Leasing-Μισθώματα Βαρέα Επαγγελματικά
Μηχανή Αναζήτησης

Μέσα στο φθινόπωρο η Volvo Trucks θα δοκιμάσει τη χρήση αυτόνομων εκδόσεων του FMX στο ορυχείο Boliden στον σουηδικό Βορρά.

Τα εν λόγω οχήματα δεν διαφέρουν πολύ από τις συμβατικές εκδόσεις του FMX με εξαίρεση το ειδικό σύστημα ελέγχου της κίνησης τους.

Αυτόνομο φορτηγό από τη Volvo

5.092 Επισκέψεις στο άρθρο (12/9/2016)

Η Volvo Trucks ξεκινά το επόμενο μεγάλο βήμα προς την εξέλιξη των μελλοντικών αυτόνομων φορτηγών της καθώς θα δοκιμάσει πιλοτικά για τους επόμενους 18 μήνες ένα FMX στο ορυχείο Boliden της Σουηδίας.

Στόχος της εταιρείας είναι να εξετάσει διεξοδικά τις δυνατότητες της χρήσης αυτόνομων φορτηγών σε εφαρμογές υψηλού κινδύνου, όπως η κίνηση στις στοές ενός ορυχείου, καθώς και τα οφέλη που ενδεχομένως προκύπτουν αναφορικά με την αποδοτικότητα.

Οι δοκιμές του συγκεκριμένου –αυτόνομου- χωματουργικού φορτηγού Volvo FMX, θα γίνουν σε πραγματικές συνθήκες, σε βάθος 1.000 μ. υπό την επιφάνεια της γης στο ορυχείο Boliden στην περιοχή Kristineberg της Β. Σουηδίας.

Αρχικά θα χρησιμοποιηθεί μόνο ένα όχημα ενώ σταδιακά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δύο ακόμη.

Τα συγκεκριμένα αυτόνομα οχήματα που αναμένεται να δοκιμαστούν από τη Volvo Trucks σε αυτό το πρόγραμμα δεν φέρουν σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις του FMX με εξαίρεση ένα ειδικό σύστημα αισθητήρων laser καθώς και ένα ειδικό πρόγραμμα που καταγράφει τις διάφορες διαδρομές στα… έγκατα του ορυχείου προκειμένου να χαράξει την απαιτούμενη πορεία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το όχημα αναλαμβάνει αυτόνομα να ελέγξει το σύστημα διεύθυνσης, το κιβώτιο ταχυτήτων και την ταχύτητα του.

Χάρη σε αυτή αλλά και αρκετές ακόμη τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν πιλοτικά, τα logistics στη μεταφορά υλικών εντός του ορυχείου είναι δυνατόν να βελτιωθούν σημαντικά καθώς π.χ., τα οχήματα μπορούν να λειτουργούν συνεχώς. Παράλληλα, χάρη στον προσεχτικό σχεδιασμό των δρομολογίων και τις σταθερές ταχύτητες κίνησης, δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος… κυκλοφοριακής συμφόρησης ενώ παράλληλα, μπορούν να μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι φόρτωσης και εκφόρτωσης τους.

Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις διάνοιξης νέων σηράγγων στο εσωτερικό του ορυχείου, οι οδηγοί απαιτείται να περιμένουν μέχρι να καθαριστεί η ατμόσφαιρα εντός του ορυχείου ενώ με τη χρήση αυτόνομων οχημάτων, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους περιορισμοί.

Παράλληλα, σημαντικό είναι και το ζήτημα της ασφάλειας καθώς, ακόμη και στην περίπτωση που το όχημα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα στους αισθητήρες του, το κέντρο ελέγχου είναι σε θέση να το λειτουργήσει εξ αποστάσεως.

Περισσότερα για το πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης αυτόνομων φορτηγών από τη Volvo Trucks στο ορυχείο Boliden μπορείτε να βρείτε στο βίντεο που σας παρουσιάζουμε…