Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Οδηγώντας ένα φορτηγό «εξ αποστάσεως»! (+vid)

18.433 Επισκέψεις στο άρθρο (15/4/2020)

Με τη βοήθεια δικτύων 4G/LTE ή 5G, η εταιρεία Vorsys εξελίσσει μια νέα τεχνολογία τηλεχειρισμού οχημάτων και μηχανημάτων που μπορεί να φέρει επανάσταση στις μεταφορές όλων των τύπων.

Η σουηδική εταιρεία Vorsys εξελίσσει μια νέα τεχνολογία «τηλεχειρισμού» οχημάτων και μηχανημάτων. Ουσιαστικά ο χειριστής / οδηγός του οχήματος κάνει χρήση ενός προσομοιωτή και γυαλιών εικονικής πραγματικότητας (VR) που του παρέχουν τη δυνατότητα ελέγχου ενός οχήματος από απόσταση με πολλαπλά οφέλη όπως αποδεικνύεται.
Συγκεκριμένα, μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε αρκετές από τις σημαντικότερες αιτίες που ευθύνονται για την σημαντική έλλειψη επαγγελματιών οδηγών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, μέσω του «Teleoperation» οι επαγγελματίες οδηγοί δεν θα χρειάζεται πλέον να λείπουν μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός έδρας ενώ την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζεται εύκολα το πρόβλημα της κόπωσης των οδηγών κατά τη διάρκεια του δρομολογίου καθώς μπορούν απλούστατα να εναλλάσσονται στο… τιμόνι του οχήματος διάφοροι χειριστές.
Παράλληλα, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να έχει εφαρμογή και στον κλάδο των μηχανημάτων (αγροτικός κλάδος, κατασκευές κ.ο.κ.).
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται με την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων καθώς ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί τα ολέθρια αποτελέσματα που θα είχε η ανεξέλεγκτη κίνηση ενός «τηλεχειριζόμενου» φορτηγού οχήματος σε κάποιον διεθνή αυτοκινητόδρομο, καθώς είναι «πέσει» η σύνδεση…
Ωστόσο, με βάση τα όσα αναφέρει η Vorsys, η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μέσω δικτύων 4G/LTE περιορίζεται στα μόλις 75 χιλιοστά του δευτερολέπτου (milliseconds) και στα 40 milliseconds σε δίκτυα 5G.