Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

To eDumper είναι το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο όχημα στον κόσμο και μάλιστα οι μπαταρίες του δεν απαιτούν φόρτιση!

Ο «Γολιάθ» των ηλεκτρικών οχημάτων! (+video)

11.423 Επισκέψεις στο άρθρο (29/8/2019)

Η ελβετική εταιρεία Kuhn έχει εξελίξει ένα πλήρως ηλεκτροκίνητο χωματουργικό φορτηγό μεικτού βάρους άνω των 65t., το οποίο μάλιστα δεν απαιτεί φόρτιση των μπαταριών του!

Η ελβετική εταιρεία Kuhn αποφάσισε να εξελίξει ένα ηλεκτροκίνητο χωματουργικό φορτηγό (dumper) με την ονομασία «eDumper» και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα εντυπωσιακό, τόσο για τις επιδόσεις του όσο και για το γεγονός ότι οι μπαταρίες του δεν απαιτούν φόρτιση!
Πιο συγκεκριμένα, το eDumper βασίζεται στο Komatsu HD 605-7, ένα όχημα με μήκος 9,14μ., ύψος 4,3μ. και πλάτος 4,3μ. αντίστοιχα, το οποίο εφοδιάζεται με ένα 6κύλινδρο σε σειρά πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 23,1λτ.
Ωστόσο, στο eDumper ο εν λόγω κινητήρας έχει αφαιρεθεί και έχει αντικατασταθεί από ηλεκτροκινητήρες απόδοσης 982 + 120 kW (περίπου 1.498 ίππων!), οι οποίοι αντλούν την απαιτούμενη για τη λειτουργία τους, ενέργεια από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, χωρητικότητας 710 kWh και βάρους 4.082 κιλών! Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως η συστοιχία μπαταριών του μοντέλου Tesla Model X είναι χωρητικότητας –μόλις- 100 kWh.
Σε κάθε περίπτωση, πέραν των διαστάσεων και των μεταφορικών του δυνατοτήτων, οι οποίες ωστόσο δεν διαφέρουν σε σχέση με τα –συμβατικά- dumpers, το eDumper εντυπωσιάζει με την αποδοτικότητα του καθώς, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι μπαταρίες του δεν χρειάζονται φόρτιση!
Αυτό συμβαίνει καθώς το σύστημα ανάκτησης ενέργειας που χρησιμοποιείται στο eDumper του επιτρέπει να εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια του οχήματος κατά την κίνηση του σε κατωφέρειες σε τέτοιο βαθμό που ουσιαστικά, επαρκεί για την φόρτιση των μπαταριών του σε υψηλότερο ποσοστό από την εκφόρτιση τους κατά την κίνηση του οχήματος σε ανωφέρειες.
Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά η χρήση του eDumper εξοικονομεί περίπου 50.000 τόνους καυσίμου (diesel) ή 130 t. διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ετήσια βάση!
Δείτε περισσότερα για το eDumper στο video που ακολουθεί…