Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης
Προσέχουμε τον πετρελαιοκινητήρα μας επιλέγοντας σωστά λιπαντικά.

Προσέχουμε τον πετρελαιοκινητήρα μας επιλέγοντας σωστά λιπαντικά.

Λίπανση κινητήρων diesel

14.865 Επισκέψεις στο άρθρο

Διαβάστε τα κέρδη και τα οφέλη της σωστής λίπανσης του diesel κινητήρα του αυτοκινήτου σας και μάθετε τι ζημιές μπορεί να προκαλέσει η λάθος λίπανση, αλλά και τα οφέλη της προς το περιβάλλον.

ΧΑΡ. ΖΕΡΒΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
ΤΡΑΝΤΑΣ Α.Ε.

Τα λιπαντικά του κινητήρα στο αυτοκίνητο είναι το Α και το Ω για τη καλή λειτουργιά και μακροζωία του. Τα μεταλλικά μέρη που έχει ο κινητήρας χρειάζονται το λάδι για να λειτουργούν σωστά, γιατί το λάδι μειώνει τις τριβές και κατεβάζει τις θερμοκρασίες. Αν θέλουμε ο κινητήρας μας να διανύσει πολλά χιλιόμετρα χωρίς πρόβλημα, θα πρέπει τα λάδια να αντικατασταθούν στα χιλιόμετρα που ορίζει ο κατασκευαστής, αλλά και να τηρούμε τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής όσον αφορά την ποιότητα του λιπαντικού.

Κοινοποίησέ το »

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά λιπαντικών για diesel;

Τα λιπαντικά έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες που εξαρτώνται από τη σύστασή τους.

Τα λιπαντικά έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες που εξαρτώνται από τη σύστασή τους.

    Ψάχνοντας γενικά για λάδια, θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής πολύ βασικά σημεία:
    • Το ιξώδες του λαδιού που αναγράφεται στην εκάστοτε συσκευασία. Για παράδειγμα ένας κινητήρας Diesel που πρέπει να δουλέψει με εξωτερική θερμοκρασία +40ο C το καλοκαίρι, ο κατασκευαστής μας δίνει την δυνατότητα χρήσης είτε 5W30 είτε 5W40 με 100% συνθετική σύσταση.
    • Προδιαγραφές που καλύπτει εργαστηριακά και πειραματικά (θα πρέπει να αναγράφει η συσκευασία εξωτερικά και ευανάγνωστα ACEA ή/και API προδιαγραφές)
    • Τις εγκρίσεις των εργοστασίων που καλύπτει και τους αντίστοιχους κωδικούς τους (VW 504.00, M-B 229.5, BMW LL04, FORD 913A κτλ.)
    • Όσο μεγαλύτερες είναι οι θερμοκρασίες ανάφλεξης, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι το λιπαντικό. Με την υψηλή θερμοκρασία εξατμίζονται τα πτητικά συστατικά του και αναφλέγονται, το λάδι καίγεται, το πάχος της λιπαντικής μεμβράνης μειώνεται και οι μεταλλικές επιφάνειες φθείρονται. 
    • Και βέβαια αυτά πάντα συμβουλευμένοι το εργοστασιακό εγχειρίδιο του αυτοκινήτου μας και πάντα σε σχέση με τις συνθήκες που το χρησιμοποιούμε ή τις εξωτερικές συνθήκες. 

    Οι λειτουργίες που επιτελούν τα λιπαντικά

    Το λάδι δημιουργεί ένα φιλμ το οποίο εισχωρεί ανάμεσα στις δυο επιφάνειες, επιτρέποντας τους παράλληλα την κίνηση, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή.

    Το λάδι δημιουργεί ένα φιλμ το οποίο εισχωρεί ανάμεσα στις δυο επιφάνειες, επιτρέποντας τους παράλληλα την κίνηση, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή.

      Τα λιπαντικά των κινητήρων έχουν δυο βασικές λειτουργίες. Πρώτα από όλα λιπαίνουν, δηλαδή μειώνουν τις τριβές ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Το λάδι δημιουργεί ένα φιλμ το οποίο εισχωρεί ανάμεσα στις δυο επιφάνειες, επιτρέποντας τους παράλληλα την κίνηση, χωρίς όμως να έρχονται σε επαφή. 
      Η δεύτερη βασική λειτουργία που εξυπηρετεί το λιπαντικό, είναι η απαγωγή θερμότητας από τα τοιχώματα του κινητήρα. Το λάδι που ρέει εντός του κινητήρα πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση που η σύνθεση του να μπορεί να αντέχει τις θερμοκρασίες λειτουργίας. 
      Τέλος ακόμα μια σημαντική λειτουργία του λιπαντικού είναι ότι, λόγω των ειδικών καθαριστικών συστατικών που διαθέτει, φροντίζει και απομακρύνει τα διάφορα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται, προ-σφέρει αντισκωριακή και αντιδιαβρωτική προστασία και συμβάλλει στη εξοικονόμηση καυσίμου, στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων καθώς και στην μείωση των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των οχημάτων.

      Τι προσφέρουν τα λιπαντικά στους diesel κινητήρες;

      Η χρήση των λιπαντικών είναι αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανών, αφού βασικός προορισμός τους είναι η μείωση της τριβής και προστασία από τη φθορά των κινητών μερών.

      Η χρήση των λιπαντικών είναι αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανών, αφού βασικός προορισμός τους είναι η μείωση της τριβής και προστασία από τη φθορά των κινητών μερών.

        Τα λιπαντικά είναι απαραίτητα για την λειτουργία και των κινητήρων diesel, αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα κινούμενα μέρη, λόγω των τριβών είναι υπερβολικά υψηλές. Σε αυτό το σημείο ακριβώς υπεισέρχεται το λιπαντικό. Η χρήση των λιπαντικών είναι αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανών, αφού βασικός προορισμός τους είναι η μείωση της τριβής (άρα και της απώλειας έργου) και προστασία από τη φθορά των κινητών μερών. Σε ένα αυτοκίνητο, υπολογίζεται, ότι το 6% από την ενέργεια που αποδίδει το καύσιμο, καταναλώνεται σαν ενέργεια τριβών. Οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των πετρελαιοκινητήρων (υψηλή συμπίεση, το ίδιο το είδος του καυσίμου κτλ) απαιτούν λιπαντικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Το λιπαντικό για τους diesel κινητήρες έχει πολύ υψηλό δείκτη ιξώδους, που προστατεύει αποτελεσματικά τους κινητήρες από τις φθορές κάτω από τις πλέον ακραίες και δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας, μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και πολύ μεγάλα διαστήματα αλλαγών. Το χαμηλό σημείο pons (-40oC) καθιστά εύκολο το ξεκίνημα στις χαμηλές θερμοκρασίες (cold starting) μειώνοντας δραστικά τις φθορές των κρύων εκκινήσεων και το κτύπημα των βαλβίδων. Τέλος. ένα λιπαντικό βοηθάει και στην λίπανση «περιφερειακών» εξαρτημάτων (π.χ. Turbo), στον σχηματισμό συμπίεσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και ειδικά στην κρύα και παγωμένη εκκίνηση, πλένει και κρατά καθαρό το εσωτερικό του κινητήρα και όλα αυτά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη αντικατάστασή του. 

        Προβλήματα από λάθος επιλογή λιπαντικού σε diesel

        Προβλήματα από λάθος επιλογή λιπαντικού σε diesel

          Στιγμιαία ίσως ο οδηγός παρατηρήσει ακόμα και μικρή αύξηση της κατανάλωσης, θόρυβο, τρέμουλο κατά την λειτουργία, κάπνισμα πιο έντονο κατά την εκκίνηση ή την επιτάχυνση, αυξημένες αναθυμιάσεις λαδιού, καύση και κατανάλωση του λαδιού. Αν αυτό συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ολοκληρωτική καταστροφή του ίδιου του κινητήρα ή και εξαρτημάτων του (turbo)και του συστήματος αντιρρύπανσής του (φίλτρο σωματιδίων, αισθητήρες του συστήματος διαχείρισης κινητήρα κ.λπ.).
          Σήμερα όλα τα νέα πετρελαιοκίνητα οχήματα είναι εξοπλισμένα με διάφορα συστήματα αντιρρύπανσης που οδηγούν στην ελαχιστοποίησητων εκπομπών ρύπων τους. Τα συστήματα αυτά, με σημαντικότερο το φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, το λεγόμενο DPF, επηρεάζονται λειτουργικά από την περιεκτικότητα των λιπαντικών σε τέφρα (ή αλλιώς «στάχτη», λόγω της διύλισης τους από το αργό πετρέλαιο). Ιδιαίτερα το φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου μπορεί και να καταστραφεί ολοσχερώς.
          Η έγκαιρη αλλαγή των λιπαντικών του κινητήρα του αυτοκινήτου είναι μείζονος σημασίας, καθώς από αυτήν εξαρτάται η καλή λειτουργία του. Μειώνει τις τριβές των μηχανικών μερών του κινητήρα, απορροφά τις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και τον καθαρίζει από τα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η φθορά των μερών του. 

          Low SAPS και χρησιμότητα

          Τα λιπαντικά που αναφέρονται με το χαρακτηριστικό «Low SAPS» (Sulfated Ash, Phosphorus, Sulfur), είναι λιπαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θειική τέφρα και φωσφόρο.

          Τα λιπαντικά που αναφέρονται με το χαρακτηριστικό «Low SAPS» (Sulfated Ash, Phosphorus, Sulfur), είναι λιπαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θειική τέφρα και φωσφόρο.

            Τα λιπαντικά που αναφέρονται με το χαρακτηριστικό «Low SAPS» (Sulfated Ash, Phosphorus, Sulfur), είναι λιπαντικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θειϊκή τέφρα και φωσφόρο, επειδή έχουν μειωμένη αναλογία σε αυτά τα στοιχεία. Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία SAPS, τόσο λιγότερα κατάλοιπα καύσης συσσωρεύονται στο φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων.
            Από την άλλη πλευρά, λάδι του κινητήρα με χαμηλότερη αναλογία «στάχτης» από την προβλεπόμενη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική φθορά των εξαρτημάτων του κινητήρα εξ αιτίας της μειωμένης απόδοσης της λίπανσής του.
            Έτσι οι κινητήρες που απαιτούν τη χρήση λιπαντικού «Low SAPS» χρειάζονται και επιπρόσθετα ειδική προστασία φθοράς για τα εξαρτήματα τους. Έτσι τα λάδια πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε κινητήρες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον τύπο λιπαντικού.

            www.top-system.gr

            www.top-system.gr

              Υγρό Καθαρισμού DPF Air-Jet (DPF Air-Jet Fluid)

              Εξαιρετικά αποτελεσματικό καθαριστικό υγρό για τον καθαρισμό των φίλτρων σωματιδίων diesel (DPF) χωρίς αποσυναρμολόγηση. Διαλύει μολύνσεις στο φίλτρο σωματιδίων και αναζωογονεί την πλήρη λειτουργικότητά του. Εύκολα βιοαποικοδομήσιμο. Παρέχει ένα σαφές πλεονέκτημα κόστους σε σύγκριση με την εγκατάσταση ενός νέου φίλτρου σωματιδίων. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά με τη συσκευή GAT Air-Jet Pistol. Η συσκευή περιλαμβάνεται στο αρχικό set, το οποίο περιέχει τα προϊόντα που φαίνονται στην εικόνα. Συσκευασία 1 L.

              Υγρό Καθαρισμού DPF (DPF Cleaning Liquid)
              Ένα πολύ αποδοτικό υγρό για τον καθαρισμό των από-συναρμολογηθέντων φίλτρων σωματιδίων diesel (DPF). Διαλύει τις μολύνσεις στο φίλτρο σωματιδίων και ανανεώνει την πλήρη λειτουργικότητά του. Συσκευασία 1 L και 5 L.

              Αναζωογονητικό DPF (DPF Purifier)
              Είναι ένα πρόσθετο υψηλής απόδοσης για χρήση σε όλες τις δεξαμενές diesel, για τη μείωση της αιθάλης, των εκπομπών καυσαερίων και την αύξηση της απόδοσης του κινητήρα. Μειώνει το σχηματισμό αιθάλης και υποστηρίζει την αναγέννηση του φίλτρου σωματιδίων diesel. Βελτιώνει την ψυχρή εκκίνηση. Η τακτική χρήση του βοηθά να κρατήσει το φίλτρο DPF καθαρό και έτσι αποφεύγονται δαπανηρές εργασίες επισκευής. Συμβατό με όλους τους κινητήρες diesel και κατάλληλο για όλα τα είδη καυσίμων diesel. Συσκευασία 300ml.

              Καθαριστικό Καταλύτη & Αισθητήρα "Λ" (Cat Clean)
              Είναι προϊόν νέας τεχνολογίας κατά της αιθάλης, ειδικά σχεδιασμένο να καλύπτει τις πιο πρόσφατες  προδιαγραφές εκπομπών ρύπων. Το Cat Clean διαλύει καταθέσεις ρητίνης, γόμας και άνθρακα σε ολόκληρο το σύστημα καυσίμου, αισθητήρα οξυγόνου / αισθητήρα λάμδα και καταλυτικό μετατροπέα. Κατάλληλο για κινητήρες βενζίνης, diesel αλλά και υβριδικούς κινητήρες. Συσκευασία 300ml.

              www.motorplus.gr

              www.motorplus.gr
              www.motorplus.gr
              • www.motorplus.gr
              • www.motorplus.gr

              BIO PLUS-ΒΙΟΚΤΟΝΟ ΓΙΑ DIESEL

              Το BIO-PLUS είναι πρόσθετο καθαριστικό που καταπολεμά τους μικροοργανισμούς-μύκητες που δημιουργούνται στο πετρέλαιο ή στο ΒΙΟ-πετρέλαιο. Ιδανικό για πετρέλαιο κίνησης, υδραυλικά λάδια, λάδια τουρμπινών κ.α. Δεν επηρεάζει τις ιδιότητες του πετρελαίου.

              MAXIMUM SUPER DIESEL 20W50
              Τελευταίας τεχνολογίας, ενισχυμένα , υπερυψηλής απόδοσης λάδια , ειδικά παρασκευασμένα για πετρελαιοκινητήρες με υπερπλήρωση (ΤURBO) και απλούς που αντιμετωπίζουν βαριές και δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας. Εξασφαλίζουν σταθερά υψηλή πίεση λαδιού, μείωση των απωλειών του λαδιού και άριστη προστασία κατά της οξείδωσης, φθοράς των κυλίνδρων. Υπερκαλύπτουν τις προδιαγραφές : API CF-4/SG ACEA E2-96, MERCEDES-BENZ 228.1, MAN 271, VOLVO VDS, ALLISON C-4, CATERPILLAR SERIES 3/TU-2.

              Κοινοποίησέ το »