Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRU, οι απώλειες του κλάδου των οδικών μεταφορών για το 2020 αναμένεται να ανέλθουν στα 150 δις ευρώ σε σχέση με το 2019!

Μέτρα ενίσχυσης των οδικών μεταφορών από την ΕΕ ζητά η IRU

4.026 Επισκέψεις στο άρθρο (3/7/2020)

Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU) ζητά τη στήριξη των οδικών μεταφορών με κονδύλια έως και 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το προτεινόμενο σχέδιο ανάκαμψης των αγορών της ΕΕ με κονδύλια ύψους 750 δις ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθεί η οικονομική και κοινωνική ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία του COVID-19, η IRU (Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών), καλεί τους αρμόδιους φορείς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θεσπίσουν ξεκάθαρο πλάνο στήριξης του κλάδου των οδικών μεταφορών (επιβατικών και εμπορευματικών).
Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στα κράτη – μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η IRU ζητά τουλάχιστον το 10% του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (2021 – 2027) να αφορά σε μέτρα ενίσχυσης του κλάδου των οδικών μεταφορών.
Με αυτό το δεδομένο θα μπορέσει να επιτευχθεί η απεξαρτοποίηση των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα (decarbonisation), η ψηφιοποίηση και φυσικά η βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών.
Ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών / επιβατικών μεταφορών αριθμεί περισσότερες από 900.000 (κυρίως μικρές και μικρομεσαίες) επιχειρήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει πληγεί σημαντικά από την πρόσφατη πανδημία.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα στις επιχειρήσεις εμπορευματικών μεταφορών αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 17% για το 2020 σε σχέση με το 2019 (μείωση κατά 64 δις ευρώ) ενώ, η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερη στις επιβατικές μεταφορές, με πτώση της τάξης του 57% (-81 δις ευρώ).
Συνολικά, οι απώλειες του κλάδου των οδικών μεταφορών για το 2020, υπολογίζεται πως θα υπερβούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα 150 δις ευρώ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του περασμένου έτους!
Στην σχετική ανακοίνωση της, η IRU αναφέρει πως οι οδικές μεταφορές αποτελούν έναν από τους βασικότερους τομείς στήριξης της μελλοντικής –οικονομικής- ανάπτυξης της ΕΕ καθώς και της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, με πολλές επιχειρήσεις του κλάδου να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρεωκοπίας, είναι σαφές πως αν δεν ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης, τα προβλήματα θα είναι ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερα.