Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ο κ. Χαράλαμπος Χατζόγλου, Transportation Manager, AB Βασιλόπουλος Α.Ε.

Τα δύο νέα ιδιόκτητα πρατήρια της AB Βασιλόπουλος ΑΕ, συμβάλλουν στην σημαντική μείωση του συνολικού κόστους σε καύσιμα για την εταιρεία.

Έξυπνες πρακτικές μείωσης του λειτουργικού κόστους

4.014 Επισκέψεις στο άρθρο (13/5/2014)

Η μείωση του λειτουργικού κόστους αποτελεί πρωταρχική μέριμνα για το σύνολο των εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γνωστής αλυσίδας super-market, ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε., η οποία έχει ήδη δημιουργήσει δύο σταθμούς ανεφοδιασμού των οχημάτων της, με θεαματικά αποτελέσματα.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τις προσπάθειες που οι μεγάλες μεταφορικές εταιρείες καταβάλλουν προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη τους, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Χαράλαμπο Χατζόγλου, Transportation Manager της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ, ο οποίος, μας μίλησε για τους δύο ιδιόκτητους σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων για τα οχήματα του στόλου της. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζόγλου μας τόνισε τα εξής: 
«Προκειμένου να μειώσουμε συνολικά τα μεταφορικά κόστη, έχουμε θέσει από το 2010 το πρώτο Ι.Χ. πρατήριο καυσίμων μας στα Οινόφυτα. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε στα 72.000 περίπου και αξίζει να αναφέρουμε πως η απόσβεση της επιτεύχθηκε μέσα σε 14 μήνες από τα οφέλη που αποκομίσαμε στην τροφοδοσία καυσίμου σε 24 φορτηγά διανομής μας. Το δεύτερο πρατήριο μας λειτουργεί στη Μάνδρα Αττικής και κατασκευάστηκε τον Αύγουστο του 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η απόσβεση και αυτής της επένδυσης θα γίνει σε 10 μήνες περίπου. Περιληπτικά, αξίζει να αναφέρουμε πως η διαφορά στο κόστος του καυσίμου των συγκεκριμένων πρατηρίων σε σχέση με τα πρατήρια της αγοράς, κυμαίνεται από τα 0,7 ευρώ έως και τα 0,14 ευρώ ανά λίτρο». 

Πώς λειτουργεί το ιδιόκτητο πρατήριο 
Το πρατήριο λειτουργεί σε 24ωρη βάση χωρίς να απαιτείται η παρουσία υπαλλήλου. Όταν ένα από τα οχήματα της εταιρείας επιθυμεί να ανεφοδιαστεί, ο οδηγός δεν έχει παρά να τοποθετήσει το στόμιο της αντλίας στο ρεζερβουάρ του οχήματος. 
Χάρη στην πλήρως αυτόματη λειτουργία του πρατηρίου, η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του, «αναγνωρίζει» την ειδική σήμανση (Tag) του φορτηγού και οπλίζει την αντλία, επιτρέποντας στο σύστημα να παρέχει καύσιμο στο όχημα. 
Με την ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού, το σύστημα ενημερώνει τα κεντρικά γραφεία της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ για την συναλλαγή με μια σειρά δεδομένων που περιλαμβάνουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, την ημερομηνία συναλλαγής, την ποσότητα του καυσίμου που προμηθεύτηκε, το όνομα του οδηγού, τα πραγματικά χιλιόμετρα του ταχογράφου του οχήματος κ.ά. 
Επιπρόσθετα, η εταιρεία είναι σε θέση να ελέγχει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του καυσίμου εντός της δεξαμενής του πρατηρίου χάρη σε μια ειδική Ηλεκτρονική Βέργα μέτρησης. 
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το καύσιμο παραλαμβάνεται και τιμολογείται στους 15οC, γεγονός που συμβάλλει στην σημαντική εξοικονόμηση καθώς μόνο τα πρατήρια έχουν αυτή τη δυνατότητα. 
Καταλήγοντας αξίζει να αναφέρουμε πως, μόνο τα εγκεκριμένα οχήματα της εταιρείας μπορούν να ανεφοδιαστούν καθώς το σύστημα του πρατηρίου δεν επιτρέπει την πλήρωση οχημάτων χωρίς το ειδικό «Tag».