Μελέτες δείχνουν πως οι πυρκαγιές είναι λιγότερο συχνές στα ηλεκτρικά σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.
Οι μεγάλες συστοιχίες μπαταριών είναι ένα ζήτημα μεν, ωστόσο οι κατασκευαστές έχουν λάβει τα μέτρα τους.
Ζωτικής σημασίας το στιβαρό περίβλημα για την προστασία των μπαταριών.
Μέσω των συστημάτων παρακολούθησης, ο κάτοχος ενημερώνεται πάντοτε για τυχόν δυσλειτουργίες.
Μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους & πιστοποιημένους τεχνικούς πρέπει να γίνεται το service.
Οι μεγάλες συστοιχίες μπαταριών είναι ένα ζήτημα μεν, ωστόσο οι κατασκευαστές έχουν λάβει τα μέτρα τους
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, λοιπόν, επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα: υπάρχουν κίνδυνοι στα ηλεκτρικά φορτηγά; Η απάντηση ξανά είναι η αναμενόμενη: προφανώς και υπάρχουν. Μόνο που δεν είναι μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, αλλά απλώς… διαφορετικοί.
Κι εξηγούμαστε… Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης και σε έναν θερμικό κινητήρα είναι οι τεράστιες συστοιχίες μπαταριών, αφού ένα
ηλεκτροκίνητο βαρύ επαγγελματικό ενδέχεται να περιλαμβάνει μέχρι και πέντε ή έξι συστοιχίες που ζυγίζουν από μισό τόνο η καθεμία.
Κατ΄ επέκτασιν, στο σενάριο που υπάρξει μια σοβαρή σύγκρουση, μια πιθανή διαρροή συνδυαστικά με κάποιες εσωτερικές βραχυκυκλώσεις, θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε πυρκαγιά. Μια πυρκαγιά, η οποία στην – σπάνια – περίπτωση που συμβεί, θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι σε ένα συμβατικό όχημα, μιας και οι κατεστραμμένες κυψέλες της μπαταρίας θα αρχίσουν να απελευθερώνουν σταδιακά ηλεκτρολύτες.
Όπως ακριβώς έχει προβλεφθεί και για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, όμως, έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς εργασίες από τους κατασκευαστές για να μετριαστούν οι επιπτώσεις και οι συνέπειες μιας τέτοιας σοβαρής σύγκρουσης, με έμφαση σε τομείς όπως η διαχείριση της θερμοκρασίας, το στιβαρό περίβλημα και η παρακολούθηση όλων των σχετικών συστημάτων για την αποφυγή κινδύνων όπως η υπερφόρτιση.
Ζωτικής σημασίας το στιβαρό περίβλημα για την προστασία των μπαταριών
Ξεκινώντας από το κατασκευαστικό κομμάτι, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε εδώ πως τα πάντα ξεκινούν από τις κυψέλες μπαταρίας, οι οποίες μέσα από μια διαδικασία συναρμολόγησης στη συνέχεια θα εξελιχτούν αρχικά σε μια μονάδα κι εν συνεχεία σε μια συστοιχία μπαταριών.
Μόνο που προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ενός ατυχήματος, οι μπαταρίες περικλείονται μέσα σε ένα ανθεκτικό & προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες κέλυφος, με τις συστοιχίες μπαταριών να ενσωματώνονται ακολούθως μαζί με τη χαλύβδινη πλευρική δομή πρόσκρουσης στο σασί του φορτηγού. Ο λόγος; Αυτό τις βοηθά να αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, στη διείσδυση του νερού, στις συγκρούσεις κ.ο.κ.
Την ίδια ώρα όμως, το μέγεθος & το βάρος των μπαταριών, καθώς και η ευαισθησία των κυψελών τους, εγείρουν επίσης ιδιαίτερες απαιτήσεις για την προστασία και τη στερέωσή τους. Αυτό, διότι με δεδομένο πως ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά (όπως αναφέρθηκε) η καθεμία, είναι σημαντικό να στερεώνονται με ασφάλεια και να προστατεύονται από εξωτερικές επιδράσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι παραμένουν στη θέση τους, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους σε περίπτωση σύγκρουσης.
Έτσι, ολόκληρο το σύστημα μετάδοσης κίνησης και η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας έχουν τοποθετηθεί & συσκευαστεί κατά τέτοιον τρόπο, που να μεγιστοποιείται η προστασία τους - με τα ηλεκτρονικά κομμάτια και την καλωδίωση να προστατεύονται από τις κύριες δοκούς και την καθορισμένη δομή πρόσκρουσης του πλαισίου. Οι δομές, εξάλλου, που περιβάλλουν τις μπαταρίες έχουν δοκιμαστεί ώστε να αντέχουν την ενέργεια ενός κανονικού επιβατικού αυτοκινήτου που πέφτει κατευθείαν πάνω τους…
Μέσω των συστημάτων παρακολούθησης, ο κάτοχος ενημερώνεται πάντοτε για τυχόν δυσλειτουργίες
Το κομμάτι το κατασκευαστικό όμως δεν αποτελεί και το μοναδικό στο οποίο δίνεται έμφαση για λόγους ασφαλείας. Απόδειξη, το γεγονός ότι όλα τα ηλεκτρικά φορτηγά σήμερα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας - συνδεδεμένα μεταξύ τους - που παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο επί 24ώρου βάσεως, ώστε να αποτρέπεται προληπτικά η εξάπλωση δυσλειτουργικών εξαρτημάτων από τις μπαταρίες σε άλλα μέρη του οχήματος.
Κατά συνέπεια, αν το σύστημα παρακολούθησης μπαταριών ανιχνεύσει μη φυσιολογικές θερμοκρασίες σε μία από τις μπαταρίες, θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση στον πίνακα οργάνων, καθώς και ένα κόκκινο προειδοποιητικό σύμβολο & ένα ηχητικό σήμα που θα ειδοποιεί τον οδηγό να σταματήσει το όχημα. Ακόμη περισσότερο, εφόσον κριθεί απαραίτητο η ηλεκτρική τροφοδοσία της επηρεαζόμενης μπαταρίας θα απενεργοποιηθεί μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, με το φορτηγό να πρέπει στη συνέχεια να μεταφερθεί απαραιτήτως σε συνεργείο για έλεγχο.
Μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους & πιστοποιημένους τεχνικούς πρέπει να γίνεται το service
Ολοκληρώνοντας,
η συντήρηση ενός ηλεκτρικού οχήματος – είτε μιλάμε για φορτηγό είτε για ΙΧ – δεν μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε. Τουναντίον, οι εργασίες που αφορούν σε συστήματα υψηλής τάσης πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με συγκεκριμένες αυστηρές διαδικασίες & πρωτόκολλα, καθώς και από ειδικά εκπαιδευμένους & πιστοποιημένους τεχνικούς.
Ο λόγος πίσω από αυτό είναι πως, αν και το service ενός ηλεκτρικού φορτηγού έχει πολλά κοινά με εκείνο ενός συμβατικού φορτηγού, το σκέλος των μπαταριών και του εσωτερικού συστήματος διαχείρισης ενέργειας πρέπει να πραγματοποιείται από τεχνικούς που είναι εκπαιδευμένοι στον σωστό χειρισμό τους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά τους.