Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Στον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών δημιουργείται νέο «Ψηφιακό μητρώο οδικών μεταφορών» αλλά και ειδικό «Παρατηρητήριο τιμών».

Νέες διατάξεις αναμένεται να επιφέρουν καλύτερο έλεγχο της παρακολούθησης και εποπτείας της μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ADR).

Νέο Ψηφιακό Μητρώο Οδικών Μεταφορών & Παρατηρητήριο Κόστους

Σημαντικές αναμένεται να είναι τέλος οι αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία των εμπορευματικών μεταφορών, με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις επιβατικών μεταφορών».
Σημαντική εξέλιξη είναι η δημιουργία «Ψηφιακού Μητρώου Οδικών Μεταφορών» όπου θα καταγράφονται –ανά επιχείρηση- τα στοιχεία, η έδρα, οι ιδιοκτήτες, τα μισθωμένα οχήματα, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές τους, οι οδηγοί καθώς και η εργασιακή σχέση που έχουν με την επιχείρηση.
Παράλληλα, προβλέπεται η διαδικτυακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων των διενεργούμενων οδικών εμπορευματικών μεταφορών, πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε μεταφοράς.
Μέσω αυτών των δύο επιλογών θα καθίσταται δυνατόν ο έλεγχος των προϊόντων που μεταφέρονται, των οχημάτων με τα οποία γίνεται η μεταφορά, αν τηρούνται οι προδιαγραφές που προβλέπονται κ.ο.κ.
Αντίστοιχα, θεσμοθετείται το «Παρατηρητήριο προδιαγραφών συντελεστών κόστους και τιμών μεταφορικού έργου οδικών μεταφορών» όπου, θα καταγράφεται το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των οχημάτων, το κόστος των διοδίων και άλλα κόστη που επηρεάζουν το συνολικό κόστος μεταφοράς, σχετικά στατιστικά στοιχεία και η επεξεργασία τους.
Με βάση μάλιστα τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη «… Αυτό θα βοηθήσει πάρα πλύ γιατί ανθεί η εικονική μεταφορά της έδρα επιχειρήσεων μεταφορών σε γειτονικές χώρες για φορολογικούς λόγους, δηλαδή για λόγους φοροδιαφυγής, ενώ όλο το μεταφορικό έργο γίνεται στη χώρα μας».
 
Δημιουργείται και το «Πληροφοριακό Σύστημα Φορέων Επιθεώρησης  (ADR)»
Το εν λόγω σύστημα θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση και εποπτεία των φορέων επιθεώρησης ADR, που διενεργούν επιθεωρήσεις σε οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Παράλληλα να αναπτυχθεί και «Πληροφορικό Σύστημα Πιστοποιητικών Έγκρισης Οχημάτων ADR» για την παρακολούθηση και εποπτεία των ΚΤΕΟ, τα οποία διενεργούν την ετήσια τεχνική επιθεώρηση των οχημάτων ADR και εκδίδουν το σχετικό πιστοποιητικό.
Οι επιχειρήσεις που θα παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις περί υποχρέωσης ορισμού πιστοποιημένου Συμβούλου Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) και γνωστοποίησης του στις αρμόδιες αρχές, θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.
Αντίστοιχα, στις επιχειρήσεις όπου ο – η ΣΑΜΕΕ παραβαίνει τις σχετικές διατάξεις, μη ασκώντας ή ασκώντας πλημμελώς τα καθήματα του – της, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψος 100 – 500 ευρώ.
 
 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ