Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ο κ. Στάθης Πολίτης

Όμιλος ΤΙΤΑΝ

«Η ασφάλεια είναι 1η προτεραιότητα μας»

1.779 Επισκέψεις στο άρθρο (13/5/2014)

Προκειμένου να κατανοήσουμε την βαρύτητα με την οποία κορυφαίες εταιρείες προσεγγίζουν το ζήτημα της οδικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των μεταφορών των προϊόντων τους, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Ευστάθιο Πολίτη, Διευθυντή Υγιεινής & Ασφάλειας της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Α.Τ.Ε.: Πότε ξεκίνησε η συστηματική εκπαίδευση των οδηγών της εταιρείας σας σε θέματα οικονομικής και ασφαλούς οδήγησης;
Σ.Π.: Η εκπαίδευση των οδηγών των οχημάτων που μεταφέρουν τσιμέντο, σκυρόδεμα ή αδρανή για λογαριασμό μας, καθώς πρόκειται κυρίως για οδηγούς εργολάβων-συνεργατών μας, υπήρχε ανέκαθεν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρίας μας και υλοποιείτο από τους τεχνικούς ασφαλείας των μονάδων μας. Παρά ταύτα, με στόχο την καλύτερη δυνατή παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τους ειδικούς  και φυσικά την μέγιστη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των εκπαιδευόμενων, ξεκινήσαμε, με αφετηρία το 2003, την υλοποίηση ενός ακόμα εκπαιδευτικού προγράμματος, σε συνεργασία με εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους.  Την περίοδο 2003-2004 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των συνεργαζόμενων οδηγών στην «Αμυντική Οδήγηση», από την εταιρία «Q&S». Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε την περίοδο 2007-2008 και συνεχίζεται και σήμερα. Περιλαμβάνει όλους τους οδηγούς των συνεργατών μας, οι οποίοι είναι συνολικά περίπου 600 άτομα.

Α.Τ.Ε.: Υπάρχουν απτά αποτελέσματα και οφέλη που θα μπορούσατε να αναφέρετε, εξαιτίας της εκπαίδευσης των οδηγών; 
Σ.Π.: Η συμπεριφορά των οδηγών στον δρόμο είναι σημαντικά βελτιωμένη. Έχουν μαζί τους και χρησιμοποιούν πλέον όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. Τα αρνητικά συμβάντα στον δρόμο έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Α.Τ.Ε.: Ποια είναι ακριβώς τα προγράμματα μέσω των οποίων εκπαιδεύονται οι οδηγοί σας; 
Σ.Π.: Το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης που υλοποιείται σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους, ανά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους-έτη, είναι η «Αμυντική Οδήγηση» που περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση περίπου 5 ωρών και πρακτική εκπαίδευση περίπου 3 ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κάθε εκπαιδευόμενος οδηγεί το όχημά του, έχοντας μαζί του τον εκπαιδευτή. Ο εκπαιδευτής παρατηρεί τα αδύνατα σημεία του εκπαιδευόμενου, τα συζητά μαζί του και του δείχνει τρόπους βελτίωσης.
Σε ετήσια βάση, συνεχίζεται η υλοποίηση θεωρητικού προγράμματος που αφορά σε βασικά θέματα οδικής ασφάλειας και υλοποιείται από τους τεχνικούς ασφαλείας των μονάδων μας, οι οποίοι, ανάμεσα σε άλλα, παρουσιάζουν συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί στον Όμιλο και μοιράζονται την εμπειρία τους με τους εκπαιδευόμενους.

Α.Τ.Ε.: Ποιες είναι οι εντυπώσεις των οδηγών από την εν λόγω προσπάθεια; 
Σ.Π.: Στην αρχή ήταν  επιφυλακτικοί, αλλά μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ήταν  ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, βλέποντας ότι καλύφθηκε ένα σημαντικό κενό. Οδηγοί με εμπειρία πολλών χρόνων παραδέχθηκαν ότι έμαθαν πολλά που δεν ήξεραν.

Α.Τ.Ε.: Υπάρχουν επιπλέον –σχετικά- πλάνα της επιχείρησης, τα οποία σκοπεύετε να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον, προκειμένου να βελτιώσετε την αποδοτικότητα  σας στην οδική ασφάλεια;
Σ.Π.: Η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς όπως το CSI (Cement Sustainability Initiative),  όπου οικιοθελώς έχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε προγράμματα για την βελτίωση της ασφάλειας των εργαζομένων μας και των συνεργατών μας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην οδική ασφάλεια. 

Όμιλος ΤΙΤΑΝ
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών με περισσότερα από 110 έτη βιομηχανικής εμπειρίας. Με έδρα την Ελλάδα, διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 9 χώρες και είναι οργανωμένος σε 4 γεωγραφικούς τομείς: Ελλάδα & Δυτ. Ευρώπη, ΗΠΑ, ΝΑ Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο. 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.titan-cement.com