Μηχανή Αναζήτησης Βαρέα Επαγγελματικά
Φορτιστές κάθε 120χλμ. για τα επαγγελματικά οχήματα από το 2025

Φορτιστές κάθε 120χλμ. για τα επαγγελματικά οχήματα από το 2025

2.733 Επισκέψεις στο άρθρο (31/3/2023)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε στην άμεση επέκταση του δικτύου ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού με υδρογόνο μέσα στα επόμενα χρόνια, με απώτερο σκοπό την ομαλότερη ενεργειακή μετάβαση από τους θερμικούς κινητήρες.

Φορτιστές ανά 60χλμ & 120χλμ σε όλο το οδικό δίκτυο της Ευρώπης

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την διεύρυνση των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων (AFIR). Πιο αναλυτικά, η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τουλάχιστον κάθε 60 χλμ. σε όλο το βασικό οδικό δίκτυο των 27 κρατών-μελών μέχρι και το 2026, ενώ για τα φορτηγά και τα λοιπά επαγγελματικά οχήματα η απόσταση ορίζεται στα 120 χλμ., με τον χρονικό ορίζοντα να διαμορφώνεται στο 2028.
 

Και σταθμοί υδρογόνου ανά 200 χλμ. από το 2031

Εκτός της ανάπτυξης των υποδομών για τα ηλεκτρικά, στο πλάνο της ΕΕ κατέχει θέση και το υδρογόνο. Σε ότι αφορά αυτό, η πρότασή της είναι οι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου να υπάρχουν κάθε τουλάχιστον 200 χλμ. έως το 2031.
 

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης είναι ο μεγάλος «σκόπελος»

Η συγκεκριμένη συμφωνία συμπίπτει με τον συμβιβασμό που επετεύχθη, με βάση τον οποίο απαγορεύεται η πώληση καινούργιων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 στην ευρωπαϊκή αγορά. Προσθέτοντας τον παραπάνω όρο στην εξίσωση, γίνεται κατανοητό πως η έλλειψη υποδομών φόρτισης θεωρείται ένας εκ των βασικών και σημαντικών παραγόντων, που δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη ενεργειακή μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον της αυτοκίνησης.
 

Οδήγηση ενός ηλεκτρικού οχήματος θα γίνει εύκολη και βολική

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ismail Ertug, ενός εκ των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ, επισημαίνοντας πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο «θα διασφαλίζει ότι το να οδηγεί και να φορτίζει κανείς ένα αυτοκίνητο νέας γενιάς, θα είναι τόσο απλό και βολικό όσο το να οδηγεί ένα όχημα που καίει ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να απανθρακοποιήσουμε τον κλάδο, ο οποίος είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τις εκπομπές ρύπων».
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το PRO.Autotriti στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε