Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Τα Φθηνότερα Βενζινάδικα στην περιοχή σου

Εργα οδικής ασφάλειας σε 7.000 σημεία της χώρας (+vid)

8.008 Επισκέψεις στο άρθρο (27/11/2020)

Πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ, εκπονήθηκε με στόχο να διορθωθούν τα προβλήματα σε 7.000 σημεία από 80 οδικούς άξονες της χώρας που εκτείνονται σε 2.500 χλμ.

Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ύψους 450 εκ. ευρώ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, μπήκε στην τελική ευθεία η υλοποίηση του προγράμματος έργων οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ), που έχει κεντρική θέση στο σχεδιασμό του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και το οποίο βασίστηκε στις Μελέτες Επεμβάσεων Οδικής Ασφάλειας, που ολοκληρώθηκαν από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας».
Συνολικά, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι εξής ενέργειες:
  • Υλοποιήθηκαν 60 Μελέτες που καλύπτουν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.
  • Μελετήθηκαν οδικά τμήματα μήκους 15.000 χλμ., από τα οποία 4.200 χλμ. εθνικών οδών και 10.800 χλμ. περιφερειακών οδών.
  • Οι μελέτες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη περίπου 7.000 επικίνδυνων θέσεων, που εκτείνονται σε 2.500 χλμ. του οδικού δικτύου, σε 80 οδικούς άξονες.
Το ΠΕΒΟΑ περιλαμβάνει εργασίες σε επικίνδυνες θέσεις σε όλη τη χώρα, που δεν αποτελούν συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά μικρής κλίμακας κατασκευαστικές επεμβάσεις χαμηλού κόστους και υψηλής αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εργασίες αναβάθμισης και αντικατάστασης του οδικού εξοπλισμού (διαγράμμιση, σήμανση οδών, στηθαία ασφαλείας, μονάδες απόσβεσης ενέργειας, εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικές κ.λ.π.), βελτιώσεις υποδομής (διαπλάτυνση οδοστρώματος, αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος, ασφαλτοτάπητες, αντιολισθηρή, έργα αποχέτευσης, τάφροι, ερείσματα, νησίδες πεζοδρομιών κλπ.), αλλά και διαμόρφωση ισόπεδων κόμβων.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε σχετικά: «Προχωράμε με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επεμβάσεων στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο όλης της χώρας. Ακολουθώντας επιστημονικές διαδικασίες εντοπίσαμε 7.000 ιδιαίτερα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου και τις συγκεκριμένες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Τώρα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση και είναι πολύ σημαντικό που έχουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αρωγό σε αυτή μας την προσπάθεια. Η υλοποίηση αυτού του Προγράμματος είναι ένα σημαντικό βήμα για την οδική μας ασφάλεια. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οδικής μας συμπεριφοράς –στόχο για τον οποίον επίσης ετοιμάζουμε κινήσεις – μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε λιγότερα και λιγότερο σοβαρά οδικά ατυχήματα στη χώρα μας».
Μια άλλη διάσταση του ζητήματος έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μέσω του προγράμματος αυτού, αναμένεται να δοθεί δουλειά σε μικρότερους ή μεγαλύτερους μελετητές και κατασκευαστές σε μια περίοδο που το έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο εκείνοι όσο και η χώρα». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουτσούκος, τόνισε με τη σειρά του: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που τόσο το Υπουργείο όσο και η ΕΤΕΠ, εμπιστεύτηκαν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., συνεκτιμώντας την τεχνογνωσία της εταιρείας αλλά και την αποτελεσματικότητά της, γεγονός που αποτελεί, πέρα από επιβράβευση και προοπτική για το μέλλον της εταιρείας».