Με στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος, πρόκειται να ξεκινήσουν οδική έργα στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου.

Αναβαθμίζεται η Ε.Ο. Πατρών Πύργου (+vid)

Εργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τις δύο πόλεις.

 
Το έργο «Επείγουσες Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Οδικής Ασφάλειας στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου» προκήρυξε πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ξεκινώντας επίσημα τον διαγωνισμό των έργων οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα, μήκους 80 χλμ., με προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ. Στόχος είναι η δραστική μείωση των ατυχημάτων, έως να ολοκληρωθεί ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την Πάτρα με τον Πύργο.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δήλωσε μεταξύ άλλων σχετικά: «Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις: την κατασκευή του νέου, σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, αλλά και την υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων για να γίνει πολύ πιο ασφαλής ο υφιστάμενος».
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι ένας χρόνος από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, περιλαμβάνει:
  • Διάστρωση αντιολισθηρής στρώσης σε όλο το μήκος της οδού.
  • Διαχωρισμό κατευθύνσεων κυκλοφορίας με εύκαμπτα κολωνάκια σήμανσης.
  • Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε μήκος 45 χλμ. και στις δύο κατευθύνσεις.
  • Διαγράμμιση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος της οδού.
  • Εκσκαφή – φρεαζάρισμα του υφιστάμενου οδοστρώματος.
  • Καθαρισμό των τάφρων και κλαδοκοπές στην παράπλευρη βλάστηση.
  • Φωτεινή Σηματοδότηση σε 18 υφιστάμενους κόμβους.
  • Κατασκευή οδοφωτισμού σε 7 υφιστάμενους κόμβους.
  • Κατασκευή 5 διαβάσεων πεζών.
Σημειώνεται ότι από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, μόνο το αρχικό τμήμα μήκους 12,80 χλμ. είναι κοινό με τον μελλοντικό αυτοκινητόδρομο. Σχετικά με τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα κατασκευαστεί, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε την πρώτη επίσημη θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκ νέου ενσωμάτωσή του στη Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, χωρίς να παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο. Έτσι, η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στο Υπουργείο να προχωρήσει στο επόμενο και τελικό βήμα της διαδικασίας, που είναι η γνωστοποίηση στην Επιτροπή για τα θέματα ανταγωνισμού, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου.
Δείτε παρακάτω το σχετικό video που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο:
 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ