Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ο κ. Αναστάσιος Μάνος, γενικός διευθυντής Logistics, Exports & IT της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Πράσινες Ασφαλείς Μεταφορές

1.994 Επισκέψεις στο άρθρο (17/6/2014)

Προκειμένου να σκιαγραφήσουμε καλύτερα τις δράσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής στον τομέα των οδικών μεταφορών, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Αναστάσιο Μάνο, Γενικό Διευθυντή Logistics, Exports & IT της εταιρείας.

Α.Τ.: Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της επιχείρησης στην προσπάθεια μείωσης του «αποτυπώματος των μεταφορών» και πιο συγκεκριμένα στη βελτίωση της προστασίας του περιβάλλοντος; 
Α.Μ.: Κύριος σκοπός της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι να ανταποκρίνεται πάντα έγκαιρα και με συνέπεια στις ανάγκες του τελικού χρήστη. Η παράδοση όμως των πρώτων υλών και των προϊόντων την επιθυμητή ώρα, με το βέλτιστο μεταφορικό κόστος, τηρώντας το πλάνο παραγωγής και παραδόσεων έχει ως απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο την εξασφάλιση συνθηκών απόλυτης ασφάλειας όσο και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών. 
Η λειτουργία μας υποστηρίζεται αποτελεσματικά από εξελιγμένες και ολοκληρωμένες εφαρμογές πληροφορικής που αναπτύχθηκαν εσωτερικά στην επιχείρηση και προσδίδουν μοναδικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. 
Αυτά ενσωματώνουν με δυναμικό τρόπο όλες τις παραμέτρους του δικτύου της εφοδιαστικής αλυσίδας και προτείνουν βέλτιστα πλάνα παραγωγής, προμήθειας και διανομής. Ειδικά συστήματα προγραμματισμού και δρομολόγησης, η παρακολούθηση της εκτέλεσης του μεταφορικού έργου σε πραγματικό χρόνο μέσω GPS και οι συνδυασμένες μεταφορές φορτίων συμβάλλουν στην ασφάλεια, τη μείωση των εκπομπών CO2/τόνο μεταφερόμενου προϊόντος και τον περιορισμό του κόστους. 
Η ανάπτυξη των παραπάνω συστημάτων αποτέλεσαν πρότυπο για τον Όμιλο σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Α.Τ.: Πείτε μας λίγα λόγια αναφορικά με τις πρακτικές και τις τεχνολογίες που έχετε υιοθετήσει με γνώμονα την βελτιστοποίηση του μεταφορικού έργου; 
Α.Μ.: Εξαιρετικής σημασίας είναι η καινοτομία που εφαρμόζουμε για την επίτευξη των βέλτιστων διαδρομών. Μέσω του ειδικού προγράμματος δρομολόγησης, που περιλαμβάνει Trucks Control System, Android apps, Web systems κλπ. και τροφοδοτείται με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από συστήματα GPS σε όλα τα οχήματα, πραγματοποιείται καλύτερη οργάνωση των δρομολογίων, αυτόματη ενημέρωση των οχημάτων, εφόσον χρειάζεται να έρθουν στις εγκαταστάσεις και αυτόματη βελτιστοποίηση των συνδυασμών μεταφοράς φορτίων. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δρομολόγια επιστροφής οχημάτων, που μεταφέρουν προϊόντα σε κέντρα διανομής ή πελάτες, συνδυάζονται με φορτίο που πρέπει να μεταφερθεί πίσω προς τα εργοστάσια. Αντίστοιχες συνδυασμένες μεταφορές φορτίων πραγματοποιούνται στις μεταφορές δια θαλάσσης. Οι συνδυασμένες μεταφορές και η μεγιστοποίηση του βαθμού εκμετάλλευσης της μεταφορικής ικανότητας, περιορίζουν ουσιαστικά τις κενές μετακινήσεις με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων, τον περιορισμό του κόστους και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.