Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Στο εμπόριο, μπορούμε να βρούμε διάφορα είδη ελαστικών, τα οποία απευθύνονται σε παντός τύπου οχήματα, αλλά και ανάλογα με τις απαιτήσεις του καταναλωτή.

Δέκα Εντολές για τη σωστή λειτουργία των ελαστικών

  1. Οι πιέσεις θα πρέπει να ελέγχονται κατά περιόδους όταν τα ελαστικά είναι κρύα. Μην αφαιρείτε αέρα όταν τα ελαστικά είναι ζεστά από την οδήγηση, αφού η πίεση είναι φυσιολογικό να αυξάνει σε επίπεδα πάνω από τις συνιστώμενες κρύες πιέσεις. 
  2. Τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίστανται όταν έχουν φθαρεί μέχρι τους δείκτες φθοράς πέλματος. 
  3. Ελέγξτε την ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου κατά περιόδους. Κακή ευθυγράμμιση φθείρει τα ελαστικά. 
  4. Ζυγοσταθμίστε τα ελαστικά κατά περιόδους ή απλά όταν υπάρχει κραδασμός. Ένα πέσιμο σε λακκούβα με ταχύτητα μπορεί να χαλάσει τη ζυγοστάθμιση.
  5. Όταν υπάρξει σύγκρουση και διάτρηση του ελαστικού, ελέγξτε και το εσωτερικό πλέγμα του (ο έλεγχος αυτός γίνεται από ειδικό). 
  6. Συμμορφωθείτε με τον κωδικό ταχύτητας και το δείκτη φορτίου κάθε ελαστικού, για δική σας ασφάλεια. 
  7. Καλό είναι τα χειμερινά ή τα αντιολισθητικά ελαστικά να τοποθετούνται σε πλήρη σετ (4άδα). 
  8. Ο τρόπος οδήγησης και η ταχύτητα επηρεάζουν άμεσα τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. 
  9. Ζητήστε από έναν πεπειραμένο μηχανικό να ελέγξει τη γενική κατάσταση των ελαστικών σας.
  10. Μην λησμονείτε τη ρεζέρβα και να την έχετε πάντα σε άριστη κατάσταση.


Πώς θα διατηρήσουμε τα ελαστικά μας σε καλή κατάσταση;
  • Πρώτα από όλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μέσος όρος ζωής ενός ελαστικού είναι περίπου 50.000χλμ ή 3 χρόνια. 
  • Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά την πίεση του αέρα των ελαστικών μας. Λιγότερη πίεση από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής αυξάνει την κατανάλωση, το θόρυβο και φθείρει γρήγορα το πέλμα, ενώ περισσότερη, επηρεάζει αρνητική την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
  • Η λανθασμένη ρύθμιση και κακή κατάσταση της ανάρτησης του αυτοκινήτου μας, φθείρει πρόωρα τα ελαστικά και επηρεάζει αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.
  • Τέλος, το επιθετικό στυλ οδήγησης (σπινάρισμα, απότομο φρενάρισμα) φθείρει σε πολύ μικρό διάστημα τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας και αυξάνει την κατανάλωση. 

Τι ελαστικά να επιλέξω;
Η επιλογή του σωστού ελαστικού είναι μια δύσκολη υπόθεση που συχνά φέρνει πονοκέφαλο στον οδηγό, αφού έχει να επιλέξει μεταξύ πολλών προτάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Καλό είναι να συμβουλεύεστε τους ειδικούς πριν τοποθετήσετε μια νέα τετράδα.
Επίσης, πρέπει να τηρείτε με ευλάβεια τις διαστάσεις που προτείνει ο κατασκευαστής, αφού σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η ασφάλεια.

Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζω;
Πολλοί οδηγοί συνηθίζουν να αλλάζουν τα ελαστικά τους κατά το φθινόπωρο, πριν ξεκινήσουν τα πρωτοβρόχια, μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων, ή περίπου ανά τρία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι λάθος, αφού τα ελαστικά πρέπει να αλλάζονται όταν αρχίσουν να φθείρονται και χάνουν την απόδοσή τους. Για αυτό καλό είναι να συμβουλεύεστε τακτικά τους ειδικούς και να μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη ή το χρόνο…

 

ΕΛΑΣΤΙΚΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ