Τιμές με Leasing Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Το υπουργείο Μεταφορών εξαιρεί τελικά όλα τα λεωφορεία από τον περιορισμό κίνησης στο παράπλευρο οδικό δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Ελεύθερα τα λεωφορεία στο παράπλευρο

3.658 Επισκέψεις στο άρθρο (21/11/2016)

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο –υπό ψήφιση- σχετικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να επιτρέψει την κυκλοφορία όλων των λεωφορείων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο των εθνικών οδών.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τους εναλλακτικούς τύπους καυσίμων και την αδειοδότηση των πρατηρίων, που έχει τεθεί προς ψήφιση στην Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, περιλαμβάνονται οι τελικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση της χρήσης του παράπλευρου οδικού δικτύου από τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα.
Ειδικότερα στο άρθρο 28, αποσαφηνίζονται οι διατάξεις του δεύτερου άρθρου του νόμου 4388/2016, σχετικά με την απαγόρευση διέλευσης μηχανοκίνητων οχημάτων με μεικτό άνω των 3,5t., στο οδικό δικτύο που χρησιμοποιείται παραπλεύρως των αυτοκινητόδρομων και των οδών ταχείας κυκλοφορίας.
Με βάση λοιπόν τα όσα προβλέπονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, από τις σχετικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας εξαιρούνται όλα τα λεωφορεία και όχι μόνο τα οχήματα των ΚΤΕΛ.
Το εν λόγω νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος 4388/2016 που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 καθώς και η υπουργική απόφαση που τον εξειδίκευσε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που επιφέρει η νέα προτεινόμενη ρύθμιση είναι οι εξής:
-Εξαιρούνται όλα τα λεωφορεία από τον περιορισμό κίνησης στο παράπλευρο δίκτυο, αντί μόνο των ΚΤΕΛ που ισχύει σήμερα (τα υπόλοιπα υπό προϋποθέσεις).
-Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης, περιλαμβάνοντας όχι μόνο τις παραπλεύρους των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και εκείνες των οδών ταχείας κυκλοφορίας (που μπορεί να βρίσκονται και μέσα στον αστικό ιστό).
-Καταργείται οι ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα στους δημότες μιας περιοχής με βαρέα οχήματα να λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας σε σημεία του παράπλευρου οδικού δικτύου του δήμου τους. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, από την εφαρμογή της ρύθμισης προέκυψε πως οι δημότες που το επιθυμούσαν εξασφάλιζαν άδεια για όλα το παράπλευρο δίκτυο της περιοχής και επομένως, προέκυπτε άνιση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών.
-Το πρόστιμο πρέπει να καταβάλλεται άμεσα από τον οδηγό, είτε είναι ιδιοκτήτης είτε όχι, είτε λειτουργεί για λογαριασμό τρίτου. Η εν λόγω ρύθμιση προβλέφθηκε προκειμένου να εφαρμόζεται σε όλες τις παράνομες διελεύσεις, ανεξαρτήτως εθνικότητας προέλευσης του οχήματος.