Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Προς έγκριση κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, μήκους 157,5 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ.

Το κατασκευαστικό κόστος του τμήματος είναι κόστους 1,32 δισ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως έργο με Σύμβαση Παραχώρησης.

«Θα δώσουμε στην Κρήτη το δρόμο που της αξίζει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο δρόμος που αξίζει στην Κρήτη

3.346 Επισκέψεις στο άρθρο (17/5/2021)

Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος κόστους 1,32 δισ. Ευρώ, με 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και μήκος 157,5 χλμ., θα συνδέει στο εγγύς μέλλον τα Χανιά με το Ηράκλειο. Δείτε τα χαρακτηριστικά του και πείτε μας τη γνώμη σας αν αυτός ο δρόμος είναι που «αξίζει» στην Κρήτη, στους κατοίκους και στους επισκέπτες της.

Προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης), μήκους 157,5 χλμ. και παράπλευρου / κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ., κατασκευαστικού κόστους 1,32 δισ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως έργο με Σύμβαση Παραχώρησης.
 
Το έργο περιλαμβάνει:
  • 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα
  • 26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ.
  • 10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος
  • 20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και
  • αναβάθμιση των υπαρχόντων ανισόπεδων κόμβων στις Παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την υλοποίηση του έργου αλλά και ολόκληρου του ΒΟΑΚ θα επιτευχθεί:
  • Σημαντική μείωση των ατυχημάτων, που βαρύνουν τον σημερινό άξονα, ιδίως με θανατηφόρα ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς.
  • Σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και θα βελτιώσει την άνεση των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες.
  • Μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, του οποίου αποτελεί τον κορμό.
  • Ανοδική πορεία της ανάπτυξης της Κρήτης μέσω της αυξημένης κινητικότητας και δυνατοτήτων αξιόπιστης προσπέλασης των τουριστικών και λοιπών οικονομικών πόλων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχετικών προγραμμάτων.
  • Ουσιαστική συνδρομή στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, μειώνοντας τις πιέσεις που προκαλούνται από τον υφιστάμενο οδικό άξονα στην ποιότητα του περιβάλλοντος στην βόρεια ακτή του νησιού, η οποία είναι αναπτυγμένη τουριστικά. 
 
«Ενιαιοποιήσαμε σε τεχνικό επίπεδο το έργο από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία, οριστικοποιήσαμε το χρηματοοικονομικό μοντέλο, αναθέσαμε πάνω από 16 μελέτες, αναβαθμίσαμε τις προβλέψεις για τα όρια ταχύτητας του δρόμου, εντάξαμε και την αναβάθμιση των υφιστάμενων παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων στο έργο. Καταθέσαμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και προχωράμε στη Β` Φάση του Διαγωνισμού, ενώ οριστικοποιήσαμε τη χάραξη και σήμερα καταθέσαμε και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο», δήλωσε σχετικά μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει: «Θα δώσουμε στην Κρήτη το δρόμο που της αξίζει και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη».