από τους μάρτυρες.
  • Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε και στο τι υπογράφουμε.
  • Λαμβάνουμε αντίγραφα όλων των εγγράφων από την Τροχαία.
  • Καλό είναι να συμβουλευόμαστε δικηγόρο όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε