Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Οι εγκρίσεις τύπου είναι μόνον η αρχή…

Μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dekra Italia, και επικεφαλής των δραστηριοτήτων της πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα, κ. Marco Mauri, τόνισε πως στα πλάνα της εταιρείας συγκαταλέγονται και ειδικά προγράμματα για την εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών.

«… Σήμερα διαθέτουμε περίπου 3.000 ΙΚΤΕΟ στην ΕΕ. Αυτήν την τεχνογνωσία θα θέλαμε να την προσφέρουμε και στην Ελληνική αγορά».

Δέσμευση η παροχή κορυφαίων υπηρεσιών

1.509 Επισκέψεις στο άρθρο (11/2/2014)

Μια από τις κορυφαίες εταιρείες εμπειρογνωμόνων και παροχής τεχνικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο, η Dekra, ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για περαιτέρω ανάπτυξη σε διάφορούς τομείς και στην ελληνική αγορά. Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις… βλέψεις της πολυεθνικής εταιρείας, ήρθαμε σε επαφή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας και υπεύθυνο για την ελληνική αγορά, κ. Marco Mauri.

Με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 2,2 δις ευρώ για το 2012, η Dekra συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στους τομείς της αυτοκίνησης, της βιομηχανίας αλλά και λοιπών κλάδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες και απασχολεί περίπου 28.000 εργαζόμενους. 
Από το 2012, η Dekra δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα ως Τεχνική Υπηρεσία Κατηγορίας ΒΆ στην πιστοποίηση εγκρίσεων τύπου για λογαριασμό του Δημοσίου ωστόσο, η «φαρέτρα» της περιλαμβάνει πολλαπλές ακόμη δραστηριότητες τις οποίες, είναι λογικό να επιθυμεί να προωθήσει και στην ελληνική αγορά. 
Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε πως η Dekra ανακοίνωσε πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε επί ελληνικού εδάφους πως στα μελλοντικά πλάνα της συγκαταλέγεται η εμπλοκή της σε κλάδους όπως οι έλεγχοι οχημάτων, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, τα προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών οδηγών, η περιβαλλοντική προστασία κ.ά. 
Επιγραμματικά, η Dekra προσφέρει κορυφαίου επιπέδου υπηρεσίες σε τρεις βασικούς τομείς (Οχήματα, Βιομηχανία και Διαχείριση Εργατικού Δυναμικού) τους οποίους αναμένεται να αναπτύξει περαιτέρω και στην Ελλάδα. 

Οι εγκρίσεις τύπου είναι μόνον η αρχή… 
Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα πλάνα και τη στρατηγική ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της Dekra στην ελληνική αγορά, ήρθαμε σε επαφή με τον κύριο Marco Mauri, Chief Country Officer & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dekra Italia, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της εταιρείας στη χώρα μας. 

A.T.E.: Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια αναφορικά με τους βασικούς «πυλώνες» πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της DEKRA τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
κ.Μ.Μ: H DEKRA ήδη από το 2012 ενεργοποιείται στην Ελλάδα ως Τεχνική Υπηρεσία Κατηγορίας Β, κατόπιν σχετικών υπουργικών αποφάσεων (αρ. Πρωτ. 11845/842/12, 14.03.2012 & 25957/1851/12, 18.07.2012). 
Ξεκινώντας από αυτή την βασική δραστηριότητα, η DEKRA προτίθεται να επεκταθεί διαθέτοντας στρατηγικές υπηρεσίες, όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, διαθέτοντας σταδιακά και στην Ελληνική αγορά μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών όπως είναι οι επιθεωρήσεις οχημάτων, η διαχείριση μεταχειρισμένων, οι πραγματογνωμοσύνες, καθώς επίσης και σειρά υπηρεσιών στον βιομηχανικό τομέα όπως για παράδειγμα είναι οι πιστοποιήσεις συστημάτων ποιότητας, οι δοκιμές και πιστοποιήσεις προϊόντων κ.ο.κ.

A.T.E.: Στην παρούσα φάση, η DEKRA έχει πιστοποιηθεί ως Τεχνική Υπηρεσία από το υπουργείο Μεταφορών αναφορικά με τις Εγκρίσεις Τύπου οχημάτων. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της εταιρείας σας σε αυτόν τον τομέα και ποια είναι τα επόμενα –σχετικά- πλάνα σας;
 κ.Μ.Μ: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η DEKRA ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που απέκτησε την διαπίστευση του υπουργείου μεταφορών, υποδομών και δικτύων, ως Τεχνική Υπηρεσία κατηγορίας Β, βάσει τις ευρωπαϊκής οδηγίας 2007/46 ΕΕ και των σχετικών αποφάσεων του υπουργείου, το 2012. 
Ο ρόλος μας είναι η επιθεώρηση οχημάτων των κατηγοριών Μ (οχήματα μεταφοράς επιβατών), Ν (φορτηγά κάθε τύπου και μεγέθους) και Ο (ρυμουλκούμενα και επικαθήμενα οχήματα κάθε τύπου)  με σκοπό την έκδοση εθνικής έγκρισης τύπου από τις σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου. Επιπλέον η DEKRA είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής εταιρεία στην Ελλάδα, που έχει διαπιστευθεί για την έκδοση στην χώρα μας, Ευρωπαϊκών εγκρίσεων τύπου (αρ. Πρωτ.31829/ 2259/ 12, 16.09.2013). 
Επιπλέον έχουν κατατεθεί τα αναγκαία δικαιολογητικά και σύντομα αναμένεται η διαπίστευση της DEKRA και ως Τεχνικής Υπηρεσίας κατηγορίας Γ (αφορά στην συμμόρφωση παραγωγής των κατασκευαστών οχημάτων).  
Προς το παρόν οι παραπάνω λειτουργίες επιτελούνται με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό προερχόμενο κυρίως εξ Ιταλίας, αλλά ο στόχος μας είναι στο μέλλον να χρησιμοποιείται εγχώριο εκπαιδευμένο προσωπικό, για όλες αυτές τις δραστηριότητες, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι χρόνοι ανταπόκρισης στα αιτήματα των πελατών μας  χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. 

A.T.E.: Στο παρελθόν, η DEKRA έχει εκφράσει ενδιαφέρον για εμπλοκή στον κλάδο των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων και στην ελληνική αγορά. Υπάρχει ακόμη το συγκεκριμένο ζήτημα στην «ατζέντα» σας;
κ.Μ.Μ: Στην διάρκεια του προηγούμενου έτους, είναι αλήθεια ότι προσεγγίσαμε το υπουργείο μεταφορών, υποδομών και δικτύων σχετικά με το ζήτημα αυτό. Είναι ένα θέμα το οποίο εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει και στο οποίο θα θέλαμε να επεκταθούμε και στην Ελλάδα. 
Όπως γνωρίζετε, η DEKRA έχει μακρόχρονη εμπειρία στην λειτουργία Ιδιωτικών ΚΤΕΟ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα διαθέτουμε περίπου 3.000 ΙΚΤΕΟ στον Ευρωπαϊκό χώρο τα οποία αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να έχει αποκτηθεί πολύ μεγάλη τεχνογνωσία αλλά και εξοικείωση σε πολλά διαφορετικά καθεστώτα λειτουργίας.  Αυτήν την τεχνογνωσία θα θέλαμε να την προσφέρουμε και στην Ελληνική αγορά.
 Έτσι πρόθεσή μας είναι στο άμεσο μέλλον να έλθουμε και πάλι σε επαφή με το υπουργείο για να εξετάσουμε & να συζητήσουμε αναλυτικά, αυτή την προοπτική.

A.T.E.: Η DEKRA έχει να επιδείξει μια μακρόχρονη εμπλοκή σε τομείς όπως π.χ. η εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών σε θέματα οικονομικής και ασφαλούς οδήγησης. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη παράμετρος είναι εξαιρετικά σημαντική για την περαιτέρω μείωση του συνολικού λειτουργικού κόστους μιας μεταφορικής επιχείρησης αλλά και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, να περιμένουμε μια πιο «άμεση» εμπλοκή της DEKRA σε αυτό το κομμάτι και στην χώρα μας;
κ.Μ.Μ: Σε ότι αφορά στην έκδοση των νέων οδηγιών της ευρωπαϊκής ένωσης βάσει των οποίων ορίζεται ως υποχρεωτική η εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, και με δεδομένη την αυξημένη εστίαση στην αναγκαιότητα των καιρών για ασφαλή αλλά και οικονομική οδήγηση, τόσο για τους επαγγελματίες οδηγούς όσο και για τους ιδιώτες, 
η DEKRA ως αναγνωρισμένη expert σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί η σχετική νομοθεσία καθώς και τους ειδικούς, για να επιτελέσει αυτό 
τον ρόλο και να παράσχει υπηρεσίες επιμόρφωσης οδηγών σε ασφαλή και οικονομική οδήγηση.    
Επί παραδείγματι, στην Ιταλία έχει ιδρύσει και λειτουργεί το Safety Driving School (DEKRA 4S) το οποίο παρέχει σεμινάρια για οποιαδήποτε κατηγορία οδήγησης σε διεθνές επίπεδο, τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες οδηγούς, τόσο στην πίστα της Imola (Bologna) όσο και στην πίστα της Vallelunga (Rome). Βεβαίως τέτοια σεμινάρια μπορούν να διεξαχθούν σε οποιοδήποτε κατάλληλο χώρο πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις ασφαλείας.
Ήδη οι συνεργάτες μας στην Ελλάδα συνομιλούν με πελάτες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για αυτές τις υπηρεσίες μας.