Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen.

Συνολικά, σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών οχημάτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρίθηκε ένα ασθενοφόρο.

H Αστυνομία του νησιού παρέλαβε το πρώτο της ηλεκτρικό περιπολικό όχημα, ένα ολοκαίνουργιο Volkswagen ID.4, το οποίο φυσικά αποτελεί και το πρώτο του είδους του σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ως αρχικό βήμα, ένα ηλιακό πεδίο με ισχύ 3 μεγαβάτ θα εγκατασταθεί έως το 2023. Αυτό θα τροφοδοτήσει το 100% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έως και το 60% ολόκληρου του νησιού με πράσινη ενέργεια.

Η σημασία του έργου ξεπερνάει τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, καθώς η Αστυπάλαια μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα μοναδικό πεδίο δοκιμών.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ισχυρός άνδρας της Volkswagen, Herbert Diess, συνομιλούν στην Αστυπάλαια.

Μοντέλο για όλη την Ευρώπη η Αστυπάλαια (+vids)

2.670 Επισκέψεις στο άρθρο (3/6/2021)

Η Αστυπάλαια είναι το πρώτο «ηλεκτρικό» και «έξυπνο» νησί -όχι μόνο της Ελλάδας- αλλά ολόκληρης της Μεσογείου, αποτελώντας ένα μοντέλο, κάτι σαν πεδίο δοκιμών, για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Δείτε τι σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση στο ακριτικό νησί και ποιος είναι ο ρόλος της Volkswagen.

Στη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ένα ηλεκτρικό νησί, συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ισχυρός άνδρας της Volkswagen, Herbert Diess, κατά την παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών, εκ μέρους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις Αρχές του νησιού.
 
Στο πλαίσιο της μεταμόρφωσης που προγραμματίζεται να λάβει χώρα σταδιακά μέσα στο προσεχή χρόνια, η Αστυνομία του νησιού παρέλαβε το πρώτο της ηλεκτρικό περιπολικό όχημα, ένα ολοκαίνουργιο Volkswagen ID.4, το οποίο φυσικά αποτελεί και το πρώτο του είδους του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συνολικά, σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών οχημάτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρίθηκε ένα ασθενοφόρο.
 
Μοντέλο για όλη την Ευρώπη
«Αυτό που κάνουμε στην Αστυπάλαια είναι ένα ξεκίνημα. Ένα παράθυρο σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον. Μην έχετε αμφιβολία πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επείγουσα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε γενναίοι και να ενεργήσουμε από κοινού. Στην Ελλάδα δρομολογούμε ήδη τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης και δημιουργούμε πράσινες θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.
 
Δείτε το σχετικό βίντεο από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού: 
Ο CEO της Volkswagen, κος Diess, τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος που υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας, λέγοντας: «Η Αστυπάλαια θα είναι ένα μελλοντικό εργαστήριο για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη. Θα ερευνούμε σε πραγματικό χρόνο τι παρακινεί τους ανθρώπους να στραφούν στην ηλεκτρονική κινητικότητα και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα μαθήματα θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς μια βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος αποκτά τεράστια έλξη. Η Volkswagen καθορίζει αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας το πλήρες φάσμα της βιώσιμης κινητικότητας - από αυτοκίνητα, έως φόρτιση με ενεργειακές λύσεις. Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ένα προσχέδιο, ένα υπόδειγμα, για έναν γρήγορο μετασχηματισμό, που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων».
 
Η ενεργειακή «επανάσταση» στο νησί
Σημειώνεται, πως εν λόγω μετασχηματισμός περιλαμβάνει επίσης μια ενεργειακή «επανάσταση» στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται ανανεώσιμα. Η ισχύς στο νησί παρέχεται επί του παρόντος σχεδόν αποκλειστικά από γεννήτριες ντίζελ, οι οποίες παράγουν σχεδόν 5.000 τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο. Κατά την επίσκεψή της, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε λεπτομέρειες για το νέο ενεργειακό σύστημα. Στο μέλλον, η ισχύς θα προέρχεται κυρίως από την ηλιακή ενέργεια. Ως αρχικό βήμα, ένα ηλιακό πεδίο με ισχύ 3 μεγαβάτ θα εγκατασταθεί έως το 2023. Αυτό θα τροφοδοτήσει το 100% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έως και το 60% ολόκληρου του νησιού με πράσινη ενέργεια.
 
Το νέο ενεργειακό σύστημα περιλαμβάνει επίσης εφεδρική μπαταρία με χωρητικότητα αποθήκευσης 7 MWh, η οποία θα επιτρέψει στο δίκτυο να είναι ισορροπημένο και η ηλιακή ενέργεια να χρησιμοποιείται βέλτιστα. Στο δεύτερο βήμα, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επεκταθεί περαιτέρω έως το 2026 και θα καλύψει περισσότερο από το 80% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον. Το νέο ενεργειακό σύστημα όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές CO2, αλλά αναμένεται επίσης να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει πιθανή εξοικονόμηση άνω του 25%.
 
Σημειώνεται, πως η σημασία του έργου ξεπερνάει τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, καθώς η Αστυπάλαια μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα μοναδικό πεδίο δοκιμών: Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτούς τους παράγοντες, οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν στο έργο. Σε αυτό το πλαίσιο, εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του αντίστοιχου του Στραθκλάιντ της Σκωτίας, θα συμβουλεύουν τακτικά τους κατοίκους του νησιού και θα συλλέγουν τα σχόλιά τους σχετικά με τις αλλαγές.
 
Οι 4 πυλώνες του εγχειρήματος
Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% στο τέλος του έργου και στην περικοπή του ενεργειακού κόστους κατά 25%, αποσκοπεί το πρόγραμμα μετατροπής της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την Volkswagen. Παράλληλα θα λειτουργήσει πιλοτικά για την αλλαγή του μοντέλου ηλεκτροπαραγωγής σε μικρά ή απομακρυσμένα νησιά.
 
Το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, εδράζεται ουσιαστικά στους εξής τέσσερις πυλώνες:
  1. Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων «e-astypalea», το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
  2. Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Έτσι, θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.
  3. Ο τρίτος πυλώνας -όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω- προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.
  4. Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.
 
Σας αφήνουμε με ένα βίντεο από την επίσκεψη στην Αστυπάλαια, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: