Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Αναγέννηση κινητήρα! Με ρεκτιφιέ

2.771 Επισκέψεις στο άρθρο (26/7/2018)

H ανακατασκευή ενός κινητήρα είναι η καλύτερη επιλογή γιατί προσφέρει πολλά οφέλη. Ρεκτιφιέ ή Αλλαγή μηχανής; Επίλεξε ρεκτιφιέ για να λειτουργεί ο κινητήρας σου όπως την πρώτη μέρα!

«ΡΕΚΤΙΦΙΕ»: Γαλλική λέξη που σημαίνει επιδιόρθωση.Η αποκατάσταση μιας μηχανής, και η επαναφορά της στην αρχική εργοστασιακή κατάσταση ώστε να λειτουργεί άψογα. Αυτό είναι το αποτέλεσμαπου επιτυγχάνουμε με τορεκτιφιέ. Το ρεκτιφιέ χωρίζεται σε διάφορα μέρη. Το ρεκτιφιέ του κυλίνδρου, το αντίστοιχο του στροφάλου και κουζινέτων, το ρεκτιφιέ των βαλβίδων,των εδρών του καπακιού και άλλα.
Η επιλογή της ανακατασκευής ενός κινητήρα, είναι μία καλή επιλογή γιατί προσφέρει μεταξύ άλλων και οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα με το ρεκτιφιέ μπορείτε να αποφύγετε επιπλέον έξοδα που έχουν σχέση με το κόστος ενός καινούριου κινητήρα ή να αποφύγουμε «το ρίσκο» της επιτυχημένης αγοράς ενός  παλιού μεταχειρισμένου κινητήρα,
Ωστόσο υπάρχει πολύς κόσμος που έχει στο μυαλό του το εξής δίλλημα: «να κάνω ρεκτιφιέ ή να αλλάξω μηχανή». Και όταν τελικά επιλέξει την επιλογή του ρεκτιφιέ έχει και άλλα ερωτήματα, όπως  ποιο συνεργείο να διαλέξει,  αν θα λυθεί το πρόβλημά του ή θα το παρουσιάσει ξανά και φυσικά το αν υπάρχει εγγύηση.
Προσπαθώντας να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, ζητήσαμε από έναν expert του κλάδου, να απαντήσει στους χιλιάδες αναγνώστες μας  για τα πλεονεκτήματα και τη διαδικασία του ρεκτιφιέ. Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους της εταιρίας Ρεκτιφιέ Σπέσιαλ ΕΠΕ, οι οποίοι μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες  για τους Κινητήρες Εσωτερικής Καύσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αρχικά να γίνει κατανοητός, ο τρόπος  λειτουργίας του κινητήρα
Ξεκινώντας θα πρέπει να αναλυθούν  κάποια βασικά στοιχεία λειτουργίας των τετράχρονων κινητήρων, καθώς και οι βασικές διαφορές μεταξύ βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων.
Οι τετράχρονοι κινητήρες ολοκληρώνουν ένα πλήρη κύκλο λειτουργίας σε τέσσερεις χρόνους (απΆ όπου πήραν και την ονομασία τους), ο οποίος αποτελείται από:
1. Εισαγωγή μείγματος καυσίμου, (ή σκέτου αέρα στην περίπτωση πετρελαιοκινητήρων) στο θάλαμο καύσης του κινητήρα.
2. Συμπίεση του μείγματος (ή του αέρα)
3. Ανάφλεξη-έκρηξη του μείγματος ή ψεκασμός πετρελαίου και εκτόνωση των αερίων
4. Εξαγωγή αερίων
Η βασική διαφορά μεταξύ βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων έγκειται στον τρόπο καύσης του μίγματος. Η βενζίνη αναφλέγεται με την παροχή σπινθήρα μέσω των μπουζί, ενώ το πετρέλαιο εκρήγνυται λόγω μεγάλης συμπίεσης (και υψηλών θερμοκρασιών) στο θάλαμο καύσης.
4 σωστές επιλογές πρόληψης της ζημιάς !
Η τυπικότητα στα service, η σωστή εκκίνηση του κινητήρα και η σωστή επιλογή ανταλλακτικών και καυσίμου, είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης από τις ζημιές στον κινητήρα. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια στις προτάσεις – οδηγίες των κατασκευαστών.
Ποιο εξειδικευμένα για να ελαχιστοποιηθούν οι μη φυσιολογικές φθορές ενός κινητήρα, είτε είναι βενζίνης είτε πετρελαίου θα πρέπει, να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες, όπως:
- Τυπικότητα στα service και πάντα μέσα στα χρονικά όρια ή στα διανυθέντα χιλιόμετρα και τις ώρες λειτουργίας του.
- Η  επιλογή και χρήση αναλώσιμων εξαρτημάτων, ανταλλακτικών, λαδιών κλπ.  που χρειάζονται, να γίνεται πάντα  βάσει προδιαγραφών των κατασκευαστών.
- Στην πρωινή εκκίνηση του κινητήρα, και ιδιαίτερα  κατά τη διάρκεια που επικρατούν χαμηλές  θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να αφήνεται ο κινητήρας, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να λειτουργήσει σε χαμηλές στροφές χωρίς φορτίο (ρελαντί) μέχρι να “ανεβάσει θερμοκρασία”. Έτσι η θερμοκρασία νερού, λαδιού κ.α. θα πρέπει να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο κινητήρας στις απαιτήσεις που δημιουργούνται.
- Επίσης, καθοριστικό ρόλο παίζει η  ποιότητα καυσίμου.

Προειδοποίηση, διάγνωση, αποκατάσταση
Σήμερα με τις προειδοποιητικές λυχνίες  που διαθέτουν τα αυτοκίνητα βλέπουμε εύκολα και άμεσα εάν ο κινητήρας έχει πρόβλημα.
Η διάγνωση θα κρίνει την πλήρη ανακατασκευή του κινητήρα ή την αποκατάσταση του προβλήματος.
Στους συγχρόνους κινητήρες, όταν προκύψει κάποια ζημιά στον κινητήρα ή και κάπου αλλού, θα ενεργοποιηθούν οι προειδοποιητικές λυχνίες, μέσω των διάφορων αισθητήρων, και θα πρέπει άμεσα να γίνει επίσκεψη στο συνεργείο, για να γίνει η σωστή διάγνωση – αποκατάσταση.
 Ακόμη, μπορεί να υπάρξει, λόγω φυσιολογικής φθοράς, μειωμένη δύναμη, αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, διαφοροποίηση του θορύβου λειτουργίας, υπερβολικό “κάψιμο” λαδιού και άλλα γεγονότα, που επίσης οδηγούν στο συνεργείο.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει επίσκεψη σε συνεργείο της  εμπιστοσύνης σας, ώστε να γίνει  η σωστή διάγνωση του προβλήματος και ακολούθως ο μηχανικός να αναλάβει το λύσιμο και την αποστολή του κινητήρα στο Ρεκτιφιέ για την πλήρη ανακατασκευή του ή την αποκατάσταση του προβλήματος.

Τα 4 πλεονεκτήματα του ρεκτιφιέ
Όταν ένας κινητήρας χρειαστεί ρεκτιφιέ και ξεκινήσει η επισκευή ή ανακατασκευή του, σίγουρα θα πραγματοποιηθεί  η επαναφορά του στην αρχική κατάσταση, ώστε να εξασφαλιστεί:
- η σωστή λειτουργία του
- η μείωση των εκπεμπόμενων (στην ατμόσφαιρα) ρύπων
- η αύξηση της δύναμής του και
- η οικονομία στην κατανάλωση του καυσίμου (και στην «τσέπη» του πελάτη).

Η αντικατάσταση του κινητήρα και οι άλλες εναλλακτικές επιλογές
Η αγορά ενός μεταχειρισμένου κινητήρα είναι μία εναλλακτική επιλογή, η οποία ενδείκνυται,(και πάλι όμως με πολύ μεγάλη προσοχή η επιλογή της), όταν υπάρχει ολική καταστροφή στον κινητήρα.
Σε άλλες περιπτώσεις η αγορά του αποτελεί ρίσκο, διότι οι περισσότεροι μεταχειρισμένοι προς αγορά κινητήρες έχουν λειτουργήσει άγνωστες ώρες.Οι κινητήρες αυτοί πιθανόν να αντικαταστάθηκαν από το προηγούμενο όχημα για κάποια βλάβη που είχαν και χρειάζονταιεπισκευή. Επίσης, είναι πιθανό να βρίσκονται σε χειρότερηκατάσταση από το δικό μας μας.
Σίγουρα όμως, ο μελλοντικός χρόνος λειτουργίας του μεταχειρισμένου κινητήρα θα είναι σημαντικά μικρότερος, από ένα ανακατασκευασμένο κινητήρα που θεωρείται και είναι πρακτικά καινούργιος μετά την ανακατασκευή του, με ότι αυτό συνεπάγεται.