Τι θα δούμε από τη Mercedes-Benz Vans στην IAA Transportation 2026
Μερίδιο 16,3% για τα e-Vans μέσα στον Απρίλιο!
Tukan: Έρχεται το νέο «αγροτικό» με χαρακτηριστικά SUV της VW!
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπογραφή της σύμβασης για τη προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, της κινεζικής εταιρείας YUTONG. Το στόλο θα συμπληρώσουν άλλα 400 στο άμεσο μέλλον.
Την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα οποία θα στελεχώσουν τον στόλο αστικών λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ανάδοχος του έργου είναι η κινεζική YUTONG, με τα οχήματα να φτάνουν σε μήκος τα 12 μέτρα και 180 χλμ. αυτονομία.
Μετά τον «πολυτάραχο» διαγωνισμό, ο Κινέζος κατασκευαστής YUTONG BUS επικράτησε και ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, με προσφερόμενη τιμή 440.720 ευρώ πλέον ΦΠΑ για κάθε λεωφορείο. Η συνολική προσφορά ανέρχεται στα 110,8 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των 7 φορτιστών, λιγότερα από τα 123,75 εκατ. ευρώ που προϋπολογιζόταν στην αρχή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Υπουργείου, τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία θα τα δούμε στους δρόμους της Αθήνας από τις αρχές του 2024, με 100 από αυτά να διοχετεύονται στη Θεσσαλονίκη. Σχετικά με τις υπόλοιπες 3 συμβάσεις του διαγωνισμού, αναμένονται να πάρουν το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτές αφορούν, 100 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την IVECO, άλλες δύο για τα επιπλέον 100 ηλεκτρικά 18μετρα (αρθρωτά) από την κινεζική ΒΥD και τα 200 δωδεκάμετρα συμπιεσμένου αερίου από την ΙΤΑ.
Με την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω διαγωνισμών, ο στόλος των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνει 650 νέα λεωφορεία μέχρι το 2025, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση ανανέωσής του. Ο συμβατικός χρόνος παράδοσης ποικίλλει από 520-580 ημέρες, ενώ η χρηματοδότηση θα καλυφθεί όπως φαίνεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσα από το πρόγραμμα «Μεταφορές». Μετά τους διαγωνισμούς, Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανανεώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους στόλους τους, έχοντας σχεδόν μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
PRO.autotriti.gr | Ταυτότητα
Επωνυμία Επιχείρησης: AUTO ΤΡΙΤΗ ΑΕ
Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Αμαρουσίου 14 - Νέο Ηράκλειο, Τ.Κ. 141 22
Νομική Μορφή: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Α.Φ.Μ.: 998384177
Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ
Στοιχεία Επικοινωνίας:
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 211 1085500
Ιστοσελίδα: PRO.autotriti.gr
Διοικητικά Στελέχη
Ιδιοκτήτες & Κύριοι Μέτοχοι: Δανάη Τριανταφύλλη – Δάφνη Τριανταφύλλη
Νόμιμος εκπρόσωπος - Διευθυντής: Νίκος Καρανάσιος
Διαχειριστής ονόματος τομέα: ΑUTO ΤΡΙΤΗ Α.Ε.