Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Ο κ. Νίκος Μπάκας, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Quality&Safety Ltd.

Η ταχύτητα υποχρεώνει τους οδηγούς να αναλύσουν και να αντιδράσουν σε έναν μεγάλο όγκο ερεθισμάτων σε ελάχιστα χρονικά περιθώρια, με αποτέλεσμα, τα ανθρώπινα λάθη να είναι ο βασικός παράγοντας πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Ένας –όχι και τόσο συγκεντρωμένος- οδηγός ενδέχεται να μην αξιοποιήσει την «πληροφορία» που το παρέχει ο καθρέπτης για την ύπαρξη ενός οχήματος που πλησιάζει στη διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.

Η συνεχής εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, επιτρέπει στον οδηγό να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τυχόν...

... επικίνδυνες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της οδήγησης και να λειτουργεί προνοητικά σε αυτές.

Η σχέση «Προσοχής – Εκπαίδευσης» στην οδήγηση

2.549 Επισκέψεις στο άρθρο (17/6/2014)

Ο κ. Νικόλαος Μπάκας, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Quality & Safety που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση επαγγελματιών οδηγών σε θέματα Αμυντικής και Οικονομικής Οδήγησης, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το έργο του κάθε επαγγελματία οδηγού.

Είναι γεγονός πως η οδήγηση κατατάσσεται σήμερα στην 1η θέση μεταξύ των πιο επικίνδυνων δραστηριοτήτων στον εργασιακό χώρο. 
Κατά τη διάρκεια της οδήγησης καλούμαστε να αναλύσουμε έναν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο δεδομένων, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, φυσικά εξαιτίας της ταχύτητας κίνησης του οχήματος. 
Μέσα από τις διαδικασίες εκπαίδευσης πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας, αλλά και από την καθημερινή προσωπική μου εμπειρία, έχω συναναστραφεί με πολλούς οδηγούς, οι οποίοι μου εκφράζουν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους. 
Η διαδικασία της οδήγησης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτητική καθώς, ο βασικότερος της παράγοντας είναι ο άνθρωπος – οδηγός. 
Πρόκειται για μια δραστηριότητα που απαιτεί τον συνδυασμό γνώσης, εμπειρίας και συνεχούς εκπαίδευσης – επιμόρφωσης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. 
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας (λάθη) αποτελεί τη βασική αιτία πρόκλησης για το 95% των τροχαίων ατυχημάτων. 
Η παραπάνω φράση συχνά εγείρει αντιρρήσεις από αρκετούς οδηγούς ενώ, μέσα από τη συζήτηση προκύπτει σχεδόν πάντοτε το ακόλουθο ερώτημα: «Εφόσον οφείλονται στο ανθρώπινο λάθος, εγώ τι μπορώ να κάνω για να μην εμπλακώ σε ατύχημα;». 

Πόσο συγκεντρωμένοι είστε όταν οδηγείτε; 
Ένας από τους θεμέλιους λίθους της οδικής ασφάλειας είναι η συγκέντρωση του οδηγού κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ο συγκεντρωμένος οδηγός είναι εκείνος που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε ατύχημα. 
Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση – προσοχή αναφέρεται σε μια γνωστική διεργασία που βοηθά το άτομο να είναι σε ετοιμότητα και σε γνωστική εγρήγορση για την πρόσληψη των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων. 

Πόσο μας επηρεάζει η απόσπαση της προσοχής
Ο άνθρωπος έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα ως προς τον αριθμό των ερεθισμάτων στα οποία μπορεί να επικεντρωθεί ταυτόχρονα σε μια δεδομένη στιγμή.  
Αυτό σημαίνει πως όταν ο οδηγός μοιράζει την προσοχή του σε άλλες ενέργειες παράλληλα με την οδήγηση, όπως η ομιλία στο κινητό ή ακόμη και αν σκέφτεται κάτι, τότε χάνει ένα μεγάλο ποσοστό της «επαφής» του με την οδική πραγματικότητα, θέτοντας τον εαυτό του και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου σε κίνδυνο. 
Στη συνέχεια, η διεργασία της προσοχής έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό που διαδραματίζει πολύ ουσιαστικό ρόλο στην οδήγηση. Φαίνεται πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος επιλέγει συγκεκριμένα ερεθίσματα, δίνει έμφαση στα σημαντικότερα ενώ, αγνοεί τα υπόλοιπα. 
Ανάγοντας τα παραπάνω στο επίπεδο της οδήγησης προκύπτει πως, ο συγκεντρωμένος οδηγός μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί τα ερεθίσματα που δέχεται. Στην σημερινή πραγματικότητα, ο μέσος οδηγός όμως, δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει καταστάσεις που ενδέχεται να εξελιχθούν σε επικίνδυνες και έτσι αδυνατεί να τις αποφύγει εγκαίρως. 

Η σημασία της εκπαίδευσης
Η συγκέντρωση λοιπόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκπαίδευση. Ο οδηγός κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δέχεται πληροφορίες και γνώσεις θεμελιώδους σημασίας, οι οποίες των αφυπνίζουν και τις οποίες, ανακαλεί στο προσκήνιο σε κάποια στιγμή εκτάκτου ανάγκης. 
Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια πρακτικής εξάσκησης, ένας εκπαιδευόμενος οδηγός, επαγγέλματος Πολιτικού Μηχανικού, εστίασε την προσοχή του σε ένα καινούργιο κτήριο που δεν είχε τελειώσει ακόμη η κατασκευή του. Παρατήρησε ότι επρόκειτο για ένα από τα σύγχρονα κτήρια της Αθήνας αλλά παρέβλεψε το γεγονός ότι το κτήριο βρίσκονταν ακόμη υπό κατασκευή. 
Η τελευταία πληροφορία όμως είναι πολύ σημαντική για την προσαρμογή της οδήγησης του στο συγκεκριμένο περιβάλλον, αφού τον προειδοποιεί πως θα πρέπει να αναμένει κάποια δραστηριότητα με οχήματα μεταφορών από και προς το σημείο, ή κάποια κίνηση του εργατικού προσωπικού. 
Συμπερασματικά, ο οδηγός στρέφει την προσοχή του και αντιλαμβάνεται μια πληθώρα πληροφοριών από το περιβάλλον του, σύμφωνα πάντα με την εκπαίδευση και τις γνώσεις που διαθέτει πάνω στο αντικείμενο της οδήγησης. 
Όσο πιο εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες είναι οι γνώσεις που παίρνει, τόσο πιο εύκολα τις διαχειρίζεται και τις αξιοποιεί, προλαμβάνοντας πολλές φορές καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες. 
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε πως τα προαναφερθέντα αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου συστήματος οδικής ασφάλειας, το οποίο καλείται να εφαρμόσει ο κάθε οδηγός μεμονωμένα, αλλά και η κάθε εταιρεία που διαχειρίζεται στόλους οχημάτων. Η αμυντική οδήγηση είναι μια δραστηριότητα διαδραστική και όχι αποκομμένη από τις υπόλοιπες βαθμίδες της πυραμίδας που διέπει το οδικό σύστημα. 

Quality & Safety Ltd
Για περισσότερες πληροφορίες, 
οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να 
απευθυνθούν: Quality & Safety Ltd, 
Road Safety Programs
Θάσου 7 – 9, 16675, Γλυφάδα
Κιν: 6977 289826
Τηλ: 210-9880199
Fax: 210-9859140
Website: www.qsafety.gr