Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Αγιος Νικόλαος), παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη.

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Αγιος Νικόλαος), παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη», υποσχέθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη», υποσχέθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

  • Υπεγράφη η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Αγιος Νικόλαος), παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη.
  • «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη», υποσχέθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

ΒΟΑΚ: ξεκινά το μεγαλύτερο οδικό έργο της Ε.Ε.

3.947 Επισκέψεις στο άρθρο (6/9/2022)

Στις αρχές φθινοπώρου θα στηθούν τα 1α εργοτάξια στην Κρήτη, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για το 1ο τμήμα του ΒΟΑΚ, ενός αυτοκινητόδρομου μήκους 294 χλμ. και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Ετοιμάζονται τα πρώτα εργοτάξια στην Κρήτη!

  • Ξεκινάει το 1ο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος)
  • Αυτοκινητόδρομος μήκους 294 χλμ. (Κίσσαμος – Σητεία)
  • Προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ
  • Το μεγαλύτερο οδικό έργο που χρηματοδοτεί η Ε.Ε.
 
Η σύμβαση για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ (Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος), υπεγράφη εχθές Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη.
 
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, κ. Δημήτριος Αναγνώπουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της αναδόχου εταιρείας ΑΚΤΩΡ, κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος.
 
Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021 και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 169 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται άμεσα να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.


«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη», υποσχέθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη», υποσχέθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη»

Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της σύμβασης τόνισε ότι: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη -και ιδίως το Νομό Λασιθίου- αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Γιατί σήμερα ξεκινάει και επισήμως να γίνεται πραγματικότητα το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, με την υπογραφή της σύμβασης για το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, θέτουμε το πρώτο καθοριστικό σημαντικό ορόσημο, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Κρήτη την Εθνική Οδό που της αξίζει».
 
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι: «Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι ένας αυτοκινητόδρομος που, όταν ολοκληρωθεί, θα ενώνει το νησί από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία. Συνολικού μήκους 294 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο οδικό έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια».
 
Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια τόνισε: «Σήμερα, λοιπόν, σηματοδοτείται πρακτικά η έναρξη κατασκευής του ΒΟΑΚ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δούμε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στην Κρήτη. Όπως ακριβώς είχαμε πει. Για άλλη μια φορά, οι πράξεις μας επιβεβαιώνουν τα λόγια μας».

Στην τελική ευθεία και για το Χερσόνησος- Νεάπολη και το Χανιά- Ηράκλειο

Ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ότι: «Το επόμενο διάστημα θα μπούμε στην τελική ευθεία και για το Χερσόνησος- Νεάπολη, που υλοποιείται με ΣΔΙΤ. Και βέβαια ακολουθεί το Χανιά- Ηράκλειο, που θα γίνει με Σύμβαση Παραχώρησης και σύντομα θα μπούμε στη Β φάση του διαγωνισμού».
 
Κλείνοντας, τόνισε για μια ακόμη φορά το εξής: «Εκπονήσαμε και υλοποιούμε βήμα-βήμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων 13 δισ., από τα οποία έχουμε ήδη δημοπρατήσει τα 9,6 και συμβασιοποιήσει σχεδόν τα 4 δισ. Έχουμε πετύχει λοιπόν να θέσουμε πια στέρεες και γερές βάσεις για τα έργα που θα οδηγήσουν την χώρα μας στην επόμενη δεκαετία.  Εκπληρώνουμε έτσι το χρέος που έχουμε απέναντι στις νεότερες γενιές. Να τους κληροδοτήσουμε μια χώρα πιο σύγχρονη και με ισχυρότερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και πρόοδο».
 
Ο κ. Καραμανλής, τέλος, ευχαρίστησε όλες και όλους τους συνεργάτες του και ευχήθηκε καλή αρχή στον ανάδοχο και καλή αρχή στο μεγάλο έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, και κατέληξε: «Από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο του έργου, ώστε σε 36 μήνες από σήμερα να παραδοθεί έτοιμο στους πολίτες του Λασιθίου και της Κρήτης».  

Στοιχεία για το τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ

Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη και κατασκευή των έργων βελτίωσης του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ, με την κατασκευή τετράιχνης αρτηρίας, με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 14,5 χλμ., και η μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο.
 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου θα βελτιωθεί και θα διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος από την πρώτη είσοδο της Νεάπολης μέχρι τον κόμβο Κριτζάς στον Άγιο Νικόλαο. Θα αναπτυχθεί και θα κατασκευαστεί επίσης πλήρες δίκτυο εγκάρσιων και παράπλευρων οδών (μήκους περίπου 2 χλμ. και 9 χλμ. αντίστοιχα) για να επικοινωνούν οι περιοχές εκατέρωθεν του νέου ουσιαστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.
 
Θα κατασκευαστούν επιπλέον τρεις ανισόπεδοι κόμβοι (Νεάπολης, Λιμνών και Αγίου Νικολάου), πέντε γέφυρες, οκτώ κάτω διαβάσεις και πέντε έργα μερικής και ολικής κάλυψης λωρίδων κυκλοφορίας και έργα αντιστήριξης (Cut & Cover), καθώς και υδραυλικά έργα για την αποστράγγιση των οδών και την απορροή των oμβρίων, αλλά και έργα διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων.

ΒΟΑΚ: το μεγαλύτερο οδικό έργο σε εξέλιξη στην Ευρώπη

Ο ΒΟΑΚ αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό έργο που κατασκευάζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη και ένα απολύτως αναγκαίο έργο για την Κρήτη, καθώς θα επιτρέπει γρήγορες και κυρίως ασφαλείς μετακινήσεις.
 
Η υλοποίηση του έργου πλέον ξεκινά, καθώς άμεσα (στις αρχές φθινοπώρου) θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και μέχρι το τέλος του 2023 θα ξεκινήσει και το μεγάλο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, το οποίο έχει λάβει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
 
Παράλληλα προχωρά, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ωρίμανση των μελετών του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία. Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να είναι έτοιμη η δημοπράτηση των τμημάτων, Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή και Παράκαμψη Παχειάς Άμμου, για τα οποία υπάρχουν ήδη εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.
 
Το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος θα πραγματοποιηθεί ως δημόσιο έργο, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη (μήκους 22,44 χλμ και προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ) ως ΣΔΙΤ και το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο (μήκους 157,5 χλμ και προϋπολογισμού 1,32 δισ ευρώ) ως σύμβαση παραχώρησης.
 
Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να υπογραφεί και η σύμβαση για το Χερσόνησος – Νεάπολη.
 
Για το Χανιά – Ηράκλειο εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι στις 20 Ιουλίου και πλέον ο διαγωνισμός έχει περάσει στη δεύτερη φάση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών των συμμετεχόντων στη διαγωνιστική διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το έργο να συμβασιοποιηθεί εντός του 2023.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε