Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Τι συμβαίνει με τη «μαφία» στα διπλώματα οδήγησης

4.545 Επισκέψεις στο άρθρο (8/9/2020)

Σε διευκρινήσεις για το κύκλωμα που εξέδιδε παράνομα διπλώματα οδήγησης προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί στα μέσα ενημέρωσης.

Στη σχετική ανακοίνωση του, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναφέρει πως: «Με αφορμή δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, για τη σύλληψη 7 ατόμων, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία εμπλέκονται στην έκδοση αδειών οδήγησης, χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρινίζει πως οι εμπλεκόμενοι ουδεμία σχέση έχουν με υπαλλήλους ή και υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά ανήκουν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως οι συλληφθέντες αποδείχθηκε πως βεβαίωναν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, πως οι υποψήφιοι για απόκτηση ΠΕΙ ή άδειας οδικού μεταφορές, παρακολουθήσαν τη θεωρητική εκπαίδευση στις σχολές οδηγών.
Επιπρόσθετα, την ημέρα πριν από τις εξετάσεις για την απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης ή ΠΕΙ, οι εμπλεκόμενες (2) σχολές οδηγών, παρείχαν στους υποψήφιους τα θέματα των εξετάσεων, και αφού αυτοί συμπλήρωναν χειρόγραφα τις –σωστές- απαντήσεις, ο ιδιοκτήτης της σχολής επέστρεφε τα έγγραφα στον προϊστάμενο του Τμήματος Αδειών Οδήγησης ή στον διευθυντή της υπηρεσίας.
Οι εν λόγω κρατικοί υπάλληλοι αντικαθιστούσαν τις εξετάσεις και οι υποψήφιοι είχαν πλέον περάσει… επιτυχώς τα τεστ!
Η «ταρίφα» για τους… ενδιαφερόμενους ήταν της τάξης των 1.500 – 2.500 ευρώ, τα οποία κατέληγαν τόσο στη σχολή οδηγών όσο και στους κρατικούς υπαλλήλους.
Με βάση τη δικογραφία που έχει συντάξει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., επτά κρατικοί υπάλληλοι από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας (μεταξύ αυτών και διευθυντικά στελέχη της σχετικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιών), συμμετείχαν στο εν λόγω κύκλωμα και σε συνεργασία με δύο σχολές οδηγών, εξέδιδαν παράνομα διπλώματα οδήγησης σε οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας –μόνο- 2ετίας, οι σχετικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναδείξει τη δράση τεσσάρων τέτοιων κυκλωμάτων! Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκθέσεις των σχετικών κρατικών υπηρεσιών, τα εν λόγω παράνομα κυκλώματα έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 100 εκ. ευρώ και υπολογίζεται πως συνολικά εμπλέκονται σε αυτά περισσότεροι από 3.000 ιδιώτες και κρατικοί υπάλληλοι!